Hayvan hakkı savunucuları pazar günü Beşiktaş’ta toplanıyor
Platform, tüm hayvan hakkı savunucularını ve hayvanseverleri 2 Mart saat 14:00’te Beşiktaş İskele Meydanı’ndaki basın açıklamasına çağırıyor.
Yaşatacağız Platformu: AYM 200 gündür hayvan katliamını durdurabilecekken katliama göz yummayı seçiyor
Platform tarafından yapılan açıklamada: “Anayasa Mahkemesine 15 Ağustos tarihinde iptal başvurusu yapılmış. 2 Mart Pazar günü bu başvurunun üzerinden tam 200 gün geçmiş oluyor. 6 buçuk aydan söz ediyoruz. Bu sürede kaç hayvan katledildi, kaç hayvan işkence gördü, kaç hayvan kan kokan barınaklara hapsedildi, yaşadıkları yerden koparıldı; sayısını dahi bilemiyoruz. Yalnızca kamuoyuna yansıyan vakaları biliyoruz. Bildiklerimiz, duyduklarımız hepimizin kanını dondururken AYM hâlâ bu yasayı hangi gün gündeme alacağını bile duyurmadı. Bu tutuma karşı gür bir ses çıkarmak, AYM katliam yasasını bir an önce görüşüp iptal etsin diye güçlü bir kamuoyu oluşturmak zorundayız.” denildi.
Platform tarafından ayrıca Anayasa Mahkemesinin yürürlüğü durdurma kararı vermemesi de şu sözlerle eleştirildi: “AYM yasanın iptaline ilişkin ilk incelemesini yaparken yürürlüğü durdurmaya dair bir karar vermedi. Yani ben yasayı iptal edene kadar yasa uygulanmayacak, diyebilirdi fakat bunu demedi. Yürürlüğü durdurma talebini, yasayı esastan incelerken değerlendireceğim, dedi. Esastan incelemeyi ise 200 gündür hâlâ yapmıyor. Buradan tek bir anlam çıkıyor, AYM ben yasayı esastan inceleyene kadar kaç hayvan ölürse ölsün diyor. Bu kabul edilebilir değil. Bu durum hayvanların haklarına da anayasa ile güvence altına alınan birden fazla insan hakkına da aykırı. Katliam yasanın yürürlüğe girmesi ile yurt çapında artan hayvana yönelik şiddet, işkence ve katliam vakaları arasında bağlantı olduğunu görmek hiç zor değil. Yasa değişiklikleri hayvanlara yönelik nefreti ve şiddeti meşrulaştırıyor, hatta teşvik ediyor, körüklüyor. Toplumun ezici çoğunluğunun yasaya karşı olduğunu vurgulamak için Beşiktaş’tan ses yükselteceğiz. İğneada’daki köpek katliamı kararını, Osmaniye katliamını, Fatih’teki köpek toplamalarını, Necla Teyze’nin hedef gösterildikten hemen sonra gerçekleşen ölümünü, Ankara Karataş’ı ve orada barınak önünde intihara teşebbüs eden hayvanseveri ve bu 200 günde gerçekleşen pek çok katliamı ve olayı da konu alan geniş çaplı basın açıklamamıza tüm basın mensuplarını davet ediyor; bu hayati mesele için tüm hayvan hakkı savunucularını da 2 Mart saat 14:00’deki eylemimize katılmaya çağırıyoruz.”
Yaşatacağız Platformu, katliam yasası görüşeceği gün Ankara’da olmak için otobüs kaldıracak
3 Şubat Pazartesi günü Anayasa Mahkemesine katliam yasasının iptal edilmesi gerektiğini ortaya koyan bir amicus curiae (dostane çözüm önerisi) sunan Platform, başlattığı imza kampanyasıyla topladığı 70.000’e yakın imzayı da dilekçe ekinde AYM’ye teslim etmiş ve yasanın iptali davasında sözlü olarak görüş bildirmek üzere dinlenilme talebinde bulunmuştu.
Platform, AYM yasanın iptali başvurusunu esastan görüşeceği gün kalabalık şekilde Ankara’da olmanın önemine vurgu yaptı ve farklı şehirlerden Ankara’ya, AYM önüne otobüs kaldıracaklarını ifade etti.
Kaynak:Bülten