Silivri’de tutuklu kadınların eski kıyafetlerini çöpe atması isteniyor

Silivri’de tutuklu kadınların eski kıyafetlerini çöpe atması isteniyor
Marmara Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu bulunan kadınlara yeni kıyafet yönetmeliği uygulandığı iddia edildi. Kadınların, eski kıyafetlerini çöpe atması ve yeni kıyafet alması isteniyor. Bu uygulamaya karşı itiraz dilekçeleri de sonucuz bırakıldı.

Marmara Ceza İnfaz Kurumu’nun (Silivri Cezaevi) içindeki kadın kapalı cezaevinde, cezaevi yönetiminin yönetmelikte yer almayan bir uygulamayı başlattığı öğrenildi.

Bianet'ten Evrim Kepenek'in haberine göre, cezaevi, Kıyafet Yönetmeliğinde olmamasına rağmen, kadın tutuklulardan yeni kıyafet alabilmeleri için eski kıyafetlerini çöpe atmalarını istiyor.

Bu uygulamaya karşı itiraz dilekçesi yazan kadınların başvuruları ise sonuçsuz bırakılıyor.

Yönetmeliğe göre, her cezaevinde kıyafet kotası bulunuyor ve bu kotayı güncellemek için tutuklular giymedikleri kıyafetleri ailelerine vererek yeni kıyafetler alabiliyorlar. Yeni kıyafetler ise ziyaretçiler veya kargo aracılığıyla cezaevine ulaştırılıyor.

Ancak geçen yıl, Silivri Cezaevi’ndeki kadın tutuklulara "Artık ailenize eşya teslim edemezsiniz. Kıyafetlerinizi çöpe atacaksınız" denilmeye başlandığı ve bu konuda baskı uygulandığı belirtildi. Yönetmelikte böyle bir kural bulunmamasına rağmen bu uygulama devam ediyor. Mahpuslar duruma tepki gösteriyor.

'Keyfi bir uygulama'

Uygulamayı değerlendiren Avukat Esin Yeşilırmak, bunun keyfi bir uygulama olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Cezaevi yönetimi, ilk başta 'Kıyafetlerinizi kışlık ve yazlık olarak ayırın, biz depoya kaldıracağız' demişti. Ancak depo dolunca veya başka bir sorun ortaya çıkınca, yönetim bu uygulamayı da askıya alarak mahpuslardan kıyafetlerini tekrar çöpe atmalarını istiyor. Yönetmelikte böyle bir düzenleme yok. Bu keyfi bir uygulama.

31 Mayıs'ta müvekkilimle görüştüğümde, hâlâ kışlık kıyafetleriyle duruyordu. Yazlık kıyafetleri alabilmesi için kışlık kıyafetlerini çöpe atması gerekiyor, fakat bunu yapmak istemiyor. Bu uygulama, mahpuslar için büyük bir mali yük oluşturuyor.

Yönetmeliğe göre mahpuslar kıyafetlerini değiştirebilirler, ancak yönetmelikte kıyafetlerin çöpe atılması gerektiği belirtilmiyor. Silivri'de 10 cezaevi bulunuyor ve bu uygulama sadece kadınların kaldığı cezaevinde geçerli. Diğer cezaevlerinde böyle bir uygulama yok.

Bu, Silivri Cezaevi’nde ilk ihlal değil. Daha önce de mahpusların muhabbet kuşu gibi evcil hayvanları kabul edilmemiş, ancak mahpusların itirazları sonucunda düzeltilmişti. Umarız bu kıyafet sorunu da çözülür."

‘Yanlış yoldasınız diyerek tehdit ettiler’

Mağdur çocuğun annesi Gülay Y., karara ilişkin Halktv.com.tr’ye yaptığı açıklamada “Onlar istediler ki biz fazla konuşmayalım ve sessizce üstü kapansın. Bizi, ‘Yanlış yaptınız yanlış yoldasınız' diye tehdit ettiler. Ben her zaman çocuğumun arkasındaydım. Verilen ceza bizi memnun etti ama o cemaatin yurdunun kapatılması gerekiyor. Bu skandal tek kişinin üstüne yıkılmamalı” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar