Kadın emeği pandemide ticarete dönüştü
Pandemi öncesi toplam perakendenin yalnızca %5’ini oluşturan e-ticaret, bugün çok daha yüksek oranlara ulaştı. Bu büyümenin arkasındaki en önemli güçlerden biri de kadın girişimciler oldu. Her gün yeni bir kadın girişimcinin, teknoloji ve e-ticaretin sunduğu imkanları kullanarak başarı hikayesini yazdığına tanıklık ediyoruz. Tinytrek de bu hikayelerden biri.
Hepsiburada'nın "Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü" programına dahil olan Duygu Karaca, Tinytrek markasını büyütmeye devam ediyor. Yurt dışı pazarlara açılma hedefiyle Hepsiburada’nın marka hızlandırma programına katılan Tinytrek, yerli üretime katkıda bulunurken, deprem bölgesi dahil evden üretim yapan kadınları da destekliyor. “Ailelerin çocuklarıyla güvenli ve rahat bir keşif yolculuğu yapmalarını hedefleyerek yola çıktım” diyen Karaca, bugün geldiği noktada hikayesinin sadece ürün satmanın ötesine geçtiğini belirtiyor: “Tinytrek ürünlerini satmakla kalmıyoruz, evde üretim yapan kadınların emeklerini de bu yolculuğa dahil ederek müşterilerimize ulaştırıyoruz. Artık sadece bir ürün değil, el emeği, dayanışma ve sevgi dolu bir hikaye sunuyoruz.”
Yerli üretim, kadınların emeğiyle yükseliyor
Tinytrek’in ardında sadece bir iş fikri değil, aynı zamanda yerli üretime destek verme ve evde çalışan kadınların emeklerini üretime katma misyonu bulunuyor. Depremden etkilenen Hatay-Dörtyol’daki kadın girişimciler tarafından üretilen müslin örtüler ve uyku oyuncakları bu misyonun somut örneklerinden. Tinytrek’in her ürünü, kadınların el emeğiyle hazırlanan özel hediyelerle birlikte gönderiliyor. Bu hediyeler, Türkiye’nin dört bir yanındaki kadınların hayallerine ve emeğine değer katıyor. Örneğin, Ayvalık’ta yaşayan Demet, kızıyla birlikte sahilden topladığı taşlarla yaptığı taş magnetleri sunarken, Aynur evinde özenle işlediği makrome anahtarlıklarla müşterilerine şıklık ve dayanıklılık sağlıyor. Zeynep ise evindeki 3D yazıcısında ürettiği anahtarlık ve magnetlerle teknoloji ve el emeğini buluşturuyor. Gizem, skolyoz rahatsızlığına rağmen, çocuk bileklikleri yaparak hayata tutunuyor ve bu ürünleri Tinytrek ile paylaşıyor.
Hepsiburada’nın Tinytrek’e desteği
Tinytrek'in başarı yolculuğunda, Hepsiburada’nın Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü programı önemli bir rol oynadı. Duygu Karaca, Haziran ayında bu programa katılarak markasının büyümesine katkı sağladı. Hepsiburada, Tinytrek’i Türkiye’nin önde gelen kadın markalarından biri olma yolunda destekleyerek global açılımını hızlandırıyor.
Hepsiburada, kadın girişimcilere sunduğu destekle yerli üretimi ve kadın emeğini ön plana çıkarıyor. Bu sayede Tinytrek gibi markalar, hem yerel ekonomiye katkı sağlıyor hem de uluslararası pazarlarda seslerini duyurabilecek güce kavuşuyor. Tinytrek’in uluslararası pazarlara açılma hedefleri de Hepsiburada’nın sağladığı avantajlarla şekilleniyor.
Hepsiburada, girişimci kadınları nasıl destekliyor?
2017 yılında kadınların ekonomiye ve e-ticarete katılımlarını artırmak amacıyla başlatılan "Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü" programı, kadın girişimcilere markalaşma yolunda önemli fırsatlar sunuyor:
● 100 bin TL’ye kadar %50 komisyon indirimi, belirlenen hedeflere ulaşanlara 1 milyon TL’ye kadar komisyon indirimi fırsatı
● 200 ürüne kadar ücretsiz profesyonel fotoğraf çekimi
● HepsiAd reklam bakiyesi desteği
● Ücretsiz entegrasyon hizmeti
● "Girişimci Kadınlar Finansal Engelleri Aşıyor" projesi kapsamında avantajlı bankacılık ürün ve hizmetlerinden faydalanma imkanı
● İndirimli ön muhasebe desteği
● E-ticaret ve finansal okuryazarlık eğitimi
Kaynak:Haber Merkezi