TÜKETiCi: 2025 FiLOLAR: 2027 SEKTÖR: 2029

TÜKETiCi: 2025 FiLOLAR: 2027 SEKTÖR: 2029
Türkiye’deki tüketiciler elektrikli araçların 2025’ten itibaren ülkemizde yaygınlaşacağını düşünürken, filo yöneticileri 2027, otomotiv sektörü profesyonelleri ise 2029’u göstermiş. Tüketiciler benzinli araca oranla...

Türkiye’deki tüketiciler elektrikli araçların 2025’ten itibaren ülkemizde yaygınlaşacağını düşünürken, filo yöneticileri 2027, otomotiv sektörü profesyonelleri ise 2029’u göstermiş. Tüketiciler benzinli araca oranla %19 daha fazla ödemeyi göze alırken, filo yöneticileri yüzde 15, sektör profesyonelleri ise yüzde 6 daha fazla ödeyebileceklerini açıklamış.

ELEKTRİKLİ araçların mobilitenin yakın gelecekteki dönüşümünde ve ulaşımdan kaynaklı karbon salımının azaltılmasında anahtar rol oynayacağı açık. Bu kapsamda dünya çapında birçok araştırma yapılırken, elektrikli araçların hayatımızda ne kadar yer tutacağı da yavaş yavaş şekillenmeye başlıyor. Son dönemde bu araştırmalara emisyon kaygısının pek olmadığı Türkiye’de dahil edilerek, her kesimin bu konudaki görüşleri alınmaya başlandı. Geçtiğimiz günlerde Deloitte’nin yaptığı araştırmada Türkiye’deki tüketicilerin yüzde 55’inin elektrikli bir araca 200 bin TL ve altı, yüzde 29’unun ise 200-300 bin TL aralığında para ödemeye hazır olduğu sonucu ortaya çıkmıştı.
5 ÖNEMLİ FAKTÖR VAR
Madeni yağ şirketi Castrol ise geçen yıl sekiz ülkede yapılan global araştırmasına Türkiye’yi de ekleyerek ülkemizdeki elektrikli araçların yaygınlaşmasına etki eden kritik faktörleri araştırdı. Avrupa’da yaşanan hızlı gelişmeye bağlı Türkiye’yi de yakından ilgilendir elektrifikasyon sürecinde sadece tüketicilere değil filo yöneticileri ve sektör profesyonellerine de elektrikli araçların yaygınlaşmasında hangi faktörlerin önemli olduğu soruldu. Bu faktörler sırasıyla fiyat, menzil, şarj süresi, marka/model ve altyapı olarak belirlenirken, aracın fiyatı tüketiciler ve filo yöneticilerinin elektrikli araca geçişinde ilk sıradaki kritik faktör olarak ortaya çıkıyor. Sektör profesyonelleri için ilk kritik faktör ise menzil.
EN ÇOK FİYATA BAKILIYOR
Tüketicilerde araç fiyatı kritik faktör sıralamasında yüzde 31, filo yöneticilerinde yüzde 48 ile ilk sırada ve otomotiv sektörü profesyonellerinde yüzde 27 oranıyla ikinci sırada yer alıyor. Araç fiyatı global araştırmada da tüketiciler için yüzde 38 ile ilk sırada yer alıyor. Sektör profesyonelleri için ilk kritik faktör yüzde 31 oranıyla menzil. Ortalama menzil beklentisi sektör profesyonellerinde, tüketici beklentisinin üzerinde 508 km olarak ifade ediliyor. Tüketicilerde menzil beklentisi 406, filo yöneticilerinde ise 463 km.
MARKA VE MODEL ÖNEMLİ
Türkiye’deki tüketiciler, elektrikli araç sahipliğinde yüzde 21 ile en önemli ikinci faktörün aracın marka ve modeli olduğunu düşünüyor. Oysa global tüketiciler için bu oran yalnızca yüzde 4. Filo ve sektör profesyonelleri için ise marka/model en son kriter. Türkiye’de tüketicilerin yüzde 68’i, AVM’ler, benzin istasyonları, bakım ve onarım servisleri gibi alanlarda sürüş alışkanlıklarını destekleyen uygun şarj altyapısından emin olması durumunda elektrikli araç satın almayı düşünebileceklerini belirtiyor.
TEŞVİK OLURSA ALIRIZ
Türkiye’deki sektör profesyonelleri ve filo yöneticileri de şarj altyapısının elektrikli araçların yaygınlaşmasını etkileyen ilk üç sıradaki faktörlerden olduğunu ifade ediyor. Sektör profesyonelleri ayrıca, elektrikli araçların yaygınlaşmasında hibe ve teşviklerle beraber; araç üreticilerinin yeterli bütçeler ayırmasının önemli faktörlerden biri olarak ön sıraya koyuyor. Filo yöneticilerinin yarısı, yüzde 30 civarında teşvik veya vergi muafiyeti olması halinde filosuna elektrikli araçlar katabileceğini söylüyor.

35-44 yaş arası
elektrikli istiyor
ELEKTRİKLİ araç satın almak konusunda olumlu eğilimi 35-44 yaş grubu göstermektedir. Elektrikli araç satın almak konusunda dünyada daha eğilimli olan Z kuşağı Türkiye’de ise bu konuda direnç göstermektedir. Benzer bir direnç coğrafya olarak Güneydoğu, Kuzeydoğu ve Ortadoğu Anadolu bölgeleri toplamında da (BTB %19) gözlenmektedir.

Elektrikli
araç eğilimi
dünyanın
gerisinde
DÜNYADA sürücülerin %70’i elektrikli araç satın alma eğiliminde iken Türkiye’de tüketicilerin %58’i bu eğilimdedir. Elektrikli araç satın alma eğilimi halen hanede araç kullanımı olan grupta daha yüksektir. Hanede araç kullanımı olmayan grubun yaklaşık yarısının henüz bu konuyu değerlendirdiği görülmektedir. Bununla birlikte, halen ayda 201km ve üstünde araç kullananlar arasında olumlu eğilim %67 düzeyine kadar yükselmektedir.

Marmara istiyor
Akdeniz bekliyor
ELEKTRİKLİ araç satın alınabilecek döneme ilişkin değerlendirmeler sadece coğrafya özelinde farklılaşmaktadır. İstanbul, Marmara ve Batı-Orta Anadolu bölgeleri daha yakın bir tarih beklentisi (gelecek 5 yıl) aktarırken; Akdeniz Bölgesi’nde beklenti gelecek 10 yıla yayılmaktadır.

Elektrikli araçlar için en kritik
etkenler

TÜKETİCİLER
● %31 Fiyat
● %21 Marka-Model
● %20 Altyapı
● %15 Menzil
● %13 Şarj süresi
FİLO YÖNETİCİLERİ
● %48 Fiyat
● %17 Altyapı
● %14 Menzil
● %10 Şarj süresi
● %10 Marka/Model
SEKTÖR PROFESYONELLERİ
● %31 Menzil
● %27 Fiyat
● %16 Altyapı
● %15 Şarj süresi
● %11 Marka/Model

Benzinli araçtan %19 daha fazla ödeyebiliriz

● Türkiye’deki tüketiciler ortalamada; benzinli bir araca kıyasla elektrikli bir araca ortalama yüzde 19 daha fazla ödeyebileceklerini söylerken, bu oran filo yöneticileri için yüzde 15, sektör profesyonelleri için ise sadece yüzde 6.
● Tüketicilerin şarj süresi beklentileri 28 dakika olarak ortaya çıkarken, filo yöneticileri ve sektör profesyonellerinde bu süre sadece 20 dakika.
● Önemli teknolojik gelişmelere rağmen, tüketiciler; elektrikli araçların pahalı olduğuna, şarj edilmesinin uzun sürdüğüne ve kısa menzile sahip olduğuna inanıyor. Buna rağmen Türkiye’de tüketicilerin yüzde 58’i ortalamada 2025 yılında elektrikli araç almaya olumlu bakıyor. Yani bu tarihte yaygınlaşmasını bekliyor. Bu tüketicilerin yüzde 68’i ise elektrikli araçları önümüzdeki 5 yıl içinde alabileceklerini düşünüyor.
● Filo yöneticilerinde elektrikli araçların yaygınlaşma tarihi olarak 2027 öne çıkarken, sektör profesyonelleri ise 2029 yılını işaret ediyor. Global ortalama ise 2030 yılını gösteriliyor.

Öne Çıkanlar