Erdoğan'dan Mardin ve Diyarbakır'da yaşananlara ilişkin kayyum sinyali
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanını Recep Tayyip Erdoğan, Irak ziyaretinin dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı.
Soru cevap kısmında Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEM parti yönetiminde bulunan Mardin ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde yaşanan İstiklal Marşı ve bayrak krizine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, Bahçeli'nin kayyum mesajına destek vererek anayasadaki hükümleri hatırlattı ve 'Bundan önce hangi yanıtı verdiysek aynısını yaparız' dedi.
İsmailağa liderini andı
Erdoğan soru cevap öncesi yaptığı değerlendirmede geçtiğimiz hayatını kaybeden İsmailağa Cemaati’nin lideri Hasan Kılıç’ı da anmayı ihmal etmedi.
Erdoğan, Kılıç’ı anarken seçim önceyi yaptığı görüşmeyi hatırlatarak “Merhum Hasan Efendi ile kısa bir süre önce yüz yüze görüşmüş, kendisinin hayır duasını almıştık. Rabbim, ruhunu şad, mekanını cennet eylesin diyorum” ifadelerini kullandı.
Hamas’ın Türkiye’ye geleceği iddiaları
Erdoğan daha sonra gazetecilerle yaptı soru cevapta Hamas üyelerinin Türkiye’ye geleceği iddialarını da yalanladı.
Katar’ın Hamas üyelerine ilişkin ne olacağı hususunda kendisine bilgi gelmediğini ifade ederek şu cümleleri kurdu:
“Katar Emiri Sayın Şeyh Temim’in, bu kardeşlerimizle ilgili, onların Katar'daki pozisyonunu yok farz edecek bir adımı atacağına dair bir şey duymadım. Böyle bir adım atacağını da düşünmüyorum. Onlara karşı olan samimiyeti, onlara karşı olan tavrı, her zaman ailenin bir ferdi gibidir. Bundan sonraki süreçte de yine onlara karşı bu tavrın değişeceğine asla ihtimal vermiyorum.”
Özgür Özel ile görüşme
Cumhurbaşkanı Erdoğan gazetecilerin kendisine CHP Genel başkanı Özgür Özel görüşmesi ilgili sorduğu soruya da cevap verdi. “CHP Genel Başkanı Özgür Özel de gelecek dönemi konuşmak için sizden bir randevu talep edeceğini söylemişti. Randevu talebi geldi mi? Özür Özel'den bu konuşma ve sonrasında yeni Anayasa konusunda CHP'yle uzlaşma olur mu sizce? sorusuna Erdoğan“Dünyada birçok alanda değişimden söz ediliyor. Sosyolojiler, teknolojiler, iklimler ve daha birçok zemin çok hızlı değişiyor. Bunu ayak uydurmak için de Türkiye'nin eskinin darbe ruhunu özünde barındıran anayasa metninden kurtulup yenilikçi ve özgürlükçü bir anayasaya kavuşma zamanı gelmiştir. Yani bu konuda Cumhuriyet Halk Partisi'nin de böyle bir değişime destek verebileceği düşüncesinde ve inancındayım” ifadeleri ile cevap verdi.
Erdoğan daha sonra sözlerine şöyle devam etti:
‘Anayasa değişikliği hakkında konuşacağız’
Bu görüşme sağlandığında tabii ki anayasa konusu da bizim görüşme başlıklarımızın arasında yer alacaktır. Kaldı ki Meclis Başkanımızın da liderlerle yapacağı görüşmelerde bu konuları onlarla ele alma düşüncesinin olduğunu biliyorum. Doğrusu ben de bize çok ama çok dar gelen bu mevcut anayasayla ilgili liderler olarak neler yapabiliriz, bunları konuşmakta fayda var diye düşünüyorum. Sayın Özel'in bu ziyaretinin gerçekleşmesi halinde kendisiyle de bunları konuşarak böyle bir adımı atabileceğimizi kendisine teklif etmekten daha doğal bir şey olmaz.
Diyarbakır ve Mardin’de yaşanan İstiklal Marşı ve bayrak krizi
Gazeteciler Erdoğan’a Mardin ve Diyarbakır’da yaşanan bayrak ve İstiklal Marşı krizine ilişkin sorular da sordu.
Erdoğan, verdiği cevapta Bahçeli’ye destek vererek MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin sözlerini 'Anayasa’nın hatırlatılması' olarak yorumladı.
Erdoğan konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:
"Anayasanın çok açık hükümleri vardır. Türk'ü de Kürt'ü de Laz'ı da Çerkez'i de diğer gruplar da bu ülkenin hür ve eşit vatandaşlarıdır. Bunu değiştirmeye kimsenin gücü yetmez ve yetmeyecek. Birliğimize ve bütünlüğümüze böylesine kışkırtıcı eylemlerle el uzatmaya kalkanlara bundan önce hukuk zemininde hangi yanıt verildiyse aynısının ortaya konması sürpriz olmaz. Buna bir defa herkesin hazır olması gerekir. Sayın Devlet Bahçeli’nin yapmış olduğu açıklamalar Anayasa hükmünün icrasından başka bir şey değildir. Aynı durum şu anda benim için de geçerlidir. Anayasa'nın hükümlerini kimler çiğnemeye kalkıyorsa bedelini de ödemeye hazır olmalıdır."