AKP’liler, TKP’li olduğu için karşı çıktı: Yedikule Spor Tesisi'ne Metin Kurt’un adı verildi

AKP’liler, TKP’li olduğu için karşı çıktı: Yedikule Spor Tesisi'ne Metin Kurt’un adı verildi
İBB Meclisi’nde AKP grubu Yedikule Spor Tesisi’ne futbolun “sol kanadı” olarak tanınan Metin Kurt’un adının verilmesine Kurt'un TKP üyesi olması gerekçesiyle karşı çıktı.

İBB Meclisi’nde AKP Grubu, Yedikule Spor Tesisi’ne futbolun “sol kanadı” olarak tanınan Metin Kurt’un adının verilmesine Kurt'un Türkiye Komünist Partili oluşu nedeniyle itiraz etti.

Tesise CHP’li üyelerin oy çoğunluğu ile “Yedikule Metin Kurt Spor Tesisi” adı verildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi; Türkiye futbolunda ilk kez grev örgütleyen, kendisiyle birlikte arkadaşlarının da hakkını aradığı için dışlanıp sahalardan uzaklaştırılan 'Sol Açık' lakaplı, TKP üyesi eski milli futbolcu Metin Kurt'un adını Yedikule'deki spor tesinine verdi.

İBB Meclisi’nin haziran ayı oturumunun ikinci gününde bazı sokak, meydan ve tesislerin isimlerinin değiştirilmesine ilişkin öneriler gündeme alındı.

Bakırköy Sakızağacı Mahallesinde bulunan "Tayyare Meydanı Sokağı"na, oy birliğiyle Cem Karaca’nın adı verildi.

Esenyurt'taki Ahmet Arif Caddesi Park ve Meydan Düzenlemesi projesiyle kurulan yeni meydana Yaşar Kemal’in adı verildi. Bu karar da oy birliğiyle alınırken, sıra İBB’nin yenilediği Zeytinburnu’ndaki Yedikule Gençlik Kulübü Spor Tesisleri’nin adının değişmesine geldiğinde ise tartışma çıktı.

'Milli futbolcu ama daha çok ideolojik duruşu var' itirazı

Tesisin adının “Yedikule Metin Kurt Spor Tesisi" olarak değiştirilmesi teklifine AK Partili meclis üyeleri "İdeolojik duruşu var" diyerek karşı çıktı.

AKP Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş “Metin Kurt milli bir futbolcu ama daha çok ideolojik duruşu var. Türkiye Komünist Partisi milletvekili adayı olmuş. Orayla tek bağlantısı Yedikule Spor’da bir dönem antrenörlük yapmış olması. Başka bağlantısı yok. Orada yaşamış biri değil. İdeolojik anlamda bu ismin verildiğini düşünüyoruz. Bu nedenle muhalefet şerhi koyuyoruz” dedi.

Gökkuş'a yanıt veren CHP’li Meclis Üyesi Can Çobanoğlu “Metin Kurt, hepimiz için spor anlamında idol olmuş bir isim. Sahada rakibine olan saygısı, efendiliği, hakkaniyetli davranışlarıyla spor camiasının örnek kişilerinden biridir. Fikirlerimiz ne olursa olsun eğer hizmet ettiğimiz alan spor ise örnek olmuş kişilerin isimlerinin yaşatılması önemli" dedi.

CHP Grup Sözcüsü Gencay Özcan ise “Sadece düşüncesi, hayata bakışı kendilerinden farklı diye Türk sporuna katkı vermiş, futbolda örgütlenmeyi savunan bir insanın bu ülkeye yapmış olduğu katkıyı görmezden gelmeleri gerekmez. İdeolojik gerekçelerle isminin buraya verilememesini insani bulmadım."

AKP "üçte iki çoğunluk" itirazı kabul görmedi, ve oyçokluğu ile tesisin adı “Yedikule Metin Kurt Spor Tesisi" oldu.

Metin Kurt kimdir?

Kırklareli’nde 15 Mart 1948’de dünyaya gelen Metin Kurt, ailesinin geçim sıkıntısı nedeniyle futbola yöneldi. Beyoğlu Yeni Çarşı, Alibeyköy Adalet, Altay, PTT, Galatasaray ve Kayserispor kulüplerinde forma giydi. 27’si A Milli Takım düzeyinde olmak üzere ümit ve genç toplam 37 kez Milli formayı giydi.

PTT’de “adaletsizliğe tahammülü olmayan” bir kimlik sergilemeye başlayan Metin Kurt, Galatasaray’da oynadığı 1970-1976 yılları arasında, daha önceki kuşakların el yordamıyla başlattığı futbolcuların ve sporcuların örgütlenme girişimlerini daha üst seviyeye taşımak üzere harekete geçti. Sendikal örgütlenme girişimi ve mücadelesi nedeniyle Galatasaray’dan uzaklaştırıldı.

Son olarak 2010 yılında Devrimci Spor Emekçileri Sendikası’nın kurucu başkanlığını yaptı. 2011 genel seçimlerinde TKP’den milletvekili adayı oldu. İstanbul’da 24 Ağustos 2012’de yaşama veda etti.

Öne Çıkanlar