Faruk Koca nasıl bir ceza alacak? Kural ne diyor? Spor hukukçusu Ümit Orhan açıkladı
Ankara’da oynanan Ankaragücü- Rizespor müsabakası sonunda hakem Halil Umut Meler’e yapılan saldırı sonrası Ankaragücü Başkanı Faruk Koca nasıl bir yaptırımla karşılaşacak? Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve spor hukukçusu Doç.Dr. Ümit Orhan, GazetePencere için yorumladı.
-Hakemler kamu görevlisi mi sayılır?
-Evet, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’un 20. Maddesine göre, spor müsabakalarında görev yapan hakem, gözlemci, saha komiseri ve temsilciler bu görevleriyle bağlantılı olarak kendilerine karşı işlenen suçlar bakımından kamu görevlisi sayılır.
-Hakemlere yönelik şiddetle ilgili bir düzenleme var mı?
-Evet, 6222 sayılı Kanunun 17. Maddesine göre, spor alanlarında kasten yaralama suçunun işlenmesi halinde şikâyet şartı aranmaksızın 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddelerine göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.
-Bu durumda Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) ilgili maddesi ne diyor?
- TCK’nin kasten yaralamayı düzenleyen 86. maddesi kasten yaralama suçunu düzenlemektedir. Buna göre kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak maddenin 3. fıkrasına göre, kasten yaralama suçunun; (c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle işlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında artırılır.-
-Saldırıda bulunan kişi veya kişilerin tutuklanması gerekir mi?
-5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 100. Maddesine göre, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin ve bir tutuklama nedeninin bulunması halinde, şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilebilir.
-Süreç, saldırıda bulunan kişinin kulüp başkanlığına nasıl etki eder?
-6222 sayılı Kanununun 18. Maddesi seyirden yasaklanmayı düzenlemektedir. Maddenin 3. Fırkasına göre bu madde kapsamına giren suçlardan dolayı soruşturma başlatılması halinde şüpheli hakkında spor müsabakalarını seyirden yasaklama tedbiri derhal uygulamaya konulur. Soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde mahkeme tarafından bu tedbirin kaldırılmasına karar verilmediği takdirde bu yasağın uygulanmasına koruma tedbiri olarak devam edilir. Yargılama sonunda ceza alacağı muhtemel olduğundan m.18/1 uygulanacaktır. Buna göre kişinin, 6222 sayılı Kanunda tanımlanan veya yollamada bulunulan ilgili kanunlardaki suçlardan dolayı mahkemece kurulan hükümde, hakkında güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden yasaklanmasına karar verilir. Seyirden yasaklanma ibaresinden kişinin müsabakaları ve antrenmanları izlemek amacıyla müsabaka, antrenman ve seyir alanlarına girişinin yasaklanması anlaşılır.
6222 sayılı Kanun hükümlerine göre hakkında güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden yasaklanma kararı verilen kişi, yasak süresince spor kulüplerinde ve federasyonlarda ve taraftar derneklerinde yönetici olamaz; spor müsabakalarında hakem, temsilci veya gözlemci olarak görev yapamaz. Yine 6222 sayılı Kanunun 17/A maddesine göre, Kanunda tanımlanan veya atıf yapılan ilgili kanunlardaki suçlardan dolayı bir yıl veya daha fazla hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde, kişi hakkında ayrıca TCK 53. maddesi hükümlerine göre spor kulüplerinin, federasyonların ve bünyesinde sportif faaliyetler icra edilen tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmaktan yasaklanmasına hükmolunur.
7405 sayılı Kanunun 5. Maddesine göre de kişilerin işledikleri bazı suçlar ve spor disiplin organlarından aldıkları cezaların belirli miktarı aşması durumunda Kanunda belirtildiği şekilde mahkûm olanlar veya hak mahrumiyeti cezası alanlar, spor kulüpleri ve spor anonim şirketlerinin genel kurul dışındaki organlarında görev alamaz.
-TFF Disiplin yargılaması yapacak mı? İşin adli boyutu olması TFF’nin sürece müdahalesine etkiler mi?
-6222 sayılı Kanunun 19. Maddesine göre, 6222 sayılı Kanuna göre bir spor kulübüne veya spor kulübünün mensubuna ceza verilmesi, bu kulübün bağlı olduğu federasyonun yaptırım uygulama yetkisini ortadan kaldırmaz.
Bu durumda ilgililer TFF disiplin organı Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’na (PFDK) sevk edilecek. TFF Disiplin Talimatı’nın 44/2 maddesine göre:
Saldırının TFF mensuplarına veya müsabaka görevlilerine yönelik olması halinde;
“Kulüp yöneticilerine 150 ila 400 gün hak mahrumiyeti cezası ile birlikte Süper Lig kulübü yöneticileri için 195.000.-TL’den 825.000.-TL’ye kadar, 1. Lig kulübü yöneticileri için 105.000.-TL’den 450.000.-TL’ye kadar, 2. Lig kulübü yöneticileri için 75.000.-TL’den 150.000.-TL’ye kadar, 3. Lig kulübü yöneticileri için 45.000.-TL’den 105.000.-TL’ye kadar para cezası,
Görevlilere ve diğer kişilere, 10 ila 15 müsabakada soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı veya doksan ila üç yüz gün hak mahrumiyeti cezası, verilir.”