TBMM Genel Kurulu’ndaki İsrail toplantısında tek söz edilmedi: Gizli oturumda konuşulmayan savaş gemisi
Caner Taşpınar
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, dün Meclis'te “İsrail terörü” oturumunu açtı. Numan Kurtulmuş, “Milli güvenlik sorunu olarak gördüğümüz İsrail'in bölgedeki yayılmacı politikalarına karşı TBMM olarak birlik beraberlik içinde emin adımlarla ilerlemeliyiz” dedi. Kurtulmuş, “Bölgedeki bu ateşin söndürülmesi için üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getireceğiz” mesajını verdi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler kapalı oturumda konuşma yaptı.
Oturumda, İsrail’in Filistin'e yönelik saldırıları, Ortadoğu'daki son durum ve Türkiye'ye yönelik tehditlerin ele alınması bekleniyordu. Ayrıca, Türkiye’nin bu saldırıları durdurmak için attığı diplomatik ve askeri adımlar da gündemdeydi.
Meclis’teki kapalı oturumdan önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan “İsrail’in hedefi Türkiye” çıkışı gelmişti.
Erdoğan, TBMM’nin 1 Ekim’de yeni yasama yılına başlaması dolayısıyla TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “İsrail'in Gazze'de yürüttüğü soykırım bugünlerde Lübnan'a uzandı. Dün işgal güçleri Lübnan topraklarına karadan girdiğini duyurdu. İsrail'in bir sonraki hedefi Türkiye'dir. Bu niyetini de çeşitli vesilelerle ifşa etmektedir” demişti.
Özel: Bilmediğimiz hiçbir şeyi söylemediler
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in, İsrail'in Lübnan'ı işgal girişimi ve Türkiye'ye yönelik olası tehditlerle ilgili milletvekillerini bilgilendirdiği kapalı oturumu değerlendirdi.
Özgür Özel, “Bilmediğiniz bir şey yok” diyerek kapalı oturumda özel bir bilgi paylaşılmadığının altını çizerek şunları söyledi:
“Biz CHP olarak iç tüzüğe bağlıyız, anayasaya bağlıyız. Kapalı oturumda söylenecek sözler 10 yıl boyunca gizli tutanakta kalır. Biz söylenen sözleri anlatmayız. Ama söylenmeyen sözler olursa ifşa ederiz.' Şimdi buradan açıkça söylüyorum; bütün Grup pür dikkat, bütün Meclis pür dikkat dinledik. Ne söylendi ne söylenmedi. Akşam haber kanallarında, dış politika konuşanların, askeri strateji konuşanların verdiği bilgilerden bir fazlası söylenmedi. Şu anda milletimiz emin olsun ki, Türkiye’nin yani aslında açık açık da söylediler bunları, yani ne anlattıklarını söylemeyim ama anlattıklarının bütünü şu, 'Türkiye Erdoğan’ın söylediği sözden endişe etmesin. Altını dolduracak bir kelime yok. Bilmediğiniz bir şey yok. Bugünden yarına Türkiye’ye saldıracaklarına dair hiçbir şey yok.' Söylenmeyeni söylüyorum, söylenenleri zaten bilmediğimiz bir şey de söylemediler.”
İsrail’in saldırı planladığı bölgedeki Türk savaş gemisi
Kapalı oturumdan saatler önce CHP’nin Milli Savunma Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, İsrail’in saldırı planındaki Türk savaş gemisine dikkat çekmişti. Meclis’teki kapalı oturumda bu konuya dair tek söz edilmedi.
Meclis’teki kapalı oturumda gündeme gelmesi beklenen konulardan biri İsrail’in saldırı planladığı bölgede olan Türk savaş gemisiydi.
Emekli Amiral Yankı Bağcıoğlu, İsrail’in denizden başlatmayı planladığı harekât ile ilgili dün önemli bir uyarı yapmıştı.
Yankı Bağcıoğlu, “İsrail’in harekât alanı olarak duyurduğu bölge, Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü’nün Lübnan’da görev yaptığı sahayla örtüşüyor. İsrail’in saldırı planladığı yerde bizim de bir savaş gemimiz bulunuyor. Bu gelişme önemle takip edilmelidir çünkü ciddi bir güvenlik sorunu yaratıyor” demişti. BM’nin Lübnan açıklarında görev yapan Deniz Görev Grubu’nun etkinliğinin devam edip etmeyeceği ve Türk korvetinin bölgede görev yapmasının kritik bir öneme sahip olduğunu belirten Bağcıoğlu, “Korvetimizin güvenliği ivedilikle sağlanmalı. Bölgede artan gerilim, denizdeki unsurlarımızın bekasını riske atabilir” ifadelerini kullanmıştı.
Türk vatandaşlarının tahliyesi başladı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu ayrıca Türk vatandaşlarının Lübnan’dan tahliyesi konusunda da uyarı yapmıştı. Tahliyeler konusunda harekete geçildi.
Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği, sosyal medya hesabından Lübnan'dan ayrılmak isteyen Türk vatandaşlarının deniz yoluyla tahliyelerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Lübnan'dan ayrılmak isteyen Türk vatandaşlarının deniz yoluyla tahliyesine başlandığı belirtilen açıklamada, "Hava yoluyla ülkemize intikal etmek isteyen vatandaşlarımız için Beyrut-İstanbul Havalimanı ve/veya Beyrut-Çukurova Havalimanı güzergahlarında ücreti mukabil, sınırlı sayıda uçak seferi düzenlenmesi için hazırlık yapılmaktadır" ifadesi yer aldı.
Bugün Lübnan'dan deniz yoluyla tahliye edilecek 1900 civarı yolcu, iki gemiyle Türkiye'ye doğru yola çıkacak.
21 yıldır açıklanmayan tutanaklar: Meclis’teki kapalı oturumun perde arkası
Kaynak:Haber Merkezi