İYİ Partili Bilge Yılmaz: CHP ile iletişim ve diyalog içinde olmalıyız
Yerel seçimlere 81 ilde kendi adaylarıyla girmeye hazırlanan İYİ Parti'de Genel İdare Kurulu yarın toplanıyor. İYİ Parti'nin Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, GİK’te alınacak karardan bağımsız olarak, CHP ile iletişim ve diyalog içinde olmaları gerektiğini vurguladı.
Yerel seçimlere kendi adayları ile giren İYİ Parti Genel İdare Kurulu, yarın CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in işbirliği teklifini değerlendirecek.
Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, GİK’te alınacak karardan bağımsız olarak Cumhuriyet Halk Partisi ile iletişim ve diyalog içinde olunması gerektiğini söyledi.
İYİ Parti ve Türk siyasetinin önemli bir kırılma anı ile karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Yılmaz, yerel seçimlere nasıl girileceğinin hem önümüzdeki seçimlerin sonucunu hem sonrasındaki siyasi tabloyu belirleyeceğini belirtti.
Yılmaz açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:
"İYİ Parti ve Türk siyaseti önemli bir kırılma anı ile karşı karşıya. Yerel seçimlere nasıl girileceği hem önümüzdeki seçimlerin sonucunu hem sonrasındaki siyasi tabloyu belirleyecek. İYİ Parti ile Cumhuriyet Halk Partisi'ne oy veren vatandaşlar ülkenin AKP kadroları tarafından beceriksizce yönetilmesine son vermek istemektedirler. İki partinin en temel uzlaşı noktası budur.
"Kazanmak için sadece ittifak yetmez"
Bu amaca ulaşmak için, uzun süredir tek yöntem olarak, ittifak seçeneğinin sunulması ve buna itiraz eden her sesin susturulması üzerine biraz düşünmemiz gerekiyor. Mayıs ayındaki seçimler göstermiştir ki, seçimleri kazanmak için sadece ittifak yetmiyor. Aynı zamanda ittifak partilerinin güçlü ve itibarlı kalması da gerekiyor.
Bu süreçte biz İYİ Parti olarak, hem Altılı Masa’nın sorunlu ittifak mimarisinden hem de bu ittifakın devamı için tepemizde sallandırılan belediye ve medya baskısından dolayı siyaset yapamaz ve kendimizi ifade edemez hale geldik. İYİ Parti potansiyelinin altında kaldı ve muhalefet seçimi kaybetti. Şunu artık anlamalıyız ki; bileşenleri güçsüz olan ittifaklar kollektif olarak güçlü olamazlar.
AKP iktidarına son vermek istiyorsak, aklımıza ilk gelen formül ittifak olmamalı. Öncelikle, muhalefet partilerini nasıl güçlendireceğimizi düşünmek zorundayız. Bu ancak ittifaklara indirgenmemiş, iyi tasarlanmış bir strateji ile mümkün.
"Kutuplaşmanın aşılması şart"
Peki bu strateji nedir? Başarıya ulaşmak için uzun yıllardır devam eden kutuplaşmanın aşılması şarttır. Eğer İYİ Parti, AKP ile CHP arasına sıkışmayı reddeden toplum kesimlerinin oyuna talip olur ve bu alanın ruhuna uygun siyaset yapabilirse hem genel seçimler öncesi güçlü bir şekilde var olacak hem de kutuplaşmanın aşılmasına yardım edecektir. Kutuplaşma azaldıkça muhalefet adaylarının şansı artacaktır. Öte yandan eğer ittifak kararı çıkarsa, iki kutup arasında kalan siyasi alan, enerjisini muhalefete saldırmak için harcayacak olan aktörlere teslim edilecek ve İYİ Parti, kutuplaşmanın kaybeden tarafındaki aktörlerden biri olarak önümüzdeki dönem kurumsal özerkliğini korumakta zorlanacaktır.
"En verimli işbirliği modeli"
Yarın GİK’te alınacak karardan bağımsız olarak, Cumhuriyet Halk Partisi ile iletişim ve diyalog içinde olmalıyız. Bu zaten başlı başına en verimli işbirliği modelidir. Kendini ne AKP ne de CHP’ye yakın gören seçmenlerin ise ılımlı, mutedil ve dengeli bir aktör tarafından temsil edilmesi ise en etkili ittifak stratejisidir. İYİ Parti ve CHP yönetimlerinin bu tarihi anı, dar çıkar çevrelerinin aceleci tavrına kurban etmeden, ittifak ve bölüşüm tartışmalarından uzak durarak, soğukkanlı şekilde ele almaları gerekir.
Seçimleri kazanmak istiyorsak, sadece seçim gecesine kadar bizleri mutlu eden çözümlerin dışına çıkmalıyız. Aksi takdirde hem seçimleri hem partimizi büyük bir tehlikeye atmış olacağız"
kulisler hareketlendi. 71 yerleşim yerinde adayını belirleyen İYİ Parti’de Genel Başkan Meral Akşener, 4 Aralık’ta yapılacak GİK toplantısında Özel’in teklifinin görüşüleceğini söyledi.