Zihniyet değişmeden olmaz
Seçim ittifakı, hükümet sistemi ve son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “yeni anayasa” çağrısının tartışıldığı bir süreçte, iktidar ve muhalefet bloğunu oluşturan siyasi partiler arasında arka arkaya görüşme trafiği yaşandı.
Ziyaretlerin ana gündem konusu ise Erdoğan’ın “yeni anayasa” çıkışı oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni anayasa taslağı konusunda birlikte çalışma yapmayı planladığı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşürken, muhalefet cephesinde de dört ayrı görüşme yapıldı. Siyasi partiler arasındaki görüşme trafiği, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın, bir süre önce kendisini ziyaret eden İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ziyaretiyle başladı.
Görüşmede iki partinin de savunduğu ve üzerinde çalıştığı parlamenter sistem önerileri ele alınırken bu konuda bir “diyalog” mekanizmasının oluşturulması benimsendi. Görüşme sonrasında iki genel başkan açıklama yaptı, soruları yanıtladı.
BABACAN: ZATEN UYMUYORSUNUZ
Ali Babacan ise Anayasa Mahkemesi’nin CHP’li Enis Berberoğlu ile ilgili ilk hak ihlali kararına alt mahkemenin uymamasını anımsatarak, şu görüşleri dile getirdi:
“Yeni anayasadan bahsedenler mevcut anayasaya saygılı olmalı. Oysa şu andaki yönetim uymuyor. Hükümet, anayasanın kendileri için bağlayıcı olduğunu ortaya koymalı. Zaten uymuyorsunuz. Gerektiğinde anayasanın dışına çıkıyorsunuz, değiştirmekle niye uğraşıyorsunuz?”
AKŞENER- DAVUTOĞLU GÖRÜŞMESİ
Ardından Akşener, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu’nu evinde ziyaret etti. İYİ Parti’den yapılan açıklamada iki genel başkanın gündemdeki konular hakkında görüştüğü belirtilirken başka bir detay paylaşılmadı.
KILIÇDAROĞLU: YENİ ANAYASAYA UYACAĞINI NEREDEN BİLECEĞİZ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da daha önce kendisini ziyaret eden Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu ziyaret etti. Görüşmede, ülke sorunlarının ele alındığı belirtilirken, Erdoğan’ın yeni anayasa önerisine ilişkin de görüş alışverişinde bulundu.
Görüşme sonrasında soruları yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ı önce “var olan anayasaya uymaya” çağırdı:
“Bu tartışmayı başlatabilmeniz için öncelikle var olan anayasaya uymanız gerekir. Biz mevcut anayasaya uymayan bir kişinin davetine nasıl güveneceğiz? Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının uygulanmadığı bir ülkedeyiz biz. Hak arama ve adalet kavramı üzerinden yeni bir düşünceyi, zihniyet değişikliğini gerçekleştirmek zorundayız. Erdoğan bunu kabul eder mi? Edeceğini sanmıyorum. Biz yeni bir anayasaya inanıyoruz; bunun için güçlendirilmiş parlamenter sistem diyoruz.”
KARAMOLLAOĞLU: YASALARDAN ZİYADE ZİHNİYET DEĞİŞMELİ
Karamollaoğlu ise partisinin bir anayasa taslağı hazırlığı içinde olduğunu belirterek, “Burada esas olanı, zihniyetler. Anayasadan da diğer yasalardan da önce zihniyetlerin değişmesine ihtiyaç var. Ondan sonra yasalarda değişiklik yapabilirsiniz ama zihniyet değişmeden hiçbir görüşmenin de faydası olmaz.” dedi.
BAHÇELİ İLE ERDOĞAN DA BULUŞTU
Erdoğan, yeni anayasa konusunda birlikte çalışma yürütecekleri mesajı verdiği Bahçeli’yi makamında kabul etti. Yaklaşık 1 saat süren görüşmeye ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı; ancak siyasi kulislerde görüşme, “yeni anayasa” konusunda yapılan görüş alışverişi olarak yorumlandı.
DP’DEN YENİDEN
REFAHA ZİYARET
Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal da Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ı ziyaret etti. Ziyaretin “üçüncü ittifak” arayışı çerçevesinde mi yapıldığı merak konusuydu.
Gazetecilerin sorusu üzerine Fatih Erbakan, üçüncü ittifakı konuşmak için erken olduğunu belirtti.
Erbakan, yeni anayasanın uzlaşı içinde yapılması gerektiğini belirterek, parlamento dışındaki partilerin de mutabık kalacağı bir anayasa çalışması yürütülmesini istedi.
UYSAL: DEMOKRASİ İSTİYORUZ
Uysal, Anayasa değişikliğinin büyük bir toplumsal mutabakatla yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Biz bu süreçte iyi niyetimizi korumak istiyoruz. Anadolu tabiriyle ‘Yürüyüşlerine bir bakacağız’. Türkiye’ye milletimize neler teklif ediyorlar?” dedi.
ÖNCE SAMİMİYET GÖRÜLMELİ
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ile esnaf ziyaretleri için Bilkent Metro istasyonundan metroya binip 15 Temmuz Kızılay Milli İrade Metro istasyonunda indi. Davutoğlu burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Yeni anayasa tartışmalarına ilişkin soru üzerine Davutoğlu, “Anayasayı değerli kılan içindeki değerlerdir, yeni unsurlardır. Gerek Sayın Erdoğan’ın gerek Sayın Bahçeli’nin açıklamalarında yeni bir unsur yok. Önce samimiyetin görülmesi lazım.” dedi.
Davutoğlu, Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Melih Bulu’ya da istifa çağrısı yaptı. Davutoğlu, “Görevden feragat kararı kesinlikle bir başarısızlık ya da yenilgi olarak değil, kendinize olan saygının bir gereği olarak görülecek ve size olan saygıyı da arttıracaktır” dedi.
DEMOKRATİK OLMAYAN ORTAMDA DEMOKRATİK ANAYASA OLMAZ
Erdoğan’ın yeni anayasa açıklaması için HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Anayasa tartışmasının ön şartı olan, demokratik ortamın temelini oluşturan özgürlüklerin hepsi bugün askıya alınmıştır” dedi. Sancar, iktidarın hükümet sistemi, özgürlükler ve demokratik katılımla ilgili tercihini açıklaması gerektiğini de söyledi. Yeni anayasa tartışmasının başlayacağı yerin Meclis olduğunu söyleyen Sancar, “Demokratik olmayan bir ortamda demokratik anayasa yapılamaz” dedi.
AKŞENER: SIFIRDAN ANAYASA, İKİNCİ CUMHURİYET ANLAMI TAŞIR
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “yeni anayasa” çağrısı ile ilgili soru üzerine Akşener, iktidar ve iktidara destek veren siyasi parti sözcülerinin farklı farklı açıklamalar yaptığına işaret etti.
Erdoğan’ın anayasa önerisinin içeriğini bilmediğini belirten Akşener, “yeni anayasa” kavramına ise dikkat çekici bir yorum yaptı:
“’Yeni anayasa’ dediğiniz zaman sıfırdan bir anayasa yapmak gibi bir iddia ise o zaman ikinci cumhuriyetin kuruluşu anlamını taşır ki bunun cevabını almamız gerekiyor. Yine bir yün yumağı attılar. İnsanları bu işe dolaştırıp gariban çiftçinin, bebeğine mama alamayan kadının, siftah yapamayan esnafın derdinin konuşulmadığı yeni bir süreç olarak okuyorum.”