Otomotiv güvenlik yönetmeliğinde yürürlük tarihi ertelendi: Erteleme hangi araçları kapsıyor?

Otomotiv güvenlik yönetmeliğinde yürürlük tarihi ertelendi: Erteleme hangi araçları kapsıyor?
7 Temmuz'dan itibaren devreye girmesi beklenen Genel Güvenlik Yönetmeliğinin (GSR) uygulama tarihini 31 Ağustos 2024 tarihine ötelendi. Peki erteleme hangi araçları kapsıyor? İşte detaylar...

Gazeteci Emre Özpeynirci, dün gece yayınlanan erteleme kararının Türkiye'de üretilen ve Sanayi Bakanlığı tarafından verilen 'Ulusal Tip Onayı'na sahip modelleri kapsadığını açıkladı.

Erteleme hangi modelleri kapsıyor?

7 Temmuz'dan itibaren devreye girmesi beklenen Genel Güvenlik Yönetmeliğinin (GSR) uygulama tarihini 31 Ağustos 2024 tarihine ötelendi.

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla birlikte stokta ve gelecek araçların satışı için ek 2 ay süre tanınmış oldu.

31 Ağustos'a kadar sadece bu modellerin üretimi ve satışı yapılabilecek. İthal tüm araçlar için ise 7 Temmuz GSR tarihi geçerli.

Özpeynirci, Türkiye'de bazı modellerde hem Ulusal hem de AT Tip onayı bulunduğunu, bazı modellerde ise sadece AT Tip Onayı'nın olduğunu açıkladı.

Otomobillerde Fiat Egea, Togg T10X, Renault Clio, Megane, Hyundai i10, i20 ve Bayon'un hem ulusal hem AT tip onayı, Toyota'nın ise Türkiye'de üretilen modellerinin (Corolla-C-HR) sadece AT Tip Onayı bulunuyor.

Özpeynirci, yerli Toyota'ların kapsam dışında olduğunu açıkladı. Bu durumda Toyota modelleri 31 Ağustos'a kadar ertelemeden yararlanamayacak.

Ulusal Tip Onay Belgesi: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen, ulusal mevzuatta hüküm altına alınan ve geçerliliği ülke sınırlarıyla sınırlı olan Tip Onay Belgesidir.

AT Tip Onay Belgesi: AB Onay Kuruluşları tarafından düzenlenmiştir. AB Ülkeleri ve ülkemizde geçerliliği bulunmaktadır.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar