Siyasi operasyona karşı ‘Dalokay’ formülü
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı verilen ve aralarında Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat'ın da yer aldığı 47 kişiden 39'u, "suç örgütüne üye olma", "ihaleye fesat karıştırma" ve "haksız mal edinme" suçlamasıyla gözaltına alındı.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yasaya göre ihale süreçlerinden sorumlu olmayan Başkan Rıza Akpolat’ın evine sabaha karşı polislerin gelip operasyon yapmasını “siyasi olarak yıpratma” ve “algı operasyonu” olarak değerlendirdi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu ise Esenyurt ile başlayıp Beşiktaş’la süren siyasi operasyonların hedefinde kendisi olduğunu belirtti. “Meydan okuyorum” diyen İmamoğlu siyasi yasak davasını işaret edip “Onayın benim cezamı, milleti rahat bırakın” diyerek rest çekti.
CHP’liler ise Beşiktaş Belediyesi’nde adalet nöbetini sürdürüyor.
CHP’ye yönelik operasyonların ardından dikkat çeken bir öneri geldi.
Eski CHP Milletvekili İlhan Cihaner, CHP’ye yönelik siyasi operasyonlara karşı “Dalokay” formülünü önerdi. Cihaner, “Dalokay'ın cesareti ve direngenliği hatırlanırsa çok şey yapılabilir” dedi.
İlhan Cihaner sosyal medya hesabından “Bir Hatırlatma Ve Öneri” başlıklı yazı yayınladı.
70’li yıllarda Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı yapan Vedat Dalokay’ı hatırlatan Cihaner, CHP’nin siyasi operasyona karşı yapabileceklerini sıraladı.
İlhan Cihaner’in 7 maddelik öneri listesinde “Yetkilerini adaletsiz ve eşitsiz bir şekilde baskıya döndüren, haciz gönderen, incelemeleri mobbinge çeviren, soruşturmaları sopaya çeviren, vs. kurumların aldıkları belediye hizmetleri tedricen kesilebilir” yaklaşımı dikkat çekti.
İlhan Cihaner.
İşte İlhan Cihaner’in o yazısı…
1973 yılında %60'ın üzerinde oy oranı ile Ankara Belediye Başkanı seçilen Vedat Dalokay, dönemin zorlu koşullarına rağmen Ankara'ya büyük eserler kazandırmıştı. Dönemin Milliyetçi Cephe Hükümetinin mali kısıtlamaları nedeniyle işçilerin maaşı gecikince, Belediye binasında açlık grevine başlamıştı.
Faşist Franko rejimi 5 ETA mensubunu astığında ise, protesto amacıyla İspanyol Büyükelçiliği'nin, Belediye tarafından verilen havagazı, su ve çöp gibi hizmetlerini kesmiş, bu nedenle DGM'de yargılanmayı göze almıştı.
Bu hatırlatmayı niye yaptım?
Israrla belirtmeye çalıştığım üzere, başta mensubu bulunduğum CHP olmak üzere muhalefetin, dönüşen devletin/hükümetin yeni durumunu, iktidarını sürdürebilmek için neleri göze alabileceğini yeterince analiz edebildikleri kanaatinde değilim.
böyle olunca da hukuksuz baskılara karşı verilen "tepkiler" sonuç alıcı olmuyor. Belediyelere dönük baskılara karşı gösterilen tepkiler de bu şekilde kalıyor.
Peki ne yapmalı?
İktidarın ajandasına göre hukuku ayaklar altına alan, -başta yargı olmak üzere- kamu kurumu niteliğini kaybederek düşmanca davranan kurumlara karşı etkili önlemlere başvurulabilir/başvurulmalı, bu noktada "kriz" çıkarmaktan çekinilmemeli.
-Bu çerçevede belediye meclisleri (zaten birçoğu iktidar yandaşlarının faydalandığı) tüm imar ve ruhsat işlemlerini yavaşlatabilir/askıya alabilir.
-Tüm Belediyelerden kurumlara tahsis edilen bina, araç ve personel geri çekilmeli.
-yetkilerini adaletsiz ve eşitsiz bir şekilde baskıya döndüren, haciz gönderen, incelemeleri mobbinge çeviren, soruşturmaları sopaya çeviren, vs. kurumların aldıkları belediye hizmetleri tedricen kesilebilir.
-Gerekçesi halka iyi anlatılarak iş yavaşlatma/grev gibi meşru eylemler örgütlenebilir.
-Ne olursa olsun mali kısıtlamaların faturası halka çıkarılmamalı.
-Belediyelerdeki yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları ile ilgili olarak süratle kendi iç denetim mekanizmalarımız işletilip cesurca ve şeffaflıkla önlemler alınmalı.
-Geçmiş dönem usulsüzlükler daha etkin bir şekilde ortaya konulmalı, iktidara ait belediyelerdeki usulsüzlükler meclis üyelerince gündem yapılmalı, denetim mekanizması kurulmalı.
Dalokay'ın cesareti ve direngenliği hatırlanırsa çok şey yapılabilir."
Vedat Dalokay
Vedat Dalokay kimdir
Vedat Dalokay 10 Kasım 1927’de Elazığ’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Elazığ’da tamamladı. 1949 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. 1950-1951’de PTT ve Bayındırlık Bakanlığı’nda mimar olarak görev yaptı. 1951-1952’de Paris’tekiSorbonne Şehircilik Enstitüsü’nde lisansüstü çalışması yaparken Auguste Perret ve Le Corbusier gibi ünlü mimarların bürolarında çalıştı. 1954’te Ankara’da Dalokay Mimarlık Atölyesi’ni kurdu. 1964-1968 yılları arasında Ankara Mimarlar Odası Şube Başkanlığı ve Mimarlar Odası Genel Sekreterliği, 1973-1977 yılları arasında Ankara Belediye Başkanlığı yaptı. Birçok ulusal proje yarışmasına katılan Vedat Dalokay, 13’ü birincilik olmak üzere birçok ödül ve mansiyon kazandı. Uluslararası alarda katıldığı İslamabad Kral Faysal Camii (Pakistan, 1970), Cidde İslam Kalkınma Bankası Genel Merkezi (Suudi Arabistan, 1980), Başbakanlık Kompleksi (Pakistan, 1984), İstanbul Taksim Alanı (1987), Pakistan Ulusal Anıtı (1977) proje yarışmalarında birincilik kazandı. Yapı tasarımlarında geleneksel kalıpların dışına çıkan yeni biçim arayışlarına gitti. Çeşitli meslek dergilerinde kentleşme, gecekondu, belediyecilik ve dinsel mimarlık konularında yazılar yazdı. 21 Mart 1991’de Kırıkkale yakınlarında geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti. Kolo adlı çocuk öyküsüyle 1980 Türk Dil Kurumu Çocuk Yazını Ödülü’nü, 1995 yılında da American Library Association tarafından verilen Mildred L. Batchelder Ödülü’nü kazandı. Kolo, İngilizce, Almanca ve Dancaya çevrildi.
Kaynak:Haber Merkezi