50 yıldır birlikte olan çift el ele yaşama veda ettiler

50 yıldır birlikte olan çift el ele yaşama veda ettiler
Demans ve fiziki hastalıkları olan çift intihar ettiler.

Hollanda'da 71 yaşındaki Els ve eşi Jan, birlikte ötanazi yaparak hayatlarına son verdiler. 50 yıllık evliliklerinin büyük kısmını bir karavanda ve teknede geçiren çift, son günlerini Friesland'da bir marinada güneşli bir günde geçirdi. Els demans hastasıydı ve Jan sırt ameliyatı sonrası iyileşememişti. Çift, anaokulunda tanışmış ve hayatları boyunca birlikte olmuştu, su ve yelken sevgileri yaşamlarını tanımlayan unsurlar arasındaydı.

Demans teşhisi ve sırt ağrılarının ardından ötanazi hakkında konuşmaya başlayan çift, yakınlarına fiziksel kısıtlamalarla uzun süre yaşamak istemediklerini açıkladı. Jan, "Çok fazla ilaç alsaydık zombi gibi yaşayacaktık. Bu yüzden, belki de benim çektiğim ağrılar ve Els'in hastalığıyla, sanırım buna son vermeliyiz diye düşündük" ifadelerini kullandı.

Hollanda, kişinin gönüllü talebi ve çektiği acının (fiziksel veya psikolojik) doktorlar tarafından "dayanılmaz" olarak değerlendirilmesi durumunda ötanaziyi yasal kabul ediyor. Ayrıca herhangi bir iyileşme ihtimalinin bulunmaması gerekiyor. Yardımlı ölüm talebinde bulunan her kişi iki doktor tarafından değerlendiriliyor; ikinci doktor, birincinin yaptığı değerlendirmeyi kontrol ediyor.

2023 yılında Hollanda'da 9,068 kişi ötanazi ile hayatına son verdi. Bu, toplam ölüm sayısının yaklaşık yüzde 5'ini oluşturuyor.

Rotterdam'daki Erasmus Tıp Merkezi'nde geriatrist ve etik uzmanı olan Dr. Rosemarijn van Bruchem, "Birçok doktor demans hastası birine ötanazi yapmayı düşünmek bile istemiyor" dedi. Van Bruchem, erken evre demansı olan birçok kişi için işlerin nasıl ilerleyeceğine dair belirsizliğin, onları hayatlarına son vermeyi düşünmeye ittiğini belirtti. "Önemli bulduğum şeyleri yapamayacak mıyım? Ailemi artık tanıyamayacak mıyım?" gibi endişeler, varoluşsal korkuların ötanaziyi düşünmeye neden olabileceğini ifade etti.

Bu olay, ötanazi ve etik konularında süregelen tartışmaları yeniden gündeme getirdi.

Kaynak:Haber Merkezi