DEM Parti’den ilk açıklama: Bahçeli’nin çağrısı çok önemli

DEM Parti’den ilk açıklama: Bahçeli’nin çağrısı çok önemli
DEM Parti Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan, MHP lideri Bahçeli’nin PKK lideri Öcalan ile ilgili “DEM Parti Grup Toplantısında konuşsun da örgütün lağvedildiğini haykırsın” çağrısını Gazete Pencere’ye değerlendirdi.

Caner Taşpınar

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM’deki grup konuşmasında PKK lideri Abdullah Öcalan’a ve DEM Parti’ye çağrıda bulundu.

MHP lideri Bahçeli “Tecrit kaldırılsa gelsin DEM Parti Grup Toplantısında konuşsun da örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayeti gösterirse umut hakkı için yasal düzenleme yapılsın. Bunu sineye çekmeye hazırız” dedi.

DEM Parti Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan, MHP lideri Bahçeli’nin çağrısını Gazete Pencere’ye değerlendirdi.

DEM Parti Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan, “Sayın Bahçeli de bu sorunun şiddet yöntemleriyle çözülemeyeceğini anlamış durumda. Hepimiz yıllardır diyoruz ki Kürt sorunu artık Türkiye’nin değil Ortadoğu’nu sorunu, gelin bu sorunu şiddeti devre dışı bırakalım, barışçıl yöntemlerle çözelim. Bunun yol ve yöntemini bulmak kolaydır, yeter ki bu noktada irade konulsun. Bu bakımdan Bahçeli’nin çağrısı kıymetlidir” diye konuştu.

‘Kanuni düzenleme olursa Öcalan Meclis’te konuşabilir’

Bahçeli’nin çağrı yaptığı gibi Öcalan’ın Meclis’te konuşabilmesinin mümkün olup olmadığı sorusuna Öztürk Türkdoğan şöyle yanıt verdi: “Bunun için kanuni düzenleme yapılması lazım. Tecrit kalkarsa avukatlar gidip görüşür ama Öcalan’ın hapishane dışına çıkabilmesi için Umut Hakkı kapsamında infaz kanununun değişikliğinin yapılıp adli kontrol tedbiriyle tahliye oylunu açarsınız, o zaman olur. Ama bunu için kanuni düzenleme yapılması lazım.”

dem-parti-nin-abb-adaylarindan-ozturk-turkdogan-kimdir.jpg

DEM Parti Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan.

‘Ev hapsi ve tahliyesi Umut Hakkı kapsamında mümkün’

DEM Parti Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan, Umut Hakkı’nın ayrıntılarını aktararak Öcalan’ın “ev hapsi” ve “tahliye” hakkı olduğunu şöyle anlattı:

“Biz iki aydır İmralı’daki tecridin kaldırılması için siyasi partilerle görüşüyoruz. Çeşitli önemli siyasetçilerle görüşmeler gerçekleştirdik. 43 aydır Abdullah Öcalan’la hiçbir iletişim yok, ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmüyor. Öncelikle bu bizim mevcut yasalarımıza aykırı, bunun ortadan kalkması gerekiyor.

Umut Hakkı konusu şu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, ölünceye kadar infazı kabul etmiyor. Türkiye’nin bu konuda düzenleme yapması için 2021 yılından beri çağrı yapıyor. En son 19 Eylül 2024’te bir çağrı yaptı Türkiye’ye. Açık cezaevi olabilir, ev hapsi olabilir, belli bir süre sonra da tamamen tahliye olabilir. Öncelikle bunlar sözleşme kapsamında haktır.

Sayın Bahçeli, birkaç haftadır kendi üslubunca çağrı yapıyor. Biz de önce şu tecrit bir kalksın, Abdullah Öcalan avukatlarıyla görüşsün, ne söyleyeceğini herkes öğrensin, diyoruz. 2013 yılında sorunun demokratik yollarla çözüleceğini yine Sayın Öcalan söylemişti.”

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar