İğneden ipliğe zam yağmuru başladı: İşte yeni dönemdeki vergi artışları
Türkiye yeni güne vergi artışlarıyla uyandı. Resmi Gazete'de yayımlanan kararnamelerle KDV'de uygulanan yüzde 8'lik dilim, yüzde 10'a, yüzde 18'lik dilim de yüzde 20'ye yükseltildi. Bahse konu yüzde 2'lik artışlarla iğneden ipliğe zam geldi.
Buna göre, sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçetede KDV oranı yüzde 8’den yüzde 20’ye çıkarıldı.
Daha çok gıdayı kapsayan yüzde 1’lik KDV diliminde değişiklik yapılmadı. Özel olarak ayrı bir vergi oranı belirtilmemiş olan ürünlerde KDV oranı yüzde 18’den yüzde 20’ye yükseltildi. Benzin, tütün, alkol ve elektronik cihazların KDV oranları yüzde 20 oldu.
Telefonlardan alınan vergi 20 bin lira oldu
Vergi artışları sadece KDV'yle sınırlı kalmadı. Yurt dışından kişisel kullanım amacıyla getirilen telefonlara uygulanan izin harcı 20 bin TL olarak yeniden belirlendi.
Vergi ve harçlara yüzde 50 zam
Kararla vergi ve harçlara da yüzde 50 oranında zam geldi. Bu kapsamda; yargı, Noter, Vergi Yargısı, Tapu ve Kadastro, Konsolosluk, Pasaport, İkamet Tezkeresi, Çalışma İzni, Çalışma İzni Muafiyeti, Vize, Dışişleri Bakanlığı Tasdik, Gemi ve liman, İmtiyazname, Ruhsatname, Diploma ve Trafik harçlarını kapsayan 492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı tariflerde yer alan maktu harçlara yüzde 50 oranında artış yapıldı.
Pasaportlar ne kadar oldu?
Bu zamla birlikte pasaport fiyatları 6 aylık pasaportun harcı 689 liradan 1034 liraya yükseldi. 3 yılın üzerindeki pasaportun harç bedeli ise 3.295 liradan 4.943 liraya çıktı.
Bugün yayımlanan kararda defter bedellerinin artırılmasına yönelik bir bilgi yer almadı. Defter bedelinin 501 lira olarak kalması durumunda 3 yılın üzerindeki pasaportun toplam maliyeti 5.444 liraya ulaştı.
Şimşek "mali disiplin" vurgusu yapmıştı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün attığı bir Tweetle ekonomideki yol haritasını açıkladı. Şimşek "Mali disiplinin yeniden tesis edilmesi; yani deprem etkisi hariç, bütçe açığının Maastricht kriterleri ile uyumlu bir seviyeye çekilmesi, - Enflasyonun orta vadede tek haneye düşürülmesi için kademeli parasal sıkılaştırma ve enflasyon hedefi ile uyumlu gelirler politikası, - Makro finansal istikrarı ve diğer tüm kazanımları kalıcı hale getirecek yapısal reformlar." demişti.
Kasa tam takır
Şimşek'in dikkati çektiği bir diğer konuda bütçe açığı. Hükümet seçim süreci boyunca kasasının musluklarını sonuna kadar açmış, tam manasıyla "seçim ekonomisi"ne geçmişti. Bu adımla birlikte bütçe açığı yılın ilk beş ayında 263.6 milyar lira açık verdi.
Şimdi açığın kapanması için kaşıkla verilenlerin kepçeyle alındığı döneme giriliyor. İlk adım geçtiğimiz gün torba yasayla birlikte Meclis'e teklif edilen Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) 2023 için iki kez alınmasının öngörülmesiyle başladı.
İğneden ipliğe zam yağmuru geliyor
Mevcut vergi artışları içinde özellikle hemen her üründen alınan KDV'lerdeki yüzde 2'lik artış fiyatların yükselmesine yol açacak.
Zammın üzerine dolaylı zam
KDV artışıyla artacak ürünlerin biri de akaryakıt fiyatları. Akaryakıt fiyatları taşımacılık maliyetlerin üzerinde doğrudan etki yaptığı için mal ve hizmetlere de dolaylı olarak yansıyor.
2023'ün ilk 6 ayında üretici enflasyonu yüzde 14,82 oldu. Şu an litrede benzinde 2,5 TL, motorinde ise 2,06 TL maktu ÖTV alınıyor. Bu ÖTV'ye bir de yüzde 18'lik KDV uygulanıyor. Bu artışın akaryakıta yansıması durumunda bir litre benzinde maktu ÖTV 2,9 TL'ye yükselecek. KDV de eklendiğinde benzinde litre başına yaklaşık 43 kuruş zam olacak. Motorinde ise 37 kuruşluk zam gündeme gelecek. Oto gazın ÖTV'si de yine yüzde 14,82 oranında zam gelecek.
10 Temmuz itibarıyla KDV’nin yüzde 18’den yüzde 20’ye yükseltilmesiyle de benzin ve motorinin litresinde yaklaşık 40’ar kuruşluk zam olacak. ÖTV zammıyla birlikte litrede motorin ve benzinde toplamda yaklaşık 80’er kuruşluk zam olacak.
Çalışanın cebi maaş görmeden zam gördü
Meclis'e verilen torba yasa teklifiyle memurlara seyyanen 8 bin 72 liralık zam yapıldı. Bu düzenleme henüz teklif aşamasında. Yasallaşması durumunda da en düşük memurun alacağı ücret 22 bin liraya yükselecek. Düzenlemede emeklilere ilişkin bir madde bulunmaması da tepkilere yol açtı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise buna karşılık olarak dün yaptığı açıklamada "Emeklilerimize yapılabilecek iyileştirmeler için bakanlarıma gerekli talimatları verdim. Önümüzdeki haftalarda duyuracağız" dedi.
2023'ün 2. yarısı için asgari ücretlilere de 11 bin 402 liralık maaş verildi. Ancak ne asgari ücretli ne memur yeni maaşlarını henüz ellerine almamışken, vergi zamlarıyla fiyatlar yine uçtu. Fiyatlardaki artışların devam etmesi durumunda "refah artışı" diye verilen zamlar yine alışveriş sepetini doldurmaya yetmeyecek.
TIKLAYIN-Resmi Gazete’de yayımlandı: Katma Değer Vergisinde artışa gidildi | İşte yeni KDV oranları
TIKLAYIN- Vergi artışı sonrası pasaport fiyatları ne kadar oldu?