Hollandalı gazeteciden 'Türkiye' eşleşmesi yorumu: 'Zayıf görülüyorlar ama...'

Hollandalı gazeteciden 'Türkiye' eşleşmesi yorumu: 'Zayıf  görülüyorlar ama...'
Hollandalı gazeteci Matthijs van Dam, EURO 2024’te ülkesinin Türkiye ile eşleşmesini değerlendirdi. Hollanda’da basının ve taraftarların turu geçeceklerine emin olduğunu belirten Dam, “Türkiye zayıf görülüyor ama büyük tutkuları hafife alınmamalı” dedi.

A Milli Takım'ın Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) son 16 turunda Avusturya’yı 2-1 mağlup etti maçta Merih Demiral'ın bozkurt işareti futbol gündemine damgasını vurdu.

UEFA’nın soruşturmasının ardından Demiral’a 2 maç men cezası verildi.

Hollandalı gazeteci Matthijs van Dam; çeyrek finalde Türkiye eşleşmesiyle ilgili ülkesindeki görüşleri Gazete Stalk’tan Egehan Erkün’e anlattı.

Türkiye'nin zayıf görüldüğünü belirten van Dam, "Ama büyük tutkuları hafife alınmamalı” dedi. Van Dam ayrıca Merih Demiral’ın ‘Bozkurt’ selamının Hollanda’daki yansımalarından da bahsetti.

Hollanda’nın önde gelen gazetelerinden Trouw’da spor muhabirliği yapan Matthijs van Dam, Türkiye’nin Avusturya’yı elemesiyle ilgili şunları söyledi:

“Bu sonuç bir sürpriz olarak karşılandı. Avusturya, grup aşamasının son maçında Hollanda’yı 3-2’lik bir galibiyetle şok etmişti ve turnuvada ilerlemesi beklenen bir takımdı. Bu da Avusturya’nın Türkiye’ye karşı favori olarak görülmesi anlamına geliyordu. Türkiye’nin zaferi aslında neredeyse hoş karşılandı, çünkü Hollanda’da genel hava, kağıt üzerinde en güçlü takımın elenmiş olduğu yönündeydi”

hhh.jpg

"Hollanda turu rahat görüyor"

Hollanda’nın kadrosunun Türkiye’den daha kaliteli olmasının ülkelerinde bir avantaj olarak görüldüğünü ifade eden van Dam, “Bazı Hollandalı gazeteciler ve birçok taraftar, Hollanda’nın finale giden yolunu neredeyse engelsiz olarak görüyor. Türkiye, Hollandalıların kalite farkı nedeniyle yenmesi gereken bir takım olarak algılanıyor” dedi.

"Türkiye'nin tutkusu hafife alınmamalı"

Avusturya ve Türkiye arasında seçim yapmanın oldukça zor olduğunu söyleyen van Dam, “Her iki takımın da Hollanda’yı büyük sorunlara sokabilecek özellikleri var. Avusturya’nın baş antrenörü Ralf Rangnick’in taktik bilgisi Hollanda’yı korkutuyordu. Hollanda’nın teknik direktörü Ronald Koeman’ın taktiksel olarak orta seviyede ve çok muhafazakar olduğu düşünülüyor. Türkiye, Hollanda için daha uygun olabilir, çünkü ben Vincenzo Montella’yı Rangnick kadar taktiksel incelik ve organizasyon sahibi bir antrenör olarak görmüyorum. Montella’nın Arda Güler ve Kenan Yıldız’ı yedek bırakmak gibi tuhaf seçimler yaptığını ve Portekiz’e karşı savunmada büyük hatalar yapıldığını gördük. Ayrıca Gürcistan’a karşı sergiledikleri performans oldukça sarsıntılıydı. Gürcistan inanılmaz bir şekilde birçok gol fırsatını kaçırdı. Türkiye bu nedenle genel olarak daha zayıf bir takım olarak görülüyor. Ancak Türkiye, Hollandalı oyuncularda eksik olan büyük tutkuları nedeniyle hafife alınmamalı” diye konuştu.

"Savaşçı mantaliteye sahip değillerdi"

Van Dam, Hollanda basınının ve taraftarların Türkiye eşleşmesiyle ilgili görüşlerini ise şu cümlelerle özetledi:

“Her şey Hollanda’nın ne kadar konsantre başlayacağı ve Türklerin ne kadar öfkeli olacağıyla ilgili. Okumuş olabilirsiniz, Avusturya yenilgisinden sonra takım büyük eleştiriler aldı. Kendilerine ayna tutmak için birkaç grup konuşması yaptılar. Zayıf, iletişimde çok tatlı, pasif ve çok rahat olarak görülüyorlardı. Savaşçı mantaliteye sahip değillerdi. Romanya’ya karşı alınan 3-0’lık iyi galibiyetten sonra takımda güven geri geldi. Ancak Türk tehlikelerinin farkındayız elbette”

"Türkiye’nin agresif oyun tarzı ile biliniyor"

Türkiye’nin agresif oyun yoğunluğunu sağlaması durumunda karşılaşmanın çekişmeli olmasını beklediğini söyleyen van Dam, “Bu turnuvada Hollandalıların, rakiplerinin erken baskısıyla yüzleşmede büyük sorunlar yaşadığını gördük. Bu genellikle top kaybına veya ölümcül hatalara neden oluyor. Türkiye’nin agresif oyun tarzı ve büyük yoğunluğu biliniyor. Türkiye’nin sahaya getirdiği oyun yoğunluğu inanılmazdı. Türkler bu agresifliği Hollandalılara karşı getirebilirse, çok sıkı bir maç olacak. Türkiye ayrıca duran toplarda da iyi, bunu Avusturya’ya karşı gördük ve Hollandalıların en zayıf noktası bu. Ancak, bireysel kalite farklarını göz önünde bulundurduğumuzda, bu maç Hollanda için kazanılması gereken bir maç olarak görülüyor” şeklinde konuştu.

"Merih'in bozkurt selamı Hollanda'yı rahatlattı"

UEFA’nın, Merih Demiral hakkında bozkurt selamı nedeniyle soruşturma başlatmasının Hollanda’da nasıl ses getirdiği ile ilgili sorumuzu da yanıtlayan van Dam, özetle şunları söyledi:

“Medya ve taraftarlar, muhtemelen cezalandırılacağı için rahatlamış durumda. Bu, Hollanda’nın kazanması gereken bir maç olduğu fikrini güçlendiriyor. Eğer ceza verilirse önemli bir savunmacı men edilmiş olacak.”

"Bozkurtlar’ın ne olduğuna dair de çok fazla ilgi vardı"

Bu süreçte, Hollanda kamuoyunun Demiral’ın verdiği ‘Bozkurt’ selamına ilgisinin arttığını belirten van Dam, “Demiral, gündemin önemli bir konusuydu. Hollanda’da ‘Bozkurtlar’ın ne olduğuna dair de çok fazla ilgi vardı. Bozkurtlar, aşırı sağcı, faşist eğilimleri olan bir organizasyon olarak tanımlandı. Genel görüş, Demiral’ın cezalandırılmasının haklı bir nedeninin olduğu yönünde. Demiral’ın sadece Türk gururu nedeniyle selam verdiğini söylediğini gördüm ama bu aslında önemli değil. Önemli olan, bu kutlamanın zamanlamasının oldukça aptalca olması. Çeyrek finaldeysen, böyle tartışmalı kutlamaların sonuçlarını düşünmen gerek. Demiral, Arnavut Mirlind Diku’nun aşırı milliyetçi şarkılar yüzünden cezalandırıldığını ve Jude Bellingham’ın da uygunsuz davranışlar nedeniyle soruşturulduğunu biliyor olmalıydı. Gerçekten takımını hayal kırıklığına uğrattı” diye konuştu.

"Türklerin çıkardığı ses endişe kaynağı"

Van Dam’a Türk taraftarların Hollanda için endişeye neden olup olmadığını da sorduk. Van Dam, Türk taraftarların maçlarda yoğun bir coşkuyla takımını desteklemesinin Hollanda için baskı oluşturabileceğini belirtti ve şöyle devam etti:

“Evet, bu bir endişe kaynağı. Gürcistan maçındaki Türk taraftarların çıkardığı ses, turnuvanın en iyilerinden biri olarak algılandı. Sol bek Daley Blind, bugünkü basın toplantısında Hollandalıların ana görevinin Türk taraftarları susturmak olduğunu söyledi, bu da her şeyi anlatıyor. Aynı zamanda, yüksek sesli taraftarların keyfini çıkarmak istediğini de söyledi. Çünkü futbolun özü budur. Blind’ın haklı olduğunu düşünüyorum. Hollandalıların, gürültü karşısında topa sahip olurken sakin ve toplu kalmaları gerektiğini söyledi“

"Türk taraftarların çıkardığı gürültü..."

“Türk taraftarların çıkardığı gürültü Hollanda için gerçek bir dezavantaj olabilir. Çünkü mental olarak güçlü değiller. Bu nedenle Hollanda muhtemelen erken bir gol atmaya çalışacak. Portekiz’e karşı bunun atmosfer üzerinde gerçekten bir fark yarattığını gördük. Aynı zamanda, Türk taraftarları dört gözle bekliyoruz. Bildiğiniz gibi, Türkler Hollanda’da büyük bir azınlıktır. Onları gerçekten bizden biri olarak görüyoruz ve bazı insanların, Hollanda’yı elerlerse Türkiye’nin turnuvayı kazanmasını umduğunu söylediklerini duydum”

"En çok Arda Güler’den korkuluyor"

Van Dam, “Hollanda’nın A Milli Takım’da en çok korktuğu isimler hangileri?” sorusunu da şöyle yanıtladı:

“Bence en çok Arda Güler’den korkuluyor. Ancak Hollanda kökenli oldukları için Ferdi Kadıoğlu ve Orkun Kökçü’ye de özel bir dikkat gösteriyoruz. İkisi de burada doğdu. Yeteneklerini biliyoruz. Ayrıca, Hakan Çalhanoğlu üst düzey bir oyuncu ve Kenan Yıldız da üst düzey bir yetenek olarak görülüyor”

"Türkiye’nin kaybedecek bir şeyi yok”

Karşılaşmanın her iki taraf için de zorlayıcı olmasını bekleyen Van Dam, Türkiye’nin Hollanda’yı büyük bir baskı altına alabileceğine dikkat çekti:

“Kağıt üzerinde Hollanda’nın bu maçı kazanması bekleniyor ve bazı uzmanlar Hollanda’nın turnuvayı kazanacağına inanıyor. Ama bence bu galibiyet kan, ter ve gözyaşı ile elde edilecek bir galibiyet olacak. Hollanda eleme maçlarında genellikle rahat kazanmaz. Türkiye’nin Hollanda’yı zorlayacağını düşünüyorum ve Hollanda’nın bu agresifliği küçümsemeyi sürdürebileceğini göz önünde bulundurmalıyız. Maçta büyük bir baskı olacak ve Hollanda’nın baskı altında genellikle iyi performans sergilemediği biliniyor. Eğer Hollanda kaybederse, turnuva başarısızlık olarak görülecek; oysa Türkiye’nin kaybedecek bir şeyi yok.”

Kaynak:Haber Merkezi