Erdoğan muhalefeti 'darbeye alkış tutmakla' suçladı: Kılıçdaroğlu'nun AKP'liler tarafından alkışlanan konuşması gündem oldu

Erdoğan muhalefeti 'darbeye alkış tutmakla' suçladı: Kılıçdaroğlu'nun AKP'liler tarafından alkışlanan konuşması gündem oldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki anmaya katılarak muhalefeti 'darbeye alkış tutmakla' suçlamıştı. Kılıçdaroğlu'nun 16 Temmuz 2016'da Meclis'te yapmış olduğu ve AKP'liler tarafından alkışlanan konuşması yeniden gündem oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki 15 Temmuz anmasına katıldı. Anmadan sonra konuşma yapan Erdoğan, "15 Temmuz'a 'oyun' diyenleri, 'tiyatro' diyenleri utanmadan 'danışıklı-dövüş' diyenleri de kıyamete kadar affetmeyeceğiz. 15 Temmuz'da bu çirkin iftiraları atanlar Türkiye üzerine oynanmak istenen kanlı oyunun, tezgahlanmak istenen büyük tiyatronun birer figüranlarıdır. Bu millet istiklaline dokunan, iradesine pranga vurmaya kalkan her oyunu nasıl bozmuşsa, bundan sonra da bozmaya devam edecektir. Rabb'im bir daha bizleri böyle menfur girişimlerle karşı karşıya bırakmasın diyoruz" demişti.

AKP'liler ve Bakanlar Kurulu tarafından alkışlanmıştı

Darbeden bir gün sonra CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Meclis'te yapmış olduğu, AKP'liler, MHP'liler ve Bakanlar Kurulu tarafından alkışlanan konuşması tekrar gündem oldu.

Konuşmasında, "Açıkça söyleyelim, dün yaşadığımız olay doğrudan bir darbe girişimidir. Cumhuriyetimize, demokrasimize, tarihsel birikimimize yapılmış açık bir saldırıdır" diyen Kılıçdaroğlu Meclis'teki milletvekilleri tarafından dakikalarca alkışlanmıştı.

Kılıçdaroğlu'nun 16 Temmuz 2016'da yapmış olduğu konuşma bu şekilde:

Türkiye Cumhuriyeti bize altın tabak içinde sunulmadı. Türkiye Cumhuriyeti devletini acıyla, kanla, göz yaşıyla kurduk. Yeniden bir devlet kurmak için verdiğimiz mücadele, bütün dünyanın saygısını kazandı. Mazlum milletlere örnek bir devlet kurduk. Cumhuriyeti demokrasiyle taçlandırmak da cumhuriyeti kuranların, çocuklarına vasiyetidir.

"Bu ağır bedeller hep darbe dönemlerinden sonra olmuştur"

Değerli milletvekilleri, demokrasiyi oluşturmak, geliştirmek, derinleştirmek kolay değildir. Tarihin her evresinde bunu görürüz. Biz de demokrasi adına ağır bedeller ödedik. Dikkat buyurunuz, hatırlayınız, bu ağır bedeller hep darbe dönemlerinden sonra olmuştur.

Değerli milletvekilleri, açıkça söyleyelim, dün yaşadığımız olay doğrudan bir darbe girişimidir. Cumhuriyetimize, demokrasimize, tarihsel birikimimize yapılmış açık bir saldırıdır. Oysa biz, demokrasimizi güçlendirmek ve baki kılmak için Anayasa’mıza öyle maddeler koyduk ki değiştirilmesi dahi teklif edilemez. Nedir bunlar? Örneğin: “Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir.” diyoruz. İşin anahtarı da aslında burada.

"Dün demokrasiye yapılan saldırıyı açıkça lanetliyoruz"

Her koşulda demokrasiyi savunmak, hukukun üstünlüğünü savunmak, laikliği savunmak hepimizin ortak görevi ve ortak paydası olmalıdır. Kuşkusuz, dün demokrasiye yapılan saldırıyı, açık yüreklilikle, grubum adına, bize oy veren bütün kitleler adına, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları adına açıkça lanetliyoruz.

Dün halkımız meydanlara çıktı, darbeye karşı direnme hakkını kullandı. Hukukun çiğnendiği, hukukun üstünlüğünün reddedildiği hâllerde, mesela, demokrasinin darbeyle yok edilmesinin istenmesi hâlinde, direnme hakkının ne kadar meşru olduğunu dün gördük; direnme hakkına bundan daha güzel bir örnek verilemez.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar