İSİG Meclisi'nden enkaz kaldırmada asbest uyarısı

İSİG Meclisi'nden enkaz kaldırmada asbest uyarısı
İSİG Meclisi, deprem bölgelerinde yürütülen enkaz kaldırma ve moloz döküm çalışmalarının profesyonel ekiplerce ve sağlık önlemlerinin alınarak yürütülmesi gerektiğini söyledi.İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi...

İSİG Meclisi, deprem bölgelerinde yürütülen enkaz kaldırma ve moloz döküm çalışmalarının profesyonel ekiplerce ve sağlık önlemlerinin alınarak yürütülmesi gerektiğini söyledi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi), iş cinayetlerine ilişkin hazırladığı raporu yayımladı. Rapora göre 2023 yılının ilk üç ayında 463 işçi, Mart ayında ise 130 işçi çalışırken yaşamını yitirdi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ortaya çıkan asbest sorununa da dikkat çeken İSİG Meclisi, Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı Türkiye Asbest Kontrolü Stratejik Planı dokümanında 2012 yılında asbest ile kırsal alanda temas etmiş 1 milyon kişinin olduğu ve bunların yaklaşık yüzde 33’ünde asbest nedenli hastalıklar gelişecek ölçüde asbest ile temas olduğu ve toplamda 473 köyde asbest içerikli toprak kullanıldığı yönündeki ifadelere atıfta bulunarak, deprem bölgesindeki yıkım ve enkaz kaldırma işlerinin işçi ve halk sağlığı ile doğrudan ilintili olduğunu belirtti.

“Şu an için asbest içeren büyük bir enkaz (ki toplamının Erciyes Dağı boyutlarında olduğu tahmin ediliyor), uygun olmayan bir yıkım ve 2 enkaz kaldırma faaliyeti ile atıkların atıldığı yerlerin uygun olmadığını görüyoruz” denilen açıklamada enkazların profesyonel ekiplerce kaldırılması gerektiği belirtildi.

ENKAZ KALDIRMADA HALK SAĞLIĞI ÖNERİLERİ

İSİG Meclisi, enkaz kaldırmaya ilişkin önerilerini şu şekilde sıraladı:

“Uygunsuz ve aşırı toz çıkmasına yol açacak biçimde yapılan enkaz kaldırma çalışmaları engellenmelidir.

Enkaz kaldırma çalışmalarında sulama yapılması kaldırılan tozun etkisini azaltacaktır. Bu nedenle enkaz çalışmalarına sulama eşlik etmelidir.

Kaldırılan enkazın döküleceği yerler doğru ve merkezi bir planlama ile belirlenmeli, rastgele hafriyat dökülmesi engellenmelidir.

Enkaz kaldırma çalışmasına katılanların “FFP2” veya “FFP3” tipi yüksek koruyucu maske kullanması, sağlık açısından bir zorunluluktur. Bu bağlamda bu tür maskelerin bölgeye ulaştırılması gerekmektedir.

Pandemi döneminde yaygın kullanıma giren basit cerrahi maskeler bu maddelere karşı koruyucu değildir...”

“DEPREM BÖLGESİNDE ÖLEN İŞÇİLERİN BİLGİSİE ULAŞMAK NEREDEYSE İMKANSIZ”

Raporun iş cinayetlerinin nedenlerine ilişkin bölümünde her gün neredeyse 5 işçinin yaşamını yitirdiği bilgisine yer veren İSİG Meclisi, “Deprem bölgesinde kaybettiğimiz işçi arkadaşlarımızın bilgisine ulaşmak neredeyse imkansız. Diğer yandan deprem gündemi nedeniyle diğer şehirlerdeki iş cinayetlerinin de basına yansıması azaldı” ifadelerine yer verdi.

Depremde çalışırken yaşamını yitiren işçilere ilişkin ise şu ifadeler kullanıldı:

“Depremde Hatay İskenderun Devlet Hastanesi binasının A bloğu 18 sağlık emekçisi ve 80 hasta hayatını kaybetti. Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ek Hizmet Binası’nda da enkaz altında tespit edebildiğimiz kadarıyla 7 sağlık emekçisi hayatını kaybetti.

Depremde yıkılan Adıyaman Arsemas Hotel’de geçici görevlendirme ya da eğitim için bulunan 32 kimya işçisi, uygulama ve eğitim gezisi nedeniyle Adıyaman İsias Otel’de bulunan 32 rehber ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin kulüp binasında kalan 8 güreşçi enkaz altında kalarak hayatlarını kaybettiler. “

Rapora göre, Mart ayında iş cinayetlerinin yüzde 24'ü deprem, yüzde 19'u trafik/servis kazası ve yüzde 13'ü de düşme nedeniyle gerçekleşti.

Öne Çıkanlar