Türkiye, işçi haklarının en kötü olduğu 10 ülke arasında yer aldı
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (ITUC) her yıl hazırladığı Küresel Haklar Endeksi’nde Türkiye 149 ülke arasında işçilerin çalışma koşulları ve hakları bakımından en kötü 10 ülkenin içinde yer aldı. Türkiye 2022 yılında da bu 10 ülkenin içindeydi.
Rapora göre 2023'te çalışanlar için en kötü 10 ülke; Bangladeş, Beyaz Rusya, Ekvador, Mısır, Esvatini, Guatemala, Myanmar, Tunus, Filipinler ve Türkiye olarak kayda geçti.
Raporda yer alan yüksek düzeydeki ihlaller arasında; 10 ülkeden 9'unun grev hakkını ihlal ettiği, ülkelerin yüzde 77'sinin çalışan insanları sendika kurma veya sendikaya üye olma hakkından dışladığı; göçmen, yerli ve geçici işçilerin, kayıt dışı ekonomide çalışanların, platform çalışanları ve Özel Ekonomik Bölgelerdeki işçilerin örgütlenme özgürlüğü hakkının reddedildiği; ifade ve toplanma özgürlüğü hakkının, ülkelerin yüzde 42'sinde kısıtlandığı ve bunun genellikle işçilerin polis şiddetiyle karşı karşıya kaldığı protestolarla sonuçlandığı, 10 ülkeden 8'inde toplu sözleşme hakkının ihlal edildiği; ülkelerin yüzde 65'inde çalışan insanların adalete erişiminin olmadığı veya kısıtlandığı yer aldı.
"İşçi haklarıyla demokrasi arasında açık bir bağlantı var"
ITUC Genel Sekreter Vekili Luc Triangle konuyla ilgili olarak "2023 ITUC Küresel Haklar Endeksi, demokrasinin temellerinin saldırı altında olduğuna dair şok edici kanıtlar sunuyor. İşçi haklarının korunması ile herhangi bir demokrasinin gücü arasında açık bir bağlantı var. Birinin erozyona uğraması diğerinin de gerilemesi anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.