Yaptığı hastane bir yılda döküldü ama deprem konutlarının ihalesini aldı
Şanlıurfa’da 68,71 milyon TL’ye mal olan ancak bir yıl sonra duvarları dökülmeye başlanan Ceylanpınar Devlet Hastanesi’nin yapım işini üstlenen şirketin bu kez deprem konutlarının inşaatları için ihale aldığı ortaya çıktı. Aynı şirket depremden sadece bir ay önce de TOKİ’den konut inşaatı ihalesi aldı.
İlçede 150 yatak kapasiteli hastane için 2018 yılında ihale açıldı. İhaleyi Oraka İnşaat Taah. Gıda San ve Tic. Ltd. Şti. üstlenerek, hastaneyi 2021 yılında teslim etti. Ancak yapıldıktan bir yıl gibi kısa bir süre sonra duvarlarında dökülmelerin olduğu ortaya çıktı. Hastane duvarlarının bir yıl gibi kısa bir sürede dökülmesini Haziran 2022 yılında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, gündeme getirmişti.
AÇILDIKTAN BİR YIL SONRA DUVARI DÖKÜLDÜ
Tanal, yaptığı açıklamada, “Ceylanpınar Devlet Hastanesi, daha bir yılı dolmadan dökülmeye başladı! Doktor yetersizliği nedeniyle vatandaşların yeterince istifade edemediği, etrafındaki değerli arazilerin ranta kurban gittiği #Ceylanpınar Devlet Hastanesi’nin yeni binası” diyerek, duvardaki dökülmelerin fotoğraflarını paylaşmıştı.
492 KONUTUN İNŞASINI 791 MİLYON TL’YE ÜSTLENDİ
Tanal’ın paylaştığı duvarı dökülen hastanenin yapımı üstlenen Oraka İnşaat’ın bu kez Hatay’da deprem sonrası yapımı kararlaştırılan konutların yapımını üstlendiği öğrenildi.
Deprem faciasından sonra Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Hatay’ın İskenderun ilçesine bağlı Düğünyurdu Mahallesi’nde 492 adet konutun yapımı için ihale açtı. İhale için 6 şirket teklif sunarken, ihale sonunda 791 milyon 700 bin TL bedelle Oraka İnşaat şirketiyle sözleşme yapıldı. Konutların yapımının tamamlanması için de sekiz aylık bir süre belirlendi.
DEPREMDEN 1 AY ÖNCE BAŞKA İHALE ALDI
Deprem sonrası yapılan bu ihaleden önce Oraka İnşaat’ın Hatay’da bir başka yapım işini üstlendiği de Elektronik Kamu Alımları Platformu’ndaki ihale ilanlarında yapılan inceleme ile ortaya çıktı. Yine TOKİ tarafından açılan ihaleye 10 firma katıldı. Ancak ihaleyi 432 milyon 700 TL ile Oraka İnşaat üstlendi. Hatay’ın Antakya ilçesine bağlı Aksaray Mahallesi’nde 464 konut ve 24 adet dükkan inşaatı ile alt yapı ve çevre düzenlemesini kapsayan inşaat işi için şirket ile 11 Ocak 2023 tarihinde sözleşme yapıldı.
Şirket sadece iki ayda TOKİ tarafından açılan iki ihaleyi toplam 1 milyar 224 milyon 400 bin TL’ye üstlendi.
SAHİBİ ‘DOLANDIRICILIK’ SUÇLAMASIYLA YARGILANMIŞ
Hatay’daki bu ihalelerle gündeme gelen şirketin daha Kocaeli’nde yine konut yapımıyla ilgili yaşanan bir skandala karışmıştı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin yan kuruluşu Kent Konut İnşaat A.Ş., 2011 yılında kenttin Akarca bölgesinde Yıldız Konutları’nın yapımı için ihale açtı. İhaleyi ilk olarak Haldız İnşaat firması üstlendi. Fakat Oraka İnşaat tarafından ihale sonucuna itiraz edildi. Haldız İnşaat’ın yeterliliği bulunmadığı gerekçesiyle yapılan itiraz kabul edilince ihale, bu kez 88 milyon 865 bin TL sözleşme bedeliyle Oraka İnşaat’a verildi.
Oraka İnşaat, ihaleyi almasına rağmen kısa bir süre sonra yapım işini ihaleyi ilk kazanan Haldız İnşaat’a sözleşmede yer alan tutar üzerinden devretti. Haksız devrin ihbar edilmesi üzerine Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma sonunda aralarında Oraka İnşaat’ın sahibi Halil Tuncay Altunsu ve belediye yöneticilerinin de bulunduğu 19 kişi hakkında dava açıldı. İddianamede şüphelilere “dolandırıcılık” ve “resmî belgede sahtecilik” suçlamaları yöneltilerek, cezalandırılmaları talep edildi. Eylül 2013 yılında başlayan yargılama, Aralık 2015’te karara bağlandı. Altunsu ve diğer şirketin sahibinin de aralarında bulunduğu 12 kişi hakkında beraat kararı verilirken, 7 sanık 1’er yıl 8’er ay hapis cezasına çarptırıldı.
Altunsu’nun şirketi Oraka İnşaat, Ankara merkezli olarak 2007 Oruçoğlu Aka İnşaat’ın isim değiştirmesiyle 200 bin TL sermaye ile kuruldu. Ancak Mart 2023 yılına gelindiğinde yapılan son sermaye artırımı ile şirketin sermayesi 37 milyon TL’ye yükseltildi. İki ortaklı şirketin 35 milyon TL’lik hissesi Altunsu’ya ait.