Tok Tutma Özelliği ile Diyet Listelerinin Gözdesi

Tok Tutma Özelliği ile Diyet Listelerinin Gözdesi
Son yıllarda sağlıklı beslenme ve doğal gıda trendleriyle birlikte tüketimi giderek popüler hale gelen aronya meyvesi, zayıflamak isteyenler ve kilo kontrolünü sağlamak isteyenler tarafından yoğun ilgi görüyor.

Aronyanın özellikle diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, ülseratif kolit ve nörodejeneratif hastalıkların riskinin azaltılmasında olumlu katkılarının olduğunu gösteren çalışmaların bulunduğunu söyleyen İstanbul Kent Üniversitesi Beslenme Ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gamze Akbulut, “Önemli miktarda fenolik bileşen içeren aronya suyu, sağlıklı beslenme ve kilo vermek isteyenler için iyi bir alternatiftir. Ayrıca aronya ile ilgili stres, inflamasyon ve mikrobiyota üzerine olumlu etkilerinin olduğunu gösteren çalışmalar literatürde yer almaktadır” dedi. Agronomist Aylin Kalafatoğlu ise, aronya alırken özellikle %100 aronya içeren ürünlerin alınması gerektiğine dikkat çekerek, piyasada renk ve tat üzerinde hileler yapılan pek çok ürünün aronya içerikli olarak satıldığını söyledi.

Son yıllarda sağlık dünyasında önemli bir yer edinen aronya meyvesi, dünya çapında olduğu gibi Türkiye’de de popülerliğini arttırmaya devam ediyor.

Aronyanın düşük kalorili ve lif açısından zengin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gamze Akbulut, “ Bu özellik, tokluk hissini artırır ve kilo kontrolüne yardımcı olur. Aronya meyvesi düşük kalorili bir seçenek olup, lif, C vitamini ve diğer antioksidanlar bakımından zengindir. Lif içeriği sayesinde uzun süre tok hissetmenizi sağlayarak sindirimi düzenler, bu da kilo verme ve kontrolüne yardımcı olur. Ayrıca antioksidanlar, vücudun hücresel stresle başa çıkmasına ve metabolizmayı desteklemesine yardımcı olur” dedi.