Herkes için adalet: 14. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali ile sinema tutkunları buluşuyor!

Herkes için adalet: 14. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali ile sinema tutkunları buluşuyor!
22-28 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek 14. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali'nde, 60 yapım izleyiciyle buluşacak. Açılış töreninde ödüller sahiplerini bulacak, ayrıca "Adil Yargılanma Hakkı" temasıyla akademik paneller gerçekleştirilecek.

Eda Yılmayan

14. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nin merakla beklenen programı, Metrohan’da düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu.

22-28 Kasım tarihleri arasında İstanbul'da izleyiciyle buluşacak olan festival, "Herkes İçin Adalet" ilkesi etrafında şekilleniyor.

Festivalin başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer ve direktörü Prof. Dr. Bengi Semerci, bu yıl yarışma filmleri, jürileri, film gösterimleri ve etkinliklerin detaylarını paylaştı.

Ayrıca, "Adil Yargılanma Hakkı" teması altında gerçekleştirilecek akademik program ile VisionIST etkinlikleri, sinema tutkunlarına zengin bir içerik sunmayı vaat ediyor.

Altın Terazi yarışma jürileri açıklandı

Festivalin Uluslararası Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması’nda yarışacak 10 film usta isimlerden oluşan bir jüri tarafından değerlendirilecek. Jüri başkanlığını Amerikalı yazar Deborah Young yapacak. Filmleri Cemil Ağacıkoğlu, Assel Aushakimova, Selcen Ergun, Rusudan Glurjidze’den oluşan jüri 7500 Euro değerindeki Altın Terazi Uzun Metraj Film Ödülü’nün sahibini belirleyecek.

Açılış 21 Kasım’da CRR’de

14. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nin 21 Kasım akşamı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleşecek açılış töreninde onur ve katkı ödülleri sahiplerine takdim edilecek.

Altın Terazi uzun metraj yarışma filmleri

Yarışma Filmleri: Altın Terazi için yarışacak on filmden altısı Türkiye prömiyerini yapacak ve tamamı İstanbul’da ilk kez izleyiciyle buluşacak.

  1. Boşluktaki Bedenler / Stray Bodies (Elina Psykou): Kadınların, Avrupa'daki kürtaj ve ötanazi yasaları nedeniyle yaptıkları yolculukları takip eden hibrit bir belgesel.
  2. Ceviz Yaprakları Sarardığında (Mehmet Ali Konar): Kürt coğrafyasındaki siyasi gerilimle birlikte, bir baba ve oğul arasındaki ilişkiyi anlatıyor.
  3. Çalınan Gezegenim / My Stolen Planet (Ferahnaz Şerifi): Kadınların devrim sonrası protestolarını konu alan yaratıcı bir belgesel.
  4. Gecenin Kıyısı (Türker Süer): 15 Temmuz darbe girişimi sırasında bir subayın yaşadığı karmaşayı anlatan anti-militarist bir film.
  5. Hayaletler / Ghost Trail (Jonathan Millet): Suriye'deki baskı rejiminin mağdurlarından birinin adalet arayışını işleyen tüyler ürpertici bir politik gerilim.
  6. Hayallerin Eşiği / The Brink Of Dreams (Nada Riyadh, Ayman El Amir): Mısır’daki kadınların sokak tiyatrosu aracılığıyla kendilerini ifade etme çabalarını konu alan umut dolu bir belgesel.
  7. Kırmızı Çocuklar / Red Path (Lotfi Achour): Terörizmin etkilerini, bir çocuğun gözünden anlatan çok katmanlı bir film.
  8. Santosh (Sandhya Suri): Hindistan’daki kast sisteminin etkilerini ve kadınların maruz kaldığı cinsiyet ayrımcılığını araştıran bir polisiye.
  9. Süleyman’ın Hikâyesi / The Story of Souleyman (Boris Lojkine): Paris’te göçmen bir kuryenin yaşamını ve mücadelelerini konu alan bir film.
  10. Üç Siyah Işık Gördüm / I Saw Three Black Lights (Santiago Lozano Álvarez): Kolombiya’daki şiddeti ve kaybolan bir çocuğun peşinde koşan bir babanın hikayesini anlatıyor.

Altın Terazi kısa metraj yarışma filmleri

Altın Terazi Kısa Metraj Film Yarışması’nda bu yıl ayrımcılığa bağlı adaletsizlik temasının öne çıktığı 10 film yer alıyor. Yarışma filmlerinden yedisi Türkiye’de ilk kez festivalde izleyiciyle buluşacak.

  1. Amarela (André Hayato Saito): Brezilya’da yaşayan 14 yaşındaki Erika’nın, etnik azınlık ve cinsiyetçiliğe maruz kaldığı zorlukları anlatıyor. 2024 Cannes Kısa Film Yarışması’nda gösterildi.
  2. Morî (Yakup Tekintangaç): Küçük Morî, okula yeni atanan öğretmeni babası sanarak yaşadığı hikaye üzerinden ana dilde eğitim hakkı ve eşitsizliği sorguluyor.
  3. Neredeyse Kesinlikle Yanlış (Cansu Baydar): Suriyeli Hanna’nın gündelik ırkçılıkla mücadelesini gösteren, güçlü bir kadın portresi sunan film, Venedik Film Festivali’nde dünya prömiyerini yaptı.
  4. Saklanacak Bir Şey Yok / Nothing To Hide (Masoud Bahmani): İran’da kadın ve engelli olduğu için dışlanan Zahra Ehsani’nin hikayesini animasyonla anlatıyor.
  5. Tutsak Kadınlar / Captive Women (Itxaso Díaz): El Salvador’daki katı kürtaj yasalarıyla yüzleşen Cristina Quintanilla’nın hikayesini konu alan belgesel.
  6. Leela (Tanmay Chowdhary)
  7. İbrahim / Abraham (Elnaz Ghaderpour, Reza Gamini
  8. Merhaba Anne, Benim, Lou Lou (Atakan Yılmaz): İstanbul’da drag queen performansları yapan Hakkı’nın yas süreci ve ailesiyle mücadelesini anlatıyor.
  9. Çıkışlar Tımarhaneden / Exit Through the Cuckoo’s Nest (Nikola Ilić): Yugoslavya İç Savaşı sırasında asker olmayı reddeden bir askerin hikayesini işleyen yaratıcı bir belgesel.
  10. Ekimde Gün Ortası / October Noon (Francisco Rodriguez Teare): 2019 Şili hükümet karşıtı protestolarını ve polis şiddetini konu alan bir kısa belgesel.

Uluslararası akademik program

Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali'nin önemli etkinliklerinden biri olan Uluslararası Akademik Program, 22-29 Kasım tarihleri arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral İstanbul Kampüsü’nde ücretsiz olarak düzenlenecek.

Program, 22 Kasım'da Prof. Dr. Adem Sözüer, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kerem Cem Sanlı ve Rektör Prof. Dr. M. Ege Yazgan’ın açılış konuşmaları ile başlayacak. Festivalin Akademik Onur Ödülü sahibi Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk’un açılış konferansı ile devam edecek.

Bu yılki teması “Adil Yargılanma Hakkı” olan Uluslararası Akademik Program, farklı alan ve disiplinlerden uzmanların katılımıyla 20 farklı oturumda 8 gün boyunca tartışılacak. Program, 30 Kasım’da düzenlenecek Öğrenci Kulüpleri Film Analiz Forumları ile sona erecek.

Kaynak:Eda Yılmayan

Öne Çıkanlar