Yılda 650 bin elektrikli araç bile üretebiliriz!

Yılda 650 bin elektrikli araç bile üretebiliriz!
2020 sonunda 2 milyar Euro ile Türkiye’nin en büyük otomotiv yatırımı için düğmeye basan Ford Otosan, yaşanan pandemi ortamı, çip krizi ve diğer sorunlara rağmen çalışmalarını tam gaz sürdürüyor. Bloomberg HT’de yayınlanan...

2020 sonunda 2 milyar Euro ile Türkiye’nin en büyük otomotiv yatırımı için düğmeye basan Ford Otosan, yaşanan pandemi ortamı, çip krizi ve diğer sorunlara rağmen çalışmalarını tam gaz sürdürüyor. Bloomberg HT’de yayınlanan ‘Otomotiv Ekonomisi’ programında sorularımı yanıtlayan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, çip krizi ve diğer problemlerin mevcut yatırımları etkilemediğini belirterek, “Sonuçta bugünün sorunları gelecek projelerimizi etkilemez” yorumunu yaptı.

DÖNÜŞÜMÜN YATIRIMI
Türkiye tarihinin en büyük yatırımını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Yenigün, “Biz mevcut araç projeleri dışında, otomotiv sanayindeki dönüşümün yatırımlarını yapıyoruz. Yani bağlantılı araç, elektrikli araç batarya ve otonomun ticarileşmesi için yatırımlar yapıyoruz. Elektrikli araç altyapısını kuruyoruz. Otomotivde 100 yılda olan bir değişim yaşanıyor. Bunun Türkiye’deki öncüsü Ford Otosan” dedi.

RAKAMLAR ESKİDE KALDI
“2020 sonunda rekor yatırımı açıklarken, 650 bin adetlik kapasiteye çıkacağımızı, bunun 200 bin adedinin elektrikli araç olacağını söylüyorduk” diye konuşan Yenigün şunları söyledi:
“Bu rakamlar artık eskide kaldı. Şu an biz dâhil bütün firmalar elektrikli araç yatırımlarını daha da fazla artırdılar. Ne kadar bir elektrikli talebi olacağını bilmiyoruz ama daha önce de söylediğim gibi, ‘Önümüzdeki dönemde belirsizliği en iyi yöneten şirket başarılı olacak.’ Bizim Gölcük’te kurduğumuz yeni tesis tamamen esnek bir yapıda olacak. Bugün ağırlıkta olarak içten yanmalı motorlu araç üretimi yapsak da, talep geldiği zaman tüm üretimi elektrikli araca çevirecek bir yapıdayız. Yani bugün 100 bin adet elektrikli araç isterseniz de üreteceğiz, yarın fabrikanın tamamında da elektrikli araç üretebileceğiz.”

ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN ÖNÜ TEŞVİKLE AÇILMALI

Paris İklim Anlaşması’nın Meclis’te kabul edilmesinin olumlu olacağını düşündüğünü kaydeden Haydar Yenigün şunları söyledi: “Bugün Türkiye’de ekonomik mecburiyetler neticesinde, araç satışından devlet ciddi gelir elde ediyor. Bu çok önemli bir kalem. Ancak otomotivin konsantre olduğu yer Avrupa’daki regülasyonlar. Zaman farkıyla normale döneceğini düşünüyorum. Zaten hükümetin 2023-2024’te regülasyonlar açısından Avrupa ile aynı olma hedefi var. O yıllar geldiğinde elektrikli araçların satılmasını sağlayacak altyapının da devlet tarafından oluşması gerekiyor. Elektrikli araçların maliyetleri tam 2 katı şu an. 2028-2030’da eşit olacağını öngörüyoruz ama 2023’te hâlâ çok yüksek olacak. Teşvik mekanizması olması lazım ki insanlar elektrikli araç tercih etsin. Yani elektrikli araçların önünün açılması lazım. Burada bir fırsat var. Teşvik mekanizmalarıyla birlikte şekillenen yeni vergi sistemi ile devletin gelirlerinin artması söz konusu olur.”

E-TRANSİT'İ PİYASAYA SÜRERİZ AMA SATILMAZ

2022 itibarıyla Türkiye’de ürettikleri tam elektrikli araçları e-Tranit’i satmaya başlayacaklarını hatırlatan Yenigün, “Bu aracı Türkiye’de satamayacağımızı düşünüyorum ama yine de piyasaya sunacağız. Mevcut vergi sisteminde satış şansı yok. Ama 2022 yılı ilk yarısından itibaren 74 ülkeye tamamen elektrikli Transit’leri ihraç etmeye başlıyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Öne Çıkanlar