2022’de ne alacağımız OCAK sonu belli olacak!
VOLKSWAGEN Binek Araç Genel Müdürü Gino Bottaro, Best FM’de yayınlanan Otoyaşam programında 2022 yılına ilişkin görüşlerini paylaştı. Bottora, üreticiyle yaptıkları toplantılarda çip krizinin azalarak da olsa 2022’nin son çeyreğine kadar devam edeceğini söylediklerini belirterek, “Bize yıllık planlamalarımızı buna göre yaptırıyorlar” dedi. Bottora, 2022 için tek problemin çip olmadığını, ana ham madde ile ilgili ciddi problemlerin yaşandığını da belirterek şunları söyledi:
YENİ DÜNYA KURALLARI
“Özellikle magnezyum, alüminyum ve kauçukta ciddi üretim problemleri ve ciddi maliyet artışları var. Bunun üzerine bir de lojistikle ilgili sıkıntılar eklenince durum ortada. 2022’de bu sıkıntılarla boğuşacağımız bir yıl olacak. Genelde biz otomotiv markaları, üreticilerle eylül ayı gibi bir sonraki yılın planlamasını yapar, yüzde yüz netlik kazandırırdık. Ama pandemiyle oluşan yeni dünya kuralları sonrası bu da değişti. 2022’ye ilişkin net üretim adedini, kırılımını ve akışı ancak Ocak ayının 3’üncü haftası gibi alabileceğimizi söylüyorlar. Üreticiler de maalesef tedarikle ilgili çok büyük problemler yaşadığı için anlık planlama anlık kriz yönetim şekline geçtiler. Bu yüzden inşallah Ocak ayının 3’üncü haftası Türkiye’ye getireceğimiz toplam adetle ilgili daha net daha şeffaf tabloya sahip olabileceğimiz. Tüm çabamız bu seneki performansı tekrarlamak.”
ARAÇLAR ZAMLI GELECEK
Gino Bottaro, 2022’deki fiyat artışlarına ilişkin ise, “Zaten model geçişinde küçük de olsa bir enflasyon zammı oluyordu. Ama bu sene hem dünya genelindeki ciddi enflasyon farkı hem de ham madde ve lojistik fiyatlarında artışlar araçların birim fiyatlarına yansıtılacak. İlk çeyrekte bu zamları ürünlerde göreceğiz” yorumunu yaptı.
ARAÇ OLMAMASI KAOTİK DÖNEMDE AVANTAJ OLDU
ARAÇ tedarikindeki sıkıntıların kurlarda hızlı artış ve iniş yaşanan kaotik dönemde kendileri içi büyük bir zararı ortadan kaldırdığını belirten Bottora, “Normalde talebin akışına ve pazar hızına bağlı markalar 2 aylık stoku elinde bulundurur ki bayilere ve tüketicileri kesintisiz akışı sağlayabilsin. Eğer 2 aylık bir stokla sektör bu geçişi yaşıyor olsaydı, ortalamada bir aylık bir kur deviansı (sapma) kadar maliyeti yüksek bir stokla baş başa kalmış olacaktı. Bu sert düşüşten negatif etkilenecektik. Büyük bir avantaj yaşadık çünkü hiçbir stok yoktu”