CHP'li Gürer: Yeme ve rafta süte zam geliyor

CHP'li Gürer: Yeme ve rafta süte zam geliyor
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer yeme ve rafta süte zam geldiğini ifade etti

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer küçük aile tipi işletmelerinde sıcak süt depolama olanağı bulamayan üreticinin Ulusal Süt Konseyi belirlediği fiyatın altında aracılara süt satmak zorunda kaldığını söyledi.

Ulusal Süt Konseyi tavsiye fiyatı olarak belirlediği 17.55 TL ‘den küçük aile tipi işletmelerinin ürün satamadığını ve 14.00 TL civarında aracılar tarafından sütün toplandığını ifade eden Gürer, Ulusal Süt Konseyi açıkladığı tavsiye fiyatının sanayiciye yaradığını ve sanayicinin satışa sunduğu süt ve sütten mamül ürünlerinin raf fiyatına artışının derhal yansıdığını belirtti. Sürekli artan yem fiyatları ile süt inekçiliğinin küçük aile tipi işletmeleri için giderek sürdürülebilir olmaktan çıktığına dikkat çeken Ömer Fethi Gürer Ulusal Süt Konseyi tavsiye fiyatına küçük işletme süt satamazken yem ve sanayi sütü ile sütten mamül ürünlerin raf fiyatına düzenli zam geliyor. Hayvancılık yaparak geçim sağlayanın sıkıntısı sürerken rafta ürün alan vatandaşın daralan alım gücü ile ürüne erişimi de sorun oluyor. Aracı, sanayici ve de marketçi satış fiyatlarını giderine göre artırmaya devam ediyor “ dedi.

Destekler sadeleştirilmeli

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer kırsal destekleme ile tarım kesimine yönelik düzenlemelerde de iyileştirmelerin ihtiyaç olduğunu belirtti.

Gürer “KKYDP (Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı) tarımsal üretimi desteklemek ve kırsal kalkınmayı teşvik etmek amacıyla yürütülen hibe programı kapsamında sadece ithal hayvanda kapasite raporu verilmesinin başvuru aşamasında sorun oluştuğunun dile getirildiği söyledi.

Gürer” 20-100 arası hayvanı olan başvuru yapan üreticilerden iş yeri açma ve çalışma ruhsatı köylerde özel idare beldelerde belediyelerden istiyorlar. Buda başvuru sayısının az olması anlamına geliyor. Kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve/veya modernizasyon niteliğindeki başvurular için başvuru konusu ve niteliği ile ilgili üretim izin belgesi (İşletme kayıt belgesi/işletme onay/şartlı onay belgesi), işyeri açma ve çalışma ruhsatı, demirbaş kayıt listesi, yatırıma ait fotoğraflar ile kapasite raporu veya

ekspertiz raporu; varsa tesisin hastalıktan ari işletme olduğuna dair belge talep ediliyor. Bu durumda alt yapı yatırımlarında küçük olan çiftçilerimiz hayvancılarımız başvuru yapamıyorlar. Bu nedenle bu ve benzer konularda düzenlemeler sağlanması da bekleniyor “ dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kırsalın desteklenip gelir düzeyini artırıcı ve yeniden geriye dönüşü teşvik edici uygulamaların önem arz ettiğine dikkat çekti.

Gürer "Aile işletmeciliği tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi için önemli destek noktasıdır.Dünyada hayvancılığın olduğu her yerde aile işletmelerin varlığı büyük çiftlikler içinde dayanak noktasıdır. Bu nedenle mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelere sağlanacak destekler önemlidir. Kırsalda ekonomik altyapının güçlendirilmesi, Üretici besicinin teknoloji ile buluşması, sağlanan desteklerden beklenen fayda oluşması, teknolojik yatırımlar desteklenmesi sürecin doğru ve planlı yürütülmesi ile olur.

Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar ve Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesinde oluşmuş sorunlar güncel çözümler üreterek , tüm tarafının katkısı alınarak uygulanabilir ve yaygınlığı sağlanacak düzeyde değerlendirilerek ele alınmalıdır.” dedi.

Süt toplama merkezi

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer küçük aile tipi işletmelerinde ve özellikle 1-20 süt ineği olan besicide süt sağımı sonrası sıcak iken satış sağlandığına işaret edip çiğ süt toplama tankı yoksa sütünü Ulusal Süt Konseyi tavsiye fiyatı değil aracı verdiği fiyat ile belirlemektedir. Aracı topladığı sütü sanayiciye fabrikaya taşımaktadır. Böylece süt daha ilk aşamada iki el değiştirmekte ve rafa kadar toptancısı ve satıcısın ile en az dört elden geçmektedir. Sütün toplanması, süzülmesi, soğutulması ve uygun şartlar altında depolanması süt fiyatını doğrudan etkilemektedir.” dedi.

Ömer Fethi Gürer Süt toplama merkezleri yeni tesis ile teknoloji yenileme ve/veya modernizasyon niteliğindeki başvurular hibe desteği kapsamında değerlendirildiğini, Hem mevcut süt işleme tesisi olan yatırımcılar hem de işletmesi olmadığı halde sadece süt toplama merkezleri kuracak olan yatırımcılar proje başvurusunda bulunabildiklerini belirtti.

CHP Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman, Köyişleri Komisyon üyesi Ömer Fethi Gürer ifadeleri şöyle:

"Tesislerde süt; günlük toplanacaksa +8°C’den, günlük toplanmayacaksa +6°C’den yüksek olmayan sıcaklıklarda muhafaza edilmek durumundadır, Çiğ süt toplamada tankların en az 1000 L/gün kapasitede olması hibe desteğinde gerekli görülmektedir. Tank ve süt kamyonu için belirlene kriterler ve süt kabulünde değer tespiti yapacak makina ve ekipmanlar hibe desteği kapsamında olması gereken biçimde tanımlanmıştır

Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına , işletmede üretim sırasında oluşan peynir altı suyunun süt ürünü olarak değerlendirilerek ekonomik değerinin artırılması için proje başvuruları yapılabilmektedir. Bu bağlamda hibe desteğinin erişiminin yaygınlaştırılması, kolaylaştırılması, sadeleştirilmesininde daha çok işletme için yol gösterici ve uygulayıcı olmasına vesile olacaktır. Küçük aile tipi işletmelerinde sıcak süt sağım sonrası depolama olanağı olmaması fiyatın belirlenmesinde besicinin belini bükmektedir. Hijyen şartlarda belli bir süre toplanma tankları süt alınması ilk elde üreticinin, besicinin elini güçlendirecektir. Bu nedenlerde hibe destekler kırsal yolunu açacak ve küçük aile tipi işletmelerinizde yararlanmasını sağlayacak yol açılmalıdır"

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar