Ekrem İmamoğlu, Dünya Metrolar Zirvesi'nde konuştu: Bolca para harcamayı unutmayın
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, UITP'nin 100. Dünya Metrolar Zirvesi'nde, şehrin sürdürülebilir kent içi ulaşımına yönelik kapsamlı raylı sistem projelerini paylaştı. Zirvede konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, katılımcılara "Lütfen toplantılarınızın dışında kalan zaman diliminde de İstanbul'un tadını çıkarmayı ve bolca para harcamayı unutmayın” dedi.
UITP, dünyanın en büyük toplu taşıma birliği olarak, 100. Dünya Metrolar Zirvesi'ni, İstanbul'da, Türkiye'nin 100. kuruluş yıl dönümünde gerçekleştirdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, raylı sistem ağının 328,7 kilometreden 2050 yılında 740 kilometreye çıkacağını belirterek, 2024 yılı yatırım bütçesinin yüzde 40'ını raylı sistemlere ayırdıklarını ifade etti. İmamoğlu, dünyanın çeşitli şehirlerinden gelen 37 metro işletmesinin temsilcilerine İstanbul'un ev sahipliğindeki zirvede önemli konuşmalar yaptı ve şehrin raylı sistem projelerini paylaştı. UITP'nin dünya genelindeki üye ülkeleri ve şehirleri, İstanbul'da düzenlenen zirveye katıldı.
Zirve kapsamında yapılan açılış konuşmalarında, UITP'nin dünya genelindeki üye ülkelerinin toplu taşıma sektöründeki deneyimlerini paylaştığı atölyeler ve oturumlar düzenlendi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, şehirdeki raylı sistem yatırımlarının sürdürülebilir kent içi ulaşımı güçlendirmeye yönelik olduğunu vurgulayarak, UITP'nin bu alandaki önemli bir paydaş olduğunu ifade etti.
Zirvenin teknik ve kültürel gezileri arasında, İstanbul'un raylı sistemleri ve Metro İstanbul'un projeleri ziyaret edildi. Delegeler, Dudullu Behiç Erkin Yerleşkesi'nde yer alan kumanda ve atölye merkezini ziyaret etmenin yanı sıra, Çekmeköy-Sultanbeyli uzatma hattında test sürüşüne katıldı. Türkiye'nin ilk enerjisini yerden alan katenersiz tramvay hattı T5 Eminönü-Alibeyköy Otogarı tramvay hattı ve Alibeyköy Yerleşkesi de teknik geziler kapsamında incelendi.
Dünya Metrolar Zirvesi'nin ikinci gününde gerçekleştirilen oturumlar ve atölyelerde, delegeler Covid-19 sonrası yeni normale adapte olma ve metro sistemlerini bilgi teknolojisi ve yapay zeka ile geliştirme konularına odaklandı. UITP, dünya genelinde 26 ülkeden 37 kentin metro işletmecilerini bir araya getirerek sektördeki yenilikleri ve gelecek vizyonunu tartışma fırsatı sundu.
'İstanbul'un tadını çıkarmayı ve bolca para harcamayı unutmayın'
İmamoğlu konuşmasını şu şekilde sonlandırdı; “Cumhuriyetimizin 100’ncü yıldönümünde, dünyanın aynı anda en fazla metro inşaatı sürdüren kenti olarak, UITP'nin, Dünya Metrolar Zirvesi'nin 100’üncüsüne ev sahipliği yapmak da bizim için hoş bir tesadüf ve bir mutluluk” diyen İmamoğlu, konuşmasını, “Bu buluşmanın sürdürülebilir kent içi toplu ulaşımı geliştirmesi adına işlevinin farkındayım. Bu ölçekteki kuruluşların varlığı, şehirlerde bir araya gelmesi, paylaşımı, ülkeleri ve dünyayı daha yaşanabilir bir dünya haline getiriyor. Bu yönüyle, bu kararlılığınızın dünyadaki demokrasiye de paylaşıma, akla, bilime de birçok yönüyle katkı sunduğunu da ifade etmek isterim. Dünya Metrolar Zirvesi'nin kentimiz ve tüm dünya için, iyi ve doğru kararlar alınmasına, güzel iş birlikleri yapılmasına vesile olmasını diliyor, hepinize katılımlarınız için teşekkür ediyorum. Çıktıları merakla takip edeceğim. Elbette lütfen toplantılarınızın dışında kalan zaman diliminde de İstanbul'un tadını çıkarmayı ve bolca para harcamayı unutmayın” dedi.
UITP dünya metrolar zirvesi 2023 katılımcıları
Zirveye 26 ülkeden 37 kentin metro işletmecisi katılacak. Katılan ülkeler ve şehirler şunlar:
Türkiye : İstanbul, İzmir.
Kazakistan: Almatı.
İspanya: Barselona, Beasain, Madrid.
Almanya: Berlin, Münih, Hamburg.
Brezilya: Brasillia, Salvador.
Belçika: Brüksel
Arjantin: Buenos Aires
Hindistan: Chennai, Yeni Delhi, Koçi.
Suudi Arabistan: Cidde
İrlanda: Dublin
Çin: Hong Kong
Danimarka: Kopenhag
Malezya: Kuala Lumpur
Portekiz: Lizbon
İngiltere: Londra
İtalya: Milan
Çekya: Prag
Güney Kore: Seul
Fransa: Courbevoi, Paris, Fontenay Sous Bois, Saint-Quen.
Singapur: Singapur
Tayvan: Taipei
Japonya: Tokyo
Avusturya: Viyana
Polonya: Varşova
Özbekistan: Taşkent
Gürcistan: Tiflis
UITP hakkında
1885 yılında kurulan, 100 farklı ülkeden toplu taşımacılık işletmecileri, merkezi idareler, yerel yönetimler, endüstri kuruluşları, araştırma merkezleri, akademisyenler ve danışmanlardan oluşan ve dünya genelinde 1900'den fazla üyesi bulunan kâr amacı gütmeyen birliktir. UITP, toplu taşımacılık sektörünün dünyadaki en büyük kuruluşu olma özelliğini taşıyor ve sürdürülebilir kent içi toplu taşımayı geliştirmek için çalışmalar düzenliyor. Merkezi Brüksel'de bulunan UITP'nin Dubai, Kazablanka, Tahran, Shenzhen, Moskova, İstanbul, Sao Paulo, Fildişi Sahilleri, Bangalore, Hong Kong, New York, Johannesburg, Melbourne ve Singapur'da da ofisleri bulunuyor.