Gassallar "Gassal" dizisini anlattı: “Gassallık soğuk ama derin bir dünya”
Trabzon Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanlığına bağlı gasilhanede görev yapan gassallar, TRT'nin dijital platformu Tabii’de yayımlanan “Gassal” dizisini izlediklerinde duygusal anlar yaşadıklarını ve dizide kendi yaşamlarını gördüklerini dile getirdi.
“Gassallık soğuk ama derin bir dünya”
Mezarlıklar Daire Başkanı Köksal Saral, dizinin baş karakteri Baki’nin hikayesinin kendilerini etkilediğini söyledi. Saral, dizinin her yönüyle doğru bir şekilde çekildiğini belirterek, şunları söyledi:
“Gassallık girilmesi çekinilen, ama içine girildiğinde hem maddi hem manevi bir dünyası olan bir meslek. İnsanlar gasilhane ile genelde cenaze sırasında tanışır ve düşünceleri değişir. Dizi, bu gerçekliği çok iyi anlatmış. İzlerken kendimizi ve meslektaşlarımızı gördük. Özellikle gassalın zorlayıcı durumlarda bile insanlara kötü söz söylemeden işini yapmaya çalışması bizi etkiledi.”
“Her cenaze bizim kendi acımız gibi”
Gassal Önder Ünal, özellikle Kovid-19 salgını döneminde mesleğin ne kadar zorlaştığını dile getirerek, “Kovid döneminde cenaze sahiplerinin acısı ve işin psikolojik yükü bizi çok etkiledi. Biz burada her cenazeyle adeta ölüyoruz. Her cenaze yakınıyla onların acısını birebir yaşıyoruz,” dedi.
Kendisini en çok maden kazasında kaybettiği kuzeninin cenazesinin etkilediğini belirten Ünal, “Ama biz her cenazeyi kendi yakınımız gibi görüyoruz,” şeklinde konuştu.
“Meslek merhamet işi”
5 yıllık gassal Emine Karbuz, özellikle bebek cenazelerinin kendisini çok etkilediğini ifade ederek, “İnsanların bir cenazesi oluyor ama bizim günde birden fazla cenazemiz oluyor. Her cenazeyi kendi cenazemiz gibi görüyoruz. Bu iş sadece bir meslek değil, vicdan işi,” dedi.
Gassallığın bilinmeyen yönlerini aktaran Emine Babuşcu ise mesleğini gururla yaptığını söyledi. Babuşcu, “Bazen yaptığımız işi eve taşımamak gerekiyor ama üzülmemek mümkün değil. İnsanların bu mesleği daha iyi anlaması lazım çünkü ölüm hepimiz için kaçınılmaz,” diye konuştu.
“Dizide kendimizi gördük”
Diziyi izleyen gassal Mücahit Murat, mesleğin duygusal boyutunu şöyle aktardı:
“Dizide ‘Gufraneke ya Rahman’ diyor cenazeyi yıkarken. Bu bizi çok etkiledi çünkü bu bizim işimizin ruhu. Kendi yakınlarımızı yıkamak dışında artık alışmış olsak da bu meslek her zaman bir duygu taşır.”
Gasilhanede çalışan Fatma Ardıç, her cenazede mesleğin manevi yükünü hissettiklerini belirterek, “Cenazeler bizim için sadece bir iş değil, her biri ayrı bir sorumluluk ve acı demek,” ifadelerini kullandı.
“Ölümü her an hatırlamalıyız”
Gassallar, dizinin mesleklerinin bilinmeyen yönlerini etkili bir şekilde anlattığını belirterek, mesleğe olan bakış açısının olumlu yönde değişebileceğini ifade etti. Gülümser Babuşcu, dizinin dışarıdan kendilerine karşı oluşan korku ya da önyargıyı yıkabileceğini vurguladı.
“Gassal” dizisi, izleyicilere hem bir mesleğin derinliklerini hem de insan hayatının kaçınılmaz gerçekliğini duygusal bir şekilde yansıtmayı başardı.
Kaynak:Anadolu Ajansı