Yolsuzlukla Mücadele etkinliği: Yolsuzluk hukukun düşmanıdır, hukuk yolsuzluğun panzehiridir

Yolsuzlukla Mücadele etkinliği: Yolsuzluk hukukun düşmanıdır,  hukuk yolsuzluğun panzehiridir
Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün "Yolsuzlukla Mücadele” etkinliğinde konuştu.

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, Argüden Yönetişim Akademisi ile UN Global Compact’ın (Birleşmiş Milletler Küresel Etki) Türk Sanayicileri ve İşinsanları Derneği’nin (TÜSİAD) ev sahipliğinde düzenlediği, (UN Global Compact) Yolsuzlukla Mücadele ve Yönetişim Başkanı Cristina Ritter’in de katıldığı, “Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi, İlke 10: Yolsuzlukla Mücadele” etkinliğinde konuştu. “Yolsuzluk hukukun düşmanıdır, hukuk ise yolsuzluğun panzehiridir. Bu nedenle yolsuzluk hukuk ile her daim çatışır. Yolsuzluk, hukuku zayıflatır. Hukuk güçlenirse yolsuzluk azalır” diyen Av. Mehmet Gün şunları söyledi:

Yolsuzluk demokrasiyi geriletir, devleti çökertir”

“Yolsuzluk varsa hukuk aksıyordur. Hukuk ne kadar çok aksarsa yolsuzluk da o kadar çok artar. Yolsuzluk en başta yargının elini kolunu bağlar, ahlak ve hukuk kurallarını işlemez hale getirir, kritik kurumların içini boşaltıp işlemez hale getirerek demokrasiyi geriletir, zamanla da devleti çökertir. Uluslararası endekslere göre hukukun üstünlüğü yüksek ülkelerde yolsuzluk azalmakta, yolsuzluğun yüksek olduğu ülkelerde ise hukukun üstünlüğü zayıflamaktadır. Hukukun üstünlüğünün aksadığı ülkelerde yolsuzluk artmakta, demokrasi gerilemekte, ve kişi başı milli gelir ve refah seviyesi düşmektedir.”

Yolsuzlukla uluslararası mücadelenin gelişmiş Batı ülkelerinde başlayıp uluslararası anlaşmalar ile dünyaya yayıldığını ama buna rağmen aynı gelişmiş ülkelerin kendi tebaası kişi ve şirketlerin yabancı ülkelerde giriştikleri yolsuzluk ve rüşvete tolerans gösterdiklerini belirten Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, bu nedenle yolsuzlukla uluslararası mücadelenin zayıfladığını savunarak şu önerilerde bulundu:

Gelişmiş ülkeler yolsuzlukla mücadelede sorumluluk almalı”

“Başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere ve Almanya olmak üzere gelişmiş ülkeler, yolsuzlukla mücadelede daha samimi ve etkin olmalı, diğer ülkeleri de buna zorlamalı. Yolsuzluğu önleyecek pratik etkin tedbirler hemen alınmalı, örneğin meşru yollardan edinildiği kanıtlanmayan fonların uluslararası finans sistemine girmesi engellenmeli. Ülkeleri yolsuzluğa karşı tedbirleri almamaktan dolayı soruşturabilecek, yolsuzluk karşıtı kurallara uymamaktan dolayı dava edebilecek bir uyuşmazlık ve yaptırım mekanizması kurulmalı. Uluslararası Adalet Divanı benzeri bir daimi yargı mekanizması oluşturulmalı.

Yolsuzluk milyonlarca vatandaşın kendini geliştirme, özgürce rekabet etme ve mülkiyet hakkının hileli ve gayrimeşru yollarla ihlal edilmesi sonucunu doğuran bir çeşit karma insan hakkı ihlaline de neden oluyor. Bu nedenle yolsuzlukla etkin mücadele edilmesini istemek bir insan hakkı olarak kabul edilip Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamına alınarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) doğrudan başvurulabilen bir yargı mekanizması da geliştirilebilir.”

Öne Çıkanlar