Uzun metrajlı Japon animasyon fantazyası: Suzume

Uzun metrajlı Japon animasyon fantazyası: Suzume
Japon anime filmi “Suzume”, uluslararası prömiyerini 73. Berlin Film Festivali’nde gerçekleştirdi ve yirmi yıl aradan sonra festivalin yarışma bölümüne katılan ilk Japon anime filmi oldu. Ülkemizde 26 Mayıs Cuma günü vizyona...

Japon anime filmi “Suzume”, uluslararası prömiyerini 73. Berlin Film Festivali’nde gerçekleştirdi ve yirmi yıl aradan sonra festivalin yarışma bölümüne katılan ilk Japon anime filmi oldu. Ülkemizde 26 Mayıs Cuma günü vizyona giren Suzume, ülkemizde seyirciyle buluştu. Diğer yandan Japonya’da gösterime girdiği Kasım 2022’den bu yana, bir animasyon filmi için rekor sayılabilecek 10 milyondan fazla seyirciye ulaştı.

Animasyon sineması denildiğinde Japon animasyonları bu konuda hemen ilk akla gelenlerdendir.

Şüphesiz animasyon sinemasının başta gelen güçlü aktörleri Walt Disney Animation Studios,

DreamWorks Animation, Hanna-Barbera, Sony Pictures Animation gibi Amerikan film yapım  

Şirketleri bu alandaki birikimin önemli temsilcileri ve ilk akla gelenler arasında yer alıyor.

Japon anime filmi “Suzume”, uluslararası prömiyerini 73. Berlin Film Festivali’nde gerçekleştirdi ve yirmi yıl aradan sonra festivalin yarışma bölümüne katılan ilk Japon anime filmi oldu. Ülkemizde 26 Mayıs Cuma günü vizyona giren Suzume, ülkemizde seyirciyle buluştu. Diğer yandan Japonya’da gösterime girdiği Kasım 2022’den bu yana, bir animasyon filmi için rekor sayılabilecek 10 milyondan fazla seyirciye ulaştı.

“Suzume”, bir felaketin ardından ortaya çıkıp daha büyük yıkıma yol açan kapıları kapatmaya çalışan 17 yaşındaki Suzume’nin mücadelesini ve olgunlaşma hikâyesini konu alıyor. Gökyüzünün kızıla döndüğü, yerin titremeye başladığı Japonya’da felaket kapıdadır. Suzume, ortaya çıkan felaket karşısında büyük cesaret göstererek, kendi yaşam öyküsüyle kesişimler içeren kimi göndermeler eşliğinde ülkesini kurtarma misyonuna kararlı şekilde adım atar ve bu zor işe öncü olur. Bütün ülkeye kaos getiren gizemli kapıları kapatmak, başkalarının göremediği doğaüstü güçleri görebilen genç kahramanımızın görevidir. Suzume, böylece bütün ülkenin kaderinin bağlı olduğu tehlikeli bir yolculuğa da çıkacaktır.

“Your Name” ve “Weathering With You” filmlerinin ödüllü yönetmeni olan Makoto Shinkai’nin yönettiği Japon animasyon filmi Suzume, bir animasyon filmi için uzun sayılabilecek süresine karşın ilgiyi üzerinde tutmayı başarıyor. Yönetmen Shinkai bir koltukta birden fazla karpuz taşıyan yetenekli bir sanatçı. Yönetmenliği dışında yazar, animatör, kurgucu, kameraman, manga artist* ve grafik tasarımcısı olan yönetmen Shinkai, üniversitede Japon Edebiyatı okumuş ve üyesi olduğu bir edebiyat kulübünde kitaplara resim çizmiş. İlk filmi ise siyah beyaz bir kısa film olan “She and Her Cat” olmuş.

Kapı metaforunun hakim olduğu film, aynı zamanda bir deprem ülkesi olan Japonya’da, bir animasyon filminin sınırları içinde olsa bile, bu ülkenin deprem gibi doğal bir felakete her daim hazır yaşadığını ve erken uyarı sistemleriyle olası can kayıplarının da önüne geçme olanakları olduğunu hissettiriyor. Kapı felaketlere giden yolu açan bir metafor olduğu kadar, felaketlere giden yolu da kapatan bir metafor olarak sanatın çeşitli alanlarında da kullanılmıştır.

“Suzume” diğer yandan fantastik bir öykü bağlamında bir animasyon yol filmi. Film Suzume’nin yaşadığı sessiz ve sakin Kyushu’da başlayıp finalini Tokya’da yapıyor. Suzume, yaşadığı Kyushu’da okula giderken gizemli bir genç adamla karşılaşır. Bu genç adamın görevi diğer dünyaya açılan kapıları kapatmak ve Japonya’yı olası felaketlerden korumaktır. Bu kapılar şehirlerin terkedilmiş mekanlarında bulunmaktadır. Suzume bilmeden kapıların açılmasına neden olan kilit taşını yerinden çıkarır. Özgür kalan bir kediye dönüşen bu taşı yeniden yerine koymak, Suzume ve kapı kapatıcısı gizemli genç açısından sorunlu bir sürece dönüşecektir.

Kapılar, Suzume’nin çocukluk yıllarına uzanması ve geçmişiyle yüzleşmesine vesile olurken; aynı zamanda Kobe depremi gibi yıkıcı depremler ve sonrasında oluşan tsunami nedeniyle gerçekleşen felaketleri de anımsatan bir sembole de dönüşüyor. Çocukken annesini kaybeden Suzume teyzesi tarafından büyütülmüştür. Küçük yaşta yetim kalan ergen bir kız çocuğunun yaşama tutunma çabasını, kimi yanlarıyla efsanevi Japon anime filmi Heidi’yi de anımsatan bir duyarlık ve özellikle Suzume’nin çocukluk yıllarını Heidi’ye benzeyen bir karakter tasarımıyla sunuyor yönetmen Makoto Shinkai filmi “Suzume” de...

Animasyon tekniği hareketin devamlılığı açısından yeterince yetkin olmasa da, bir animasyon filminin sınırları içinde mekan oluşturma, karakter yaratma, efektleri, film müzikleri ve sofistike konusuyla küçüklerden daha çok büyüklerin ilgisini çekebilecek bir film “Suzume”... Filmin dünya çapında 103 milyon dolar box office rakamlarına da ulaştığını vurgulayalım.

* Japonyaya özgü çizim sanatıyla gerçekleştirilen çizgi romanlar.

Öne Çıkanlar