Selvi: ABD, PKK'dan vazgeçmiş değil

Selvi: ABD, PKK'dan vazgeçmiş değil
Hürriyet Yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in karşılıklı açıklamaları ve son olarak Erdoğan’ın Esed’i Türkiye’ye davet edeceği yönündeki sözlerine ilişkin 'ABD'nin Suriye'deki PKK planını' yazdı.

Hürriyet Yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in karşılıklı açıklamaları ve son olarak Erdoğan’ın Esed’i Türkiye’ye davet edeceği yönündeki sözlerini değerlendirdi.

ABD'nin Suriye'deki PKK planından bahseden Selvi, "McGurk, Trump’ın Suriye’den çekilme planına itiraz ettiği için bizzat Trump tarafından kovulan bir adam. Hedefi PKK’ya bir terör devleti kurdurtmak. Sınırımızda ikinci İsrail kurmanın peşinde. Biden’ın imzaladığı ilk kararname ise McGurk’u Afrika ve Ortadoğu Koordinatörü olarak atadı. Trump’ın tekrar seçilme ihtimali ortaya çıkınca McGurk’un PKK’yı sağlama alma çabaları hızlandı." dedi.

Selvi'nin yazısından ilgili bölüm bu şekilde:

PKK'yı monte etme

1- Amerikalılar, Suriye rejimine PKK’yı bünyenize alın, Suriye ordusuna dahil edin teklifini götürdü. Suriye sayıları 70-80 bin olan ve doğrudan emirleri ABD’lilerden alan yapıyı bünyelerine almaktan çekindi. “Suriyeli olmayanlar ayrılsın. Suriye vatandaşları için bu teklifini görüşebiliriz” dediler. PKK buna yanaşmadı. Bir ilerleme sağlanamadı.

2- Amerika bu kez Türkiye’ye yöneldi. Ama PKK bizim için beka meselesi. Milli Güvenlik tehdidi.

McGurk'un yeni planı

3- McGurk bu yoklamalardan sonra asıl planına yöneldi. Önce 30 Mayıs’ta, sonra 11 Haziran’da seçimler için ilk adımı attı. Bu PKK’ya özerkliğin ilk adımıydı. Türkiye’nin kararlı tavrı karşısında geri adım atmak zorunda kaldılar.

Ama bundan vazgeçmiş değiller. Ağustos ayında tekrar deneyecekler.

McGurk, gitmeden PKK’ya bir statü kazandırmak için çabalarını sürdürüyor.

ABD, PKK’dan vazgeçmiş değil.

DEAŞ'ın yeni görevi

Trump, “DEAŞ’ı, Obama ve Hillary Clinton kurdurdu” demişti. DEAŞ, ABD açısından o kadar kullanışlı bir aparat oldu ki, PKK’yı, DEAŞ’la mücadele gerekçesiyle Suriye’ye yerleştirdi. İran’ı DEAŞ’la dengeledi. Sonra bir de baktık ki, DEAŞ bitmiş.

Ama ne zaman DEAŞ’a ihtiyaç doğdu, yeniden dirilttiler. ABD, Afganistan’dan çekilince Irak ve Suriye’de bittiği ilan edilen DEAŞ’ı uçaklarla Afganistan’a taşıyıp, DEAŞ’ın Horasan kolunu kurdular. Bu kez DEAŞ; Rusya ve İran’a yönelik yıpratma savaşı görevini üstlendi.

Kanlı saldırılar

Rusya’da kanlı AVM saldırısı ve Dağıstan’daki kanlı baskın ile İran’da Kasım Süleymani anmasında yaşanan bombalı eylemlerde kullandı. DEAŞ’ın yeni misyonu Rusya ve İran’ı yıpratmak.

ABD’nin Suriye politikası PKK’yı güvence altına almaktı şimdi buna bir de DEAŞ eklendi.

Suriye'ye yarar

Ancak Irak örneğinde olduğu gibi normalleşme sürecine bir yerden başlamak gerekiyor. Erdoğan ile Esed bu adımı attığı taktirde yeni bir denge oluşacak. Yeni bir Suriye doğacak. Suriye’nin kendi topraklarına sahip çıkma ve Suriye’nin yeniden inşa süreci başlayacak.

Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi Türkiye’den çok Suriye’ye yarayacak.

Ondan sonrasını PKK düşünsün...

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar