Otomotive de artık ‘tek boynuz’ gerek
Dünyada otomotiv sektöründe bugüne kadar ki en hızlı değişimin yaşandığını aktaran TAYSAD Başkanı Albert Saydam, “Biz becerikliyiz ama bundan sonra çok farklı düşünme ve akıllı olma zamanı. Bugün Türkiye’de otomotiv haricinde unicorn olmuş birçok başarılı startup var. Bizim de artık böyle bir startup çıkartmamız lazım” dedi.
TAŞIT Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD) yeni başkanı Albert Saydam, ilk röportajını Best Fm’de yayınlanan Otoyaşam programına verdi. Otomotiv sektöründeki değişim ve dönüşümün her zaman olduğunu ama hiç bu kadar hızlı gerçekleşmediğini aktaran Saydam, eskiden 2 boyutlu planlar yaparken şimdi 3’üncü boyut planların yapılmaya başlandığını belirtiyor. Elektrifikasyon sürecinin Türkiye için bunu zorlaştırdığını da aktaran Saydam şunları söyledi:
PANDEMİ FIRSAT YARATTI
“Sektörde bu değişim kaçınılmaz ama pandemi süreci Türkiye için büyük fırsatlar da yarattı. Elektrifikasyon konusunda Çin çok büyük avantaj sağlamıştı. Ama şimdi pandemiyle birlikte küreselleşmeninin boyutu tartışılıyor. Araç üreticileri yakın bölgelerde kaynak arayışında. Gelecekte sınır ticareti olacak ama artık yakın sınırlar konuşuluyor. Avrupa’da bizim için kaçmış gibi görünen elektriklileşmeye uyum süreci şimdi tekrar önümüze gelmiş durumda. Artık bunu kaçırmamız lazım. Türkiye otomotiv tedarik sanayi, Türkiye genel ekonomik performansının üstünde bir başarı gösterdi. Bunu, daha yüksek seviyeye taşımalıyız. Bu da yeni iş modelleri, iş teknikleri ve yaklaşımlarla mümkün. Karar süreçlerimizde daha cesur olmalıyız. Geçtiğimiz dönemlerde 92 TAYSAD üyesi tedarik şirketi, 43 ülkede 160 tesis yatırımı yapmış durumda. Küreselleşme yeniden tarif edilirken bu şekilde bizim de bunun kurallarına uymamız gerekiyor.”
ÖZGÜN FİKİRLER GEREKİYOR
Bu doğrultuda TAYSAD’da yeni dönemde startuplar konusuna daha fazla önem vereceklerini aktaran Albert Saydam, “Bugün Türkiye’de otomotiv haricinde bir çok başarılı startup var. Bir çoğu da unicorn (1 milyar doların üzerinde değer) olmuş durumda. Bunların hepsi bağımsız bir şekilde yeni fikirlerle büyümüş girişimler. Otomotivde ise belgelendirme, onay süreçleri ve müşterinin araç üreticileri olması gibi sebeplerle ümit vaat eden startuplar, istenen tariflerle bir şekilde yönlendiriliyor. Bu da özgün fikirlerin veya iş modellerinin çıkmamasını sağlıyor. Halbuki Türk tedarik sanayi olarak startuplarla daha yakın ilişkiler kurmalı, onlara otomotivdeki tecrübeleri aktarıp, bağımsız ilerlemelerini sağlamalıyız. Fikirlerinin değer yaratması için destek olmalıyız” yorumunu yaptı.
MOBILITE ÇÖZÜMLER BULMALI
Albert Saydam, Türkiye’nin geleceğe imza atması için yeni çözüm yolları bulması gerektiğini hatırlatarak, “Örneğin, toplu taşıma araçları da hızla otonoma (sürücüsüz) dönüşüyor. Gelecekte toplum taşımadan inip, evine gidecek kişiler için 1-1.5 km’lik kısa mobilite çözümleri gerekecek. Eğer biz Scooter dışında bir çözüm bulabilirsek, bence dünyaya imzamızı atarız” dedi.
Ford Otosan ve TOGG bizim için boy aynası
TEDARİK sanayinde yeni dönemde sadece işletmelerin ve ürünlerin değil yöneticilerinin de akıllı olmak zorunda olduğunu kaydeden Saydam, şunları söyledi: “Yatırımlarımızı doğru yere doğru ürünlere yapmamız lazım. Alışılmışın dışında düşünmemiz lazım. Plastik üreticisi sadece plastiğe yönelmemeli, metal üreticisiyle bir araya gelip, “Buna elektronik bir devre, bir yazılım katarsak ne yapabiliriz” diye düşünmeli. Biz becerikliyiz ama bundan sonra çok farklı düşünme ve akıllı olma zamanı. Ford Otosan’ın yeni yatırımı ve TOGG’un varlığı, neleri yapamadığımızı görebilmemiz açısından bizim için boy aynası gibi.”
Elektrikleşme herkesin uykusunu kaçırıyor!
ALBERT Saydam, otomotiv dünyasındaki değişimin herkesin uykusunu kaçırdığını da belirterek, “Evet elektrikleşme uykumuzu kaçırıyor. Ama sadece bizim değil Avrupa’da, Amerika’da tüm tedarikçilerin uykusunu kaçırıyor. Yani Türkiye’ye özgü bir durum değil. Çünkü sadece oyuncular değil, oyun ve oyunun kuralları da değişiyor. Tedarik sanayi buna göre önlemlerini almalı. Kim ilk önce pozisyon alırsa o avantaj yaratacak. Bunun için hazırlık yapılmalı. Bugün pandemiden kaynaklı dünyada bir nakit fazlalığı var. Doğru bir model geliştirilirse yabancı yatırımcı gelir. Nakit para gelir. Sadece teşvik beklememek lazı” diye konuştu.