“Ellerin zamanlarla dolu geldin bana”

“Ellerin zamanlarla dolu geldin bana”
Figüratif Türk resminin yaşayan önemli isimlerinden Mahir Güven’in “Ellerin Zamanlarla Dolu Geldin Bana” başlıklı yeni kişisel sergisi açıldı. Sergi, 14 Haziran’a kadar Brieflyart’ta ziyaret edilebilir, sanatçı yeni sergisi için sorularımızı yanıtladı.

"Ellerin Zamanlarla Dolu Geldin Bana" sergisi fikri nasıl ortaya çıktı? Bu başlığı seçmenizin arkasında yatan hikaye nedir?

Paul Celan’ın Ellerin zamanlarla dolu geldin bana şiirinden etkilenip birçok resim üretmiştim. Celan’ın yaklaşımı günümüzde de insan ve çevresi sorunlarını betimlemesinin benzerliği açısından hala güncel olduğunu görmüş olmam birçok resmimi bu şiirle özdeşleştirdi. Küratör dostum Erkan Doğanay bu ilişkiyi fark edip çalışmalarımın bir sergiye dönüşmesini önerdi. Ben de seve seve kabul ettim.

Son yedi yılda ürettiğiniz tuval üzeri yağlıboya resimlerden oluşan bu seçkiyi nasıl bir süreçten geçirerek oluşturdunuz?

Seçki tamamıyla Küratör Erkan Doğanay’ın özgür idaresiyle oluştu. Ben de tamamıyla ürettiklerimi Erkan’ın seçkisine bıraktım. Çünkü sonuçta günümüzde tematik her serginin doğru sergilenmesi sanatçı küratör ve galeri üç ayağın kaçınılmazlığına inanmaktayım.

mahir-guven-ellerin-zamanlarla-dolu-geldin-bana-afis-2.jpg

Atölyenizin mahremiyetini dışa açmak sizin için ne ifade ediyor? İzleyicilere bu mahremiyeti nasıl aktarmayı amaçlıyorsunuz?

Ressam atölyeleri ıssız ada gibi gibidir. Oraya istediklerinizi alır onlarla birlikte yaşarsınız. Ortaya çıkan ürünler sanat ortamıyla paylaşılmalıdır. Sanatçı kendi içerisinde kapanmamalıdır.

Figüratif resmin günümüzdeki yeri ve önemi hakkında ne düşünüyorsunuz? Figüratif sanatın geleceği hakkında öngörüleriniz nelerdir?

Sanat insan yaşamı, çevresi yüzyılı ve toplum gibi etkilerin sonucunda üretiliyor. Figüratif ya da non-figüratif resimler hep bu etkinin sonucudur. Sonuçta aklı olan bir ürün figür ya da abstract olsun, ileride geri dönüp bakıldığında bu anlamda bir belge oluşturmuyorsa kalıcı olmayacaktır.

mahir-guven-model-serisi-uc-renk-2020-tuyb-60x70cm.jpg

Genç sanatçılara ve yeni başlayanlara hangi tavsiyelerde bulunmak istersiniz? Onlara nasıl bir yol haritası çizersiniz?

Genç sanatçılara ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun bir yemininden bahsetmek istiyorum. Bedri Rahmi, şiirinde kendi tecrübemi, kendi tasamı, kendi ömrümü ve yüreğimi aldığım nefes, içtiğim su, bastığım toprak, gözüm, kulağım, burnum ve dilim üstüne yemin ederim diyor. İşte sanatçı elbette etkilenir ama yaptığı ve ürettiği kendisidir. Gençler buradan ne çıkartırsa çıkartsın.

Öne Çıkanlar