Gece baş ağrılarının altından glokom çıktı: Körlük riskine dikkat!
Geceleri şiddetli baş ağrısı ve görme bozuklukları yaşayan 43 yaşındaki Nazlı Ökten’e, halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom teşhisi kondu. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Solmaz, glokomun erken dönemde belirti vermediğini ve tedavi edilmediğinde kalıcı körlüğe yol açabileceğini belirtti.
Erken teşhis hayat kurtarıyor
Nazlı Ökten, geçmeyen baş ağrıları nedeniyle başvurduğu hastanede yapılan tetkiklerde aralıklı açı kapanması glokomu tanısı aldı. Lazer tedavisi ile sağlığına kavuşan Ökten’in şikayetlerinin tamamen sona erdiği bildirildi.
Prof. Dr. Solmaz, glokomun göz içi basıncının artışıyla göz sinirine zarar verdiğini ve düzenli kontrollerin bu hastalığın erken teşhisinde hayati önem taşıdığını vurguladı.
“Belirti göstermeden ilerliyor”
Hastalığın genellikle erken dönemde belirti vermediğini söyleyen Prof. Dr. Solmaz, "Glokomun sinsi ilerleyişi nedeniyle görme kaybı yaşayan hastalar, durumun farkına çok geç varıyor. Özellikle 50 yaş sonrası düzenli göz kontrolleri hayati önem taşıyor. Ailede göz tansiyonu öyküsü olan bireyler de kontrollerini aksatmamalı" dedi.
Lazer tedavisi ile hastanın şikayetlerini sona erdirdiklerini ifade eden Solmaz, glokom tedavisinde erken teşhisin önemine dikkat çekerek, görme kaybının kalıcı olabileceği uyarısında bulundu.
50 yaş sonrası düzenli kontrol şart
Prof. Dr. Solmaz, "Glokom tedavisi geciktiğinde yaşam kalitesi ciddi şekilde düşüyor. Bu nedenle, özellikle 50 yaş üstü bireylerin her yıl, 50 yaş öncesinde ise iki yılda bir rutin göz muayenesi yaptırması çok önemli. Ailede göz tansiyonu öyküsü olanlar ise bu süreci mutlaka doktorlarıyla paylaşmalı" diyerek uyarıda bulundu.
Kaynak:DHA