CHP'li Gürer: Kurban fiyatları enflasyonu solladı

CHP'li Gürer: Kurban fiyatları enflasyonu solladı
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, AK Parti iktidarının, Kurban bayramını, dar gelirliler için bayram olmaktan çıkardığını söyledi. Geçen yıl küçükbaş hayvanda 45 kilogramı...

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, AK Parti iktidarının, Kurban bayramını, dar gelirliler için bayram olmaktan çıkardığını söyledi. Geçen yıl küçükbaş hayvanda 45 kilogramı 2 bin 790 liradan satılan kurbanlık fiyatlarının bu yıl 7 bin ila 12 bin aralığında olduğuna dikkat çeken Gürer, “Asgari ücretli 2022 yılındaki maaşıyla 2 adet kurbanlık alabiliyorken, bu yıl 1 adet kurbanlığı zor alıyor” dedi. Geçtiğimiz yıllarda küçükbaş kurbanlık derilerinin toplanmasında yaşanan tartışmaların, günümüzde vekaletle kurban kesimi uygulamasında yaşanmaya başlandığına işaret eden Gürer, konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a yönelttiği yazılı soru önergesinin içeriğini basın mensuplarıyla paylaştı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaklaşık Kurban Bayramı öncesinde Meclis’te basın toplantısı düzenleyerek, kurbanlık fiyatlarının geçmiş yıllara göre kıyaslamasını yaparak vatandaşın alım gücünün ne kadar düştüğünü rakamlarla gözler önüne serdi.

Son dört yılda kurbanlık fiyatlarındaki değişime dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2020 yılında 1035 lira olan 45 kilogramlık küçükbaş kurbanlık, 2021’de 1350 liraya, 2022’de 2790 liraya çıkarken bu yıl 7 ila 12 bin lira arasında satılıyor. 2020 yılında 13 bin 200 lira olan 550 kilogram ağırlığındaki büyükbaş kurbanlık hayvanlar ise 2021 yılında 15 bin 600 liraya, 2022 yılında 17 bin 600 liraya yükseldi. Bu yıl ise 70 bin ila 120 bin lira arasında değişen fiyatlara satılıyor” dedi.

"Geçen yıl iki kurbanlık alınabiliyordu, bu yıl teke düştü"

Asgari ücretli bir vatandaşın geçen yıl maaşıyla 2 adet küçükbaş kurbanlık hayvan alabildiğini anımsatan Gürer, “Bu yıl asgari ücret 8 bin 500 lira oldu ama kurbanlık fiyatları ise 2 bin 790 liradan 12 bin liraya kadar çıktı. En düşük küçükbaş hayvan fiyatı 7 bin lira-12bin lira arasında. Geçen yılki maaşıyla 2 kurbanlık alan asgari ücretli bu yıl ancak bir tane kurbanlık alabiliyor” diye konuştu.

Emeklilerin durumunun ise asgari ücretlilerinkinden daha vahim olduğuna dikkat çeken Gürer, “Emeklilere bayram ikramiyesi ödenmeye başlandığı yıllarda 1000 lira olan ikramiye ücreti ile kurbanlık alabilen emekli, bu yıl ödenecek 2 bin liralık ikramiye ile torunlarına harçlık bile veremiyor. Emeklilerin kurban bayramı ikramiyesiyle kurbanlık alma ihtimali kalmadı” şeklinde konuştu.

Kurbanlık fiyatlarındaki artışı farklı istatitsikiverilerle ortaya koyan Gürer, “2015 yılında bir binek otomobil fiyatı ile bugün ancak 1 adet kurbanlık besili büyükbaş hayvan satın alınabiliyor” dedi.

"Derideki tartışma yerini vekaletle kurban kesimine bıraktı"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, basın toplantısında vekaletle kurban kesim işleminin son yıllarda yaygınlaştığına da dikkat çekerek, geçtiğimiz yıllarda küçükbaş kurban derilerinin toplanmasında yaşanan tartışmaların, derilerin değer kaybetmesi nedeniyle artıkla vekaletle kurban kesiminde yaşanmaya başladığına vurgu yaptı.

Kurbanın bağış yöntemiyle kesilmesi uygulamasının giderek yaygınlaşması nedeniyle Kurban Bayramlarının kendine özgü özelliğinin de sanki ortadan kalkmaya başladığına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önceki dönemlerde deri toplama uygulamasında yaşanan tartışmaların, yeni dönemde canlı hayvanların vekalet yoluyla kesimi uygulamasında başladığını ifade etti.

İşte soru önergesi

Konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdiğini açıklayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, soru önergesinin içeriğini de basın mensuplarıyla paylaştı. Gürer’in verdiği yazılı soru önergesi şu hususlardan oluştu:

“Ülkemizde kurban bayramlarında son yıllarda bağış yolu ile kurban kesimine yönelik önemli bir değişim yaşanmaktadır. Geçmişte kurban derisi THK tarafından toplama izniverilerek; dernek, vakıf, ibadet yerleri ile toplanmaktaydı. Günümüzde ise deri değer bulmayınca deri yerine kurban kesimi için reklamlarla başlatılan çalışmalar devam etmektedir. Bu alanda bir denetim ve kontrol sürdürülmekte midir? Kurban bağışçısı bağışını kurban kesilmek üzere yapmaktadır. Bu bağlamda bağış yaptığı yeri bağışını gereği gibi yerine getirmekte midir bu sorulara açık bilgiler ile yanıt vermelidir.

1- Ülkemizde kurban bağışı alan ve toplayan; dernek, vakıf, kamu kurumu ya da kuruluş ile kurban bağışı alan yapı sayısı kaçtır?
2- Kurban bağışı kabul edebilmek için izin alınmakta mıdır? İzin alan kuruluşlar denetlenmekte midir?
3- 2022 yılında bağış yolu ile bağış yapılan ve kesilen kurban sayısı kaçtır?
4- 2022 yılı kurban bağışçısı sayısı kaçtır? Toplanan yardım miktarı ne kadardır?
5- Kurban pazarlarında küçükbaş hayvan 8-10 bin TL arasında bir fiyatlandırılırken bağış tutarı bu fiyatlar çok altında belirlenmektedir. Bu fark olağan mıdır?
6- Diyanet başkanlığı kurban için 5950 TL bağış tutarını duyurmuştur. Bu tutara kurban satışı mevcut olan ilçe ve iller hangileridir? Diyanetin belirlediği miktara kurban alabilmek mümkün değilse kurban kesimi yerine bağışı teşvik edici bu rakamlarla kurban bayramının özü olan kurban kesiminden uzaklaşma teşvik edilmiyor mu? Nakdi kurban bayramı bağışının teşvikiyle bir yaşam alanında, mahallede alım olanağı sınırlı vatandaşların, ete ulaşımını sağlayacak kurban bayramı etinden mahrum bırakılması doğru bir yaklaşım mıdır?
7- Maddi durumu yeterli olmayan vatandaşların saptanarak et vb. gıda ürünlerinin dağıtılması için il ve mahalleler kapsamında bir çalışma yapılmaktadır?
8- Kurban bağışı toplayarak yurt dışında kesim ve dağıtım sağlayan kişi sayısı kaçtır? Yurt dışında kurban kesimi yapılması için yurt içinde toplanan bağış bedeli ne kadardır?
9- Son beş yılda küçükbaş ve büyükbaş kesimi gerçekleşen hayvan sayısı nedir?”

Öne Çıkanlar