6. Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri sahiplerini buldu!
Mutfak Dostları Derneği’nin 2018’de onur ödülü vererek başlattığı Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri bu yıl "Yılın Servis Ödülü" kategorisinin de eklenmesiyle on iki ana kategori ve iki özel ödül ile sahipleriyle buluştu. Gece, Türk gastronomi dünyasının önde gelen isimleri, basın mensupları ve kanaat önderlerinin aralarında bulunduğu kalabalık bir davetli grubunun katılımıyla gerçekleşti.
6. Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri'nin kazananları
*Yılın Türk Şefi: Bahtiyar Büyükduman

*Yılın Yabancı Şefi: Carlo Bernardini
*Yılın Genç Şefi: Ecem Karakuş
*Yılın Pasta Şefi: Ghislain Gaille
*Yılın Geleneksel Lokantası: Ali Mürdün, Hatay

*Yılın Yabancı Konsept Lokantası: Sankai by Nagaya, İstanbul
*Yılın Tek Ürün Geleneksel Lokantası: Hüsamettin Usta Kocabaylar Kebap, Denizli
*Yılın Pastanesi veya Tatlı Evi: Sevinç Pastanesi, İzmir
*Yılın Ürün Satış Noktası (Yiyecek & İçecek): Doğal Dükkân, Kavacık - İstanbul
*Yılın Gastronomi Kitabı:
-Hünkâr- Feridun Ügümü
-Amida’nın Ruhu, Diyarbakır'dan İstanbul'a Likörlü Hayat - Silva Özyerli
- Yılın Dijital Yayını: Mutfaktan Sesler - MSA
- Yılın Servis Ödülü: Sunset Grill&Bar, İstanbul
Gecede Jüri Özel Ödülü; ülkemizde eğittiği şeflere yalnızca teknik bilgi değil aynı zamanda yaratıcı bir vizyon ve mesleki tutku kazandırmadaki katkıları sebebiyle uzun yıllardır Türkiye’de yaşayan Erich Ruppen’e verildi. Ruppen 2017 yılından bu yana Le Cordon Bleu İstanbul’da Yönetici Eğitmen Şef olarak görevine devam ediyor.
Tuğrul Şavkay Başarı Ödülünü ise, alkollü içkiler üretimindeki derin bilgi birikimi ile özellikle rakı kültürümüze yaptığı uzun soluklu katkıları ile Mehmet Başkaya aldı. Kariyerine ülkenin köklü kurumlarından Tekel’de başlayan ve özelleşme süreci sonrasında sektörün gelişimine de katkı sunmaya devam eden Başkaya, sektöre destek olmaya ve deneyimlerini paylaşmaya devam ediyor.
Mutfak Dostları Derneği Başkanı Esin Sungur, 6. Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri ile ilgili şunları söyledi: “Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri, gastronomi dünyamızda sürdürülebilir ve tarafsız bir referans noktası olma amacıyla 2018 yılında çıktığı yolda ilerliyor. Derneğimiz yaklaşık 35 yıldır Türk gastronomisinin gelişimine katkı sağlamayı hedefleyen bir kurum olarak bu alandaki tüm bileşenleri içeren bir modelde, başarıyı takdir ve teşvik etmeyi en önemli sorumluluklardan biri olarak görüyor. Bu yıl ödül programına eklediğimiz “Yılın Servis Ödülü” kategorisi ile misafir deneyimini oluşturan unsurların başında gelen servis ekiplerine de özel bir dikkat çekmekten mutluluk duyuyoruz.

Bugün geldiğimiz noktada gastronomide başarı dediğimizde şeflerden, restoranlardan, eğitimden, sağlıklı bir tedarik zincirinden, tarımdan, yerel ve özgün üretimden, servisten, turizmden, yeme-içme kültüründen, yaratıcılık ve dünyaya entegrasyondan; kısacası oldukça kompleks ve katmanlı bir konudan bahsettiğimizi biliyoruz. Bu alanı tüm boyutlarıyla yakından izleyerek, tüm projelerimizi ülkemizin bu alandaki potansiyelini en üst düzeyde gerçekleştirmesine ve bu konudaki bilinçli kitlenin artmasına katkı sunma vizyonu ile gerçekleştirmeye devam edeceğiz.”
Mutfak Dostları Derneği Hakkında:
2026 yılında 35 yaşını kutlayacak olan Mutfak Dostları Derneği, mutfak zenginliklerimizi, yeme-içme ve sunma adabını bütün özellikleriyle ortaya çıkarmak amacıyla kuruldu. Yurt içi ve yurt dışında mutfağımızın tanıtılmasını sağlamak, bu alanda eğitimler düzenlemek, yeme-içme ile ilgili gelişmeleri izlemek, mutfak kültürüne dair bilgilendirici çalışmalar yapmak ve bu tür çalışmaları özendirmek kuruluş amaçları arasında yer alıyor.
Türk mutfağı ile ilgili araştırmaları destekleyen, yayınlar hazırlayan, panel, konferans ve geziler düzenleyen dernek, önceden belirlenen temalarla hazırlanmış menülerin ikram edildiği gastronomik zenginliği olan yemekler organize ediyor. Mutfak Dostları Derneği, “Coğrafî İşaretleme Sistemi” ve “Türk Mutfağı’nın Yapı Taşları” gibi panelleriyle yıllardır Türkiye’nin yöresel, özgün lezzetlerinin kalite standartlarının, üretim bölgelerinin ve kriterlerinin belirlenmesinin önemine dikkat çekerek Slow Food ile ortaklaşa yürütülen AB projesi sonrası, “Anadolu Lezzet Envanteri”ni oluşturmaya başladı.
2018’den bu yana gastronomi alanında bir sivil toplum kuruluşunun girişimi olması nedeniyle tarafsız bir referans noktası olması amacıyla düzenlenen Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri’ni düzenleyen Mutfak Dostları Derneği, geçtiğimiz iki yıldır ise, “Gıdanın Geleceği” seminer serisi ile içinde bulunduğumuz zor koşullarda ülkemizde ve dünyada gıdanın geleceğini masaya yatırarak çözüm önerileri de sunan çok sesli bir platform oluşturmayı hedefliyor.
Kaynak:Haber Merkezi