Ülkücüler ve imamlar okullarda öğrencilere ders vermeye başladı: ÇEDES tam gaz uygulanıyor, TÜSİAD tepkili
Gazete Pencere Haber Merkezi
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in tarikatlarla yapılan protokolleri savunmasının ardından okullardan ülkücülerin ve imamların öğrencilere ders verdiği görüntüler paylaşılmaya başlandı
Meclis’te Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in tarikatlarla protokolleri savunmasının ardından Ülkü Ocakları üyeleri, imamlar, tarikatlar okullarda öğrencilere eğitim verdiği gösteren videolar ve fotoğraflar gündeme geldi.
Kars Ülkü Ocakları İl Başkanlığı, okullarda “Türk Büyükleri Okuma Serisi” isimli dijital uygulamanın tanıtımı adı altında Ülkü Ocakları’nın faaliyetlerini anlattığı haber gündemde yerini korurken Kocaeli’nde bir cami imamının anaokulu öğrencilerine ders verdiği görüntüler ortaya çıktı.
BirGün’den Mustafa Kömüş’ün haberine göre Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan ÇEDES protokolü kapsamında Kocaeli Karamürsel Anaokulu‘nda cami imamı çocuklarla bir araya geldi.
“Yardımseverlik ve merhamet” konulu etkinlikte öğrencilerle buluşan Karamürsel Ulu Camii İmamı Osman Akbaş dersin ardından anaokulu öğrencilerine ikramda bulundu.
Anaokulu yetkililerinin duyurusunda cami imamına teşekkür edildi. Ayrıca velilerin katılımıyla Filistin’e yardımcı olabilmek için bağış kampanyası düzenlendi.
Okul müdürü ÇEDES’i işaret etti
Olaya ilişkin konuşan okul müdürü "Bu uygulama ÇEDES protokolü kapsamında gerçekleşti. Derse girme söz konusu değil. 10-15 dakikalık bir etkinlik oldu sadece. Bize yakın olan camiden geldi hoca. ‘Yardımseverlik ve merhamet’ konusu işlendi. Bunun yanı sıra veliler de geliyor" ifadelerini kullandı.
İmza kampanyası
İmamın öğrencilerle bir araya gelmesi tepki çekti. change.org internet sitesinde etkinliğe karşı "Laik, bilimsel, kamusal eğitim talep ediyoruz" başlıklı imza kampanyası başlattı. Kampanyaya yaklaşık 18 bin imza atıldı.
TÜSİAD açıklama yaptı
İmamların ve Ülkü Ocakları üyelerinin çocuklara ders verdiği görüntüler sosyal medyada paylaşıldığı saatlerde, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) de “Yakın geçmişte yaşanan acı tecrübeler dikkate alındığında cemaat ve tarikatlara eğitim sisteminde yer olmaması gerekir” açıklaması yaptı.
ÇEDES nedir?
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında imzalanan “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES)” projesi kapsamında “manevi danışman” olarak görevlendirilen imam, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve Kur'an kursu hocaları, MEB okullarındaki öğrencilere "değerler eğitimi" veriyor.
ÇEDES’e tepkiler
Kamuoyunun tepkisi ile karşılaşan ÇEDES tartışmalarının odağında. ÇEDES Projesi pilot bölge seçilen İzmir’de ilk uygulanmaya başlamıştı.
Bu durum üzerine Eğitim örgütleri, geçtiğimiz Eylül ayında İzmir Gündoğdu Meydanı'nda ÇEDES’e Hayır, Laik Eğitim, Laik Yaşam, Eşit Yurttaşlık” mitingi düzenledi. Mitingde konuşan Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, "Tarafsız olması gereken, kamu hizmetini tarafsız ve eşit biçimde vermesi gereken bir devlet, bugün hayatın en azından yarısını yok sayarak tüm kamu hizmetlerinin niteliğini bir yandan düşürerek, bir yandan ayrımcı politikalarla bizleri parça parça etmeye çalışıyor" dedi.
İzmir'de düzenlenen mitingin ardından da İstanbul'da 10 Aralık günü ÇEDES karşıtı bir başka miting düzenlendi. Alevi STK'larının öncülük ettiği mitingde Laiklik vurgusu yapıldı.
Muhalefet partileri ise ÇEDES ile birlikte anayasanın laiklik maddesinin çiğnendiğini söylüyor.
TIKLAYIN: TÜSİAD: Cemaat ve tarikatlara eğitim sisteminde yer olmamalı
TIKLAYIN: Ülkü Ocakları sınıflara girdi