Bursa’da zaman yine çok güzeldi!
1980 döneminde Belediye Başkanlığı yapan ve yıllarca siyasetle haşır neşir olmayı bırakamayan rahmetli dedem Hasan Hesapçı’dan ismini hep duyardım. Kendisinden övgüyle söz eder “ismini yazın bir yere, iyi bir siyasetçi geliyor” derdi. Nitekim öyle de oldu önce yıllarca Bursa Nilüfer İlçesi’nin Belediye Başkanlığı’nı yürüttü ardından da Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı geldi ve Bursa yıllar sonra Mustafa Bozbey sayesinde CHP’ye geçti. Bir Bursalı olarak ve çocukken ismini dedemden duyarak büyüyen biri olarak kendisiyle 3. Bursa Gastronomi Festivali sayesinde tanıştım. Dedem, Bursa Büyükşehir Başkanı olarak Mustafa Bozbey’i görebilseydi eminim çok sevinir ve büyük kutlama yapardı ama kısmet olmadı.
3. Bursa Gastronomi Festivali 13-14-15 Eylül tarihleri arasında gerçekleşti
Bursalıyım diye demiyorum Bursa çok özel bir şehir hem gezmeye hem de yemeye ve içmeye doyamazsınız. Her seferinden kaçış rotanıza mutlaka Bursa’yı alırsınız bağımlılık yapar. Mutlaka bir sebebiniz olur Bursa’ya gelmek için ki bu sefer sebep iştah kabartandı 3. Bursa Gastronomi Festivali 13-14-15 Eylül tarihleri arasında gerçekleşti.
Köylü kadınların mutluluk veren kahvaltısı
Kahvaltının mutlulukla ilgisi var diyerek festivalin başlangıcını Doğancı Köy Sofrası’nda Başkan ile birlikte yaptık. Doğancı Köyü'nde yaşayan kadınların misafiri olduk ve onların hazırladığı köy kahvaltısı ile güne başladık. Belediyenin ve BEBKA'nın desteği ile yıllar önce okudukları okulu ekmek kapısına dönüştüren kadınlar, kendi üretimleriyle muhteşem lezzetli sofralar hazırlıyorlar ve kendi geçimlerini sağlıyorlar. Tabii ki çok zengin bir kahvaltı sofrası vardı çünkü biz Bursalılar kahvaltı etmeyi çok severiz. Özellikle herkesin şaşırdığı salça ve ekmek, kahvaltı denilince akla bu ikili gelir bizde, köy ekmeği ve salça kahvaltılarımızın vazgeçilmezidir.
Başkan Mustafa Bozbey Gastronomi Festivali’nde hep sahadaydı
Başkan Mustafa Bozbey’in başkanlığında ise ilk kez 3.cüsü gerçekleşen Bursa Gastronomi Festivali ana merkez Merinos Park olmak üzere Bursa’nın ilçe, mahalle, köyleri dâhil olmak üzere farklı noktalarına yayılmış. Gastronomi ayağını yerinde gösterebilmek açısından iyi planlanmış ve bu yıl özel hazırlanan bir festival olmuş. Gölyazı, Misi Köyü, Akçalar, Eskikaraağaç köyü ziyaretleri sadece rotanın bir bölümünü oluşturuyor. Mudanya gezisi bile başlı başına çok özel bir rotaydı diyebilirim. Yine festival kapsamında Bursa’nın tescilli lezzeti kestane şekerinin üretimini yerinde fabrikasında gördük ve yapımına şahit olduk. Dönerinden incirine, köftesinden ekmeğine, şeftalisinden tarhana çorbasına, salçasından armuduna, cantık pidesinden zeytinine daha sayamayacağım kadar zenginlikte bir gastronomi içeriğine sahip bir şehir Bursa. Elbette üç gün yetmez ama söyleşileri, atölyeleri, tadımları, konserleri, halk oyunları, bandosu ile herkesin yüzünün güldüğü, katılımın çok olduğu ve herkese iyi gelen bir festival oldu. Başkan Mustafa Bozbey festival boyunca sahadaydı ve halk ile iç içe oldu, lezzet çadırlarını tek tek gezdi.
Bir başkadır benim memleketim!
Ben de 3. Bursa Gastronomi Festivali sayesinde Bursa’yı yeniden keşfettim ve kendi memleketimin değerini anladım. 27 yıldır Bursa’da yaşamıyorum ama bir başkadır benim memleketim diyorum ve iddiaya giriyorum:)
(Mutlu Hesapçı)
Kaynak:Mutlu Hesapçı