'Kanuni düzenleme yapılmasına acil ihtiyaç bulunmaktadır'
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski danışmanı ve Türk Ceza Kanunu’nun mimarlarından izzet Özgenç, AİHM’nin FETÖ üyeliği nedeniyle tutuklanan Yüksel Yalçınkaya hakkında verdiği kararı değerlendirdi.
Yalçınkaya ByLock kullanıcı olduğu nedeniyle tutuklanmış AİHM bu kararı hak ihlali olarak değerlendirmişti.
Özgenç X’te yaptığı paylaşımda “Başvurucu ile benzer durumda olan kişilerin de AİHM kararında işaret edilen hak ihlali sebeplerini dolayısıyla yargılamanın yenilenmesi yoluna başvurabilmesi için, bir kanuni düzenleme yapılmasına acil ihtiyaç bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.
Özgenç’in paylaşımı şöyle:
"9. Yargı Paketi" ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Yüksel Yalçınkaya kararı üzerine, ... pic.twitter.com/mKPWLUUKUi
— İzzet Özgenç (@izzetoezgenc) April 11, 2024
Ne olmuştu?
Kayseri’de öğretmenlik yapan Yüksel Yalçınkaya "FETÖ/PDY üyesi olmak" suçundan Eylül 2016'da tutuklandıktan sonra yargılandı. Yalçınkaya, 672 Nolu KHK ile ihraç edilmiş; "Bylock kullanması", "Bank Asya'da hesabı olması" ve “FETÖ ile bağlantılı olduğu ilan edilen kuruluşlara üye olması” delil sayılarak ve gizli bir tanığın ifadesiyle mahkum edilmişti.
Yalçınkaya da 17 Mart 2020'de AİHM'e başvurdu.
AİHM, Yalçınkaya ile ilgili kararında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) adil yargılanma hakkını düzenleyen 6. maddesinin, kanunsuz suç olamayacağı ilkesini düzenleyen 7. maddesinin ve örgütlenme ve toplanma hakkıyla ilgili 11. maddesinin ihlal edildiğine hükmetti.
Gerekçeli kararda, Türkiye'nin “terör suçlamalarıyla yapılan yargılamalarında” AİHS'in 6. ve 7. maddesinin ihlali bakımından çok sayıda insanı ilgilendiren sistematik sorunlar olduğu kaydedildi.
Yalçınkaya'nın yargılanmasında ByLock kullanımının temel delil olarak değerlendirilmesine dikkat çeken AİHM, eğer bu düzeltilmezse Türkiye’de Bylock kullanmış ve davaları devam eden herkesin yalnızca bu esasa dayanarak mahkum edilebileceği uyarısında bulundu.
Adalet Bakanı 'AİHM yetkisini aştı' demişti
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç dün AİHM'in Yalçınkaya kararına ilişkin olarak sosyal medya hesabından açıklama yaparak, mahkemenin bu karar ile “yetkisini aştığını” söyledi.
Tunç, “İlk derece mahkemesinden, istinafa, Yargıtay’dan Anayasa Mahkemesi’ne her derecedeki yargılama makamlarımızın delilleri yeterli gördüğü bir dava hakkında, AİHM’in yetkisini aşarak delil incelemesi yapmak suretiyle ihlal kararı vermesi kabul edilemez” dedi.