Çin'den ithal arabalara yüzde 40 ek vergi uygulaması; Çinli firmanın Türkiye Başkanı'ndan şaşırtan açıklama geldi

Çin'den ithal arabalara yüzde 40 ek vergi uygulaması; Çinli firmanın Türkiye Başkanı'ndan şaşırtan açıklama geldi
Çin'den ithal edilen elektrikli otomobillere yüzde 40 ek vergi getirilmesine ilişkin tartışmalar devam ederken Çinli şirketin CEO'sundan şaşırtan açıklama geldi.

8 Temmuz’da yürürlüğe girecek yüzde 50 gümrük vergisi nedeniyle satış fiyatlarında ortalama yüzde 40 düzeyinde artış olacağı öne sürüldü.

En çok etkilenecek Chery ise Türkiye’de üretimin araştırılacağını açıkladı. Bu markaların Türkiye’deki pazar payı yüzde 8’i geçti. Bu oranın kısa sürede 12’ye ulaşması beklenirken ek vergiler geldi.

Vergi artışının Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Çin gezisinden sonra açıklanmasına dikkat çeken sektörden bir yönetici, bu vergi de satış hızını beklendiği kadar azaltmazsa elektrikli otomobillere uygulanan yedi bölgede 20 servisin distribütöre ait olma zorunluluğunu içeren yönetmeliğin benzinli ve hibrit araçlara da uygulanabileceğini belirtti.

Hükümetin vergi düzenlemesi kararına saygı duyuyoruz

Vergi artışından etkilenecek markaların başında gelen Chery’nin Türkiye Başkanı Si Fenghuo, şunları söyledi:

"Türkiye, bizim en stratejik pazarlarımızdan bir tanesi ve ayrıca Chery’nin Avrupa stratejisinin de önemli bir parçası. Bu nedenle Chery markası olarak müşterilerimize daha iyi hizmet verebilmek adına Eylül 2022’de tamamen kendi özsermayemiz ile iştirak şirketimiz olan Chery Türkiye’yi kurduk. Hükümetin vergi düzenlemesi kararına saygı duyuyoruz. Mevcut durumu göz önüne aldığımızda; bir taraftan yapılan değişikliklere uyum sağlamak için çalışırken, diğer taraftan da ilgili Bakanlıklarla beraber Türkiye’de fabrika inşasının ve Türkiye’de üretimin fizibilite analizine yoğun bir şekilde çalışıyoruz. En kısa sürede Türkiye’de üretim gerçekleştirebilmek için çaba içerisindeyiz. Türkiye geneline yayılan yetkili satıcı ağımız ile satış ve servis hizmetlerimizle müşterilerimizin yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz."

MG’nin Türkiye distribütörü Doğan Trend Otomotiv’in CEO’su Kağan Dağtekin ise MG’nin Avrupa’daki ilk üretim tesisisin Türkiye’de kurulması için çaba sarf ettiklerini söylerken “Ülkeler ekonomi ve ticaret yönetimleri de doğal olarak kendisini koruyacak tedbirleri değerlendiriyor. Bu yeni uygulama bizim beklentimizden daha önce ve sert yönde gerçekleşti” açıklamasını yaptı.

Vergi sonrası ise fiyatı 1 milyon 328 bin TL olan Chery Omoda 5 Comfort’ın fiyatı yaklaşık 1 milyon 860 bin TL’ye, MG HS Comfort 1.5T-GDI’ın 1 milyon 629 bin TL olan fiyatıysa yaklaşık 2 milyon 280 bin TL’ye yükselebilir.

Markaların verebileceği destek miktarına göre bu fiyatlar aşağı inebilir ama rekabet güçlerini önemli ölçüde azaltacağına kesin gözle bakılıyor.

"Ek vergilerin kaldırılacağının sözünü mü aldılar"

Gazeteci Emre Özpeynirci ise Çinli firmanın yapmış olduğu açıklamayı oldukça şaşırtıcı bulduğunu ifade etti. Özpeynirci, "Sadece ben mi şaşırıyorum bilmiyorum ama; Çinli markaların Türkiye temsilcileri getirilen ek vergilere, yapılan engellemelere isyan edeceklerine; "Alınan kararlara saygılıyız" açıklaması yapıyorlar.

Sonra da ağız birliği yapmışçasına, niyetlerinin (karar yok) Türkiye'de üretim olduğunu söylüyorlar.

Anlamadığım, olası bir yatırım halinde tedbirlerin ve ek vergilerin kalkacağı sözü mü aldılar. Yoksa üst üste bu kadar engelleme sonrası kim güvenip yatırım yapar. Bence tek amaçları; müşterilerini rahatlatmak." ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar