Yenidoğan çetesi üyesi olmakla suçlanan kişi soruşturmanın başladığı ay Kızılay'a ait hastanede işe başlamış

Yenidoğan çetesi üyesi olmakla suçlanan kişi soruşturmanın başladığı ay Kızılay'a ait hastanede işe başlamış
Yenidoğan çetesi hakkında hazırlanan iddianamede adı geçen ve SGK'yi dolandırmakla suçlanan Mustafa Kazan'ın soruşturmanın başladığı ay Kızılay Sağlık Grubu'nda işe başladığı ortaya çıktı. Kızılay'dan ise konuya ilişkin açıklama geldi.

Tolga Balcı

Türkiye’nin gündemine bomba gibi düşen 'yenidoğan çetesine' ilişkin detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor.

47 kişinin adının geçtiği 22 kişinin tutuklandığı dosyada SGK’dan üç beş kuruş daha fazla para almak için 10 bebeğin ölümüne neden olan çete üyelerinin mesleki ve siyasi geçmişleri mercek altında.

Adı geçen özel hastanelerin lisansları Sağlık Bakanlığı tarafından iptal edildi ancak ne yönetimleri ne de sahipleri hakkında herhangi bir soruşturma açılmadı.

Zira iddianamede kritik öneme sahip Avcılar Hospital, Duygu Hastanesi ve TRG Hospital gibi hastanelerin sahiplerinin iktidarla arasındaki ilişkiler dikkat çekici.

Öte yandan iddianamede adı geçen doktorlar ve başhekimlerin mesleki geçmişlerinde önemli bilgiler yer alıyor.

Çetenin SGK’yi kaç lira dolandırdığının cevabı iddianamede bulunmazken bazı çete üyelerinin kamu kuruluşlarında çalıştığı anlaşılıyor.

Kızılay Sağlık Grubu’nda çalışan çete üyesi

İddianamede çetenin dolandırıcılık sistemini yürüttüğü Bağcılar Şafak Hastanesi İşletme Müdürü Mustafa Kazan’ın soruşturmanın başlatıldığı ay Kızılay’a bağlı Kağıthane’deki hastanede Hastane Direktörü olarak işe başladığı ortaya çıktı.

mustafakazan-kizilay.png

Mülakatla binlerce kişinin haksız şekilde elendiği ve güvenlik soruşturmalarında haksızlığa uğradığı bir dönemde Kazan bunu sosyal medya hesaplarından duyururken Kızılay Sağlık AŞ. Genel Müdürü Ramazan Serkan Özcan da bu gönderiye tebrik mesajı iletti.

Kazan teknik takibe alındığında ve şebeke ile iletişime geçtiği tarihlerde Kızılay’da işe başlamış.

kizilay-genel-muduru.png

İddianameye göre Mustafa Kazan, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık suçlamasıyla yargılanıyor.

Kazan’ın bebekleri ASKOM’a bildirmeden çete bünyesinde çalışan ve özel hastanelere sevkini sağlayan 112 çalışanı Gıyasettin Mert Özdemir ile diyalogları ise skandal.

Kazan, Özdemir’e hastanede bebek ihtiyacı olduğunu ifade ederek gelecek bebek için 10 bin lira vereceğini söylüyor.

İddianamede o konuşma tapelere böyle yansıdı:

GIYASETTİN MERT ÖZDEMİR : efendim abi

MUSTAFA KAZAN : mert ne yapıyon

GIYASETTİN MERT ÖZDEMİR : iyi abim sağol sen ne yapıyosun iyimisin

MUSTAFA KAZAN : iyi ... müsaitmisin

GIYASETTİN MERT ÖZDEMİR : müsaitim abi

MUSTAFA KAZAN : tek misin

GIYASETTİN MERT ÖZDEMİR : tekim tekim sümela manastırındayım geziyorum abi

MUSTAFA KAZAN : eyvallah manastırdasın trabzonda

GIYASETTİN MERT ÖZDEMİR : aynen abi

MUSTAFA KAZAN : mert

GIYASETTİN MERT ÖZDEMİR : buyur abi

MUSTAFA KAZAN : senin fırat hocalarla çalıştığını biliyorum ama benim bebek ihtiyacım oluyor

GIYASETTİN MERT ÖZDEMİR : evet

MUSTAFA KAZAN : ben on bin lira rakam vereceğim üçüncü basamağa

GIYASETTİN MERT ÖZDEMİR : ...

MUSTAFA KAZAN : evet rakam baya ciddi destekler misin kimse duymayacak

bilmeyecek

GIYASETTİN MERT ÖZDEMİR : ben yarın istanbula geleceğim bi ... geleceğim

MUSTAFA KAZAN : tamam bana uğra

GIYASETTİN MERT ÖZDEMİR : yarın bi yanına uğrıyım abi olur mu

MUSTAFA KAZAN : uğra uğra bekliyorum seni tamam

GIYASETTİN MERT ÖZDEMİR : tamam abi tamam

MUSTAFA KAZAN : ben bu işi senin yapabileceğini tahmin ettiğim için seni istiyorum

tamam kimse bilmesin bunu

GIYASETTİN MERT ÖZDEMİR : eyvallah eyvallah tamam abi

MUSTAFA KAZAN : tamam tamam mert görüşürüz sağol

GIYASETTİN MERT ÖZDEMİR : tamam abi hadi görüşürüz görüşürüz.

Kazan hakkındaki suçlamalar

Mustafa Kazan hakkında savcılığın hazırladığı iddianamede değerlendirme bölümü ise şöyle:

“Bağcılar Şafak Hastanesi işletme müdür yardımcısı Mustafa KAZAN isimli şahsın 112 de ambulans şoförü olarak kamu görevi yapan Gıyasettin Mert ÖZDEMİR’e bebek yoğun bakım hastasına ihtiyacının olduğunu, 3. Basamak bebek hasta göndermesi karşılığında hasta başına Mert’e 10.000 TL para, maaş ve Gıyasettin’in eşi Melike ÖZDEMİR’in sigortasının hastane tarafından yapılacağını söylediği, kamu görevi yürüten Gıyasettin Mert ÖZDEMİR’e maaş ve hasta başı ücret olarak tabir edilen paraların açık olarak rüşvet verileceği şeklinde değerlendirildiği ve eşinin hastane çalışanı olmadığı halde sigortasının yapılması SGK dolandırıcılığına girdiği değerlendirilmiştir. Gıyasettin Mert ÖZDEMİR isimli şahsın Mustafa KAZAN isimli şahsın teklifini örgüt lideri doktor İlker GÖNEN ile paylaştığı, Mert’in kendisine yapılan bu teklifi beğendiği ve örgüt lideri doktor Fırat SARI’nın ekibinden ayrılmak için Fırat SARI ile görüşeceğini beyan ettiği, artık bebek gönderirken Fırat’ın anlaşmalı olduğu hastanelere göndermeyeceğini, ancak Birinci Hastanesine bebek göndermeye devam edeceğini çünkü bu hastaneden bunun karşılığında maaş aldığını söylediği anlaşılmakta”

Ameliyatlara usulsüz şekilde farklı doktor

Savcılığın hazırladığı iddianameye göre Bağcılar Şafak Hastanesinde İşletme Müdür Yardımcısı olarak çalışan Mustafa Kazan’ın aynı hastanede genel cerrahi uzmanı Ahmet Fikret Yücel isimli kişiye Erol Hoca olarak bahsettiği Erol Vural isimli doktorun hastaneye bir hasta getireceğini, bu doktorla birlikte ameliyata katılması halinde vaka başına 1.000 TL parayı Erol Vural ‘un doktor Ahmet Fikret Yücel isimli şahsa vereceğini söylüyor.

Ahmet Fikret Yücel’in ameliyata girmeyi kabul etmediği, Mustafa Kazan'ın ‘tamam vaka yaparız sorun değil de girer misin yani zaten senin kaşeni kullanıyor’ diyerek Erol Vural’In hastanede yaptığı ameliyatlarda usulsüz bir şekilde farklı doktorun kaşesini kullandığı, buradaki amacın ameliyatı gerçekleşen hastalarda ileride bir sorun yaşanması halinde bu ameliyatlara kendisinin hiç katılmadığını alanında uzman genel cerrahların bu işlemi gerçekleştirdiğini beyan edip bu konudan sıyrılmak amaçlı olabileceği iddia edildi.

Kızılay'dan açıklama geldi

Kızılay, Mustafa Kazan'ın kendi bünyelerinde çalıştığının ortaya çıkması üzerine açıklama yaptı.

Açıklamada "Mustafa Kazan, Kızılay Sağlık bünyesinde yer alan Kızılay Kâğıthane Hastanemizde çok kısa bir dönem çalışmış olup, Temmuz 2024 tarihinde de ayrılmıştır. Bilgilerinize sunulur" ifadesine yer verildi.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar