VIP skandalı: 60 kilo kaçak altın ve üç milletvekili iddiası

VIP skandalı: 60 kilo kaçak altın ve üç milletvekili iddiası
İstanbul Havalimanı VIP salonunda yaşanan kaçakçılık skandalı, Ankara'da büyük yankı uyandırdı. Cumhur İttifakı milletvekilleri ile bağlantılı altın kaçakçılığı iddiaları ortaya atıldı.

CHP Edirne Milletvekili Ediz Ün’ün 20 Eylül 2024 tarihinde Kapıkule Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yaparken çakarlı aracında kaçak elektronik sigara aparatları ele geçirilmesi sonrası istifası, günlerce gündemde kaldı.

BirGün yazarı Timur Soykan'ın aktardığına göre aynı gün İstanbul Havalimanı’nda gerçekleşen bir başka kaçakçılık skandalı sessizlikle geçiştirildi. Dubai’den İstanbul’a gelen uçakta eski Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı, eski AKP Milletvekili Fatih Metin ve yanında VIP geçişini kullanan eski özel kalem müdürü Yunus Emre Morkoç’un valizinden 60 kilo kaçak altın çıktı. Piyasa değeri 174 milyon 718 bin TL olan altınlar gümrük memurları tarafından ele geçirilirken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Kaçak altın skandalı

Yunus Emre Morkoç’un Dubai’ye giderken yanında olmayan büyük bir valizle dönmesi dikkatlerden kaçmadı. Gümrük memurları tarafından yapılan aramada, 60 kilo kaçak altın tespit edildi ve el konulan altınlar için tutanak tutuldu. Gaziosmanpaşa Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Ancak dikkat çekici olan, eski Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin’in bu süreçte herhangi bir işlem görmemesiydi. VIP geçişinde bulunmasına rağmen, sadece Morkoç hakkında tutanak tutuldu.

Fatih Metin, uzun yıllar AKP iktidarının etkili isimlerinden biri olmuştu. 2007-2011 yılları arasında AKP Bolu Milletvekili olarak görev yapan Metin, 2011-2015 yılları arasında Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcılığı görevini üstlenmişti. Aynı zamanda 2019 yerel seçimlerinde AKP’nin Bolu Belediye Başkan adayı olmuş, daha sonra Tarım ve Orman Bakan Yardımcılığı görevine getirilmişti. Metin’in isminin böylesi büyük bir kaçakçılık skandalında geçmesi ise son derece çarpıcı.

VIP geçişinin soru işaretleri

Yunus Emre Morkoç’un kaçak altınlarla yakalanması, VIP geçişlerinde yaşanan denetimsizliklere dair tartışmaları da beraberinde getirdi. VIP salonlarını siyasiler ve üst düzey bürokratlar kullanabiliyor. Bu bölümlerde güvenlik birimlerinin arama yetkisi, sadece Cumhurbaşkanı ve onun maiyetindeki kişiler için kısıtlı. Ancak bu olayda Morkoç’un VIP bölümünde aranması, istihbarat birimlerinin önceden tespit ettiği bilgilerin doğruluğunu ortaya koyuyor.

ekran-goruntusu-2024-10-09-100836.png
Yunus Emre Morkoç

İddialar: Üç milletvekili mercek altında

Olayın ardından ortaya atılan iddialar daha da sarsıcı. İstihbarat birimlerinin Dubai’den Türkiye’ye VIP geçişi kullanarak kaçak altın getirildiğine dair bulgulara ulaştığı ve bu süreçte iki eski, üçü ise halen Cumhur İttifakı'nda TBMM’de görev yapan milletvekillerinin mercek altına alındığı iddia ediliyor. Bu milletvekillerinin sık sık Dubai’ye gidip valizlerle geri döndükleri ileri sürülüyor.

ekran-goruntusu-2024-10-09-100830.png
Fatih Metin

Metin: Hiçbir ilgim yok

Fatih Metin, olayla ilgili olarak Timur Soykan'a yaptığı açıklamada, VIP geçişini birlikte kullandıkları Yunus Emre Morkoç’un valizindekilerle ilgili hiçbir ilgisinin olmadığını savundu. "Bu kişiyle resmi bir bağım kalmadı, VIP'de benim refakatimdeydi ama altınlardan haberim yok" diyen Metin, olayın ardından müdahale girişimlerinin olduğu iddialarına da yanıt verdi. Olayın yargıya taşındığını belirten Metin, süreç netleşmeden haber yapılmasının doğru olmadığını söyledi.

Altın kaçakçılığı zirveye ulaştı

Bu skandallar yaşanırken Türkiye’de bir altın kaçakçılığı fırtınası yaşanıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ağustos 2023’te Türkiye’deki cari açığın önemli kısmının işlenmemiş altın ithalatından kaynaklandığını belirterek kota uygulaması getirdi. Cari açığı azaltmak amacıyla aylık 12 ton işlenmemiş altın ithalatı kotası uygulanmaya başladı. İstanbul Altın Borsası’nda bu ithalat yapma yetkisi olan şirketler büyük servetler kazanırken kıymetli madenler piyasası sarsıldı. Türkiye’de altın pahalandı. Dubai’de altının kilosu 84 bin dolarken Türkiye’de 88 bin dolara çıktı. Türkiye’de bir kilo altının yurt dışından 3-5 bin dolar pahalı olması altın kaçakçılığı furyasına neden oldu. Sektördeki isimler “1980’lerin sonunda Türkiye’de altının kilosu 200 dolar pahalıydı ve o dönem altın kaçakçılığı yükselmişti. Şimdi aradaki fark 5 bin dolara kadar çıkıyor. Daha önce görülmemiş düzeyde altın kaçakçılığı yapılıyor. Aslında cari açık düşmüyor, sadece kayıt dışına dönüşüyor. Kota 10-15 kişi veya kuruma servet transferine dönüştü. Kota ayrıcalığı sayesinde 500 milyon dolar kazandılar. Altın kaçakçılığı yapanlar da büyük servetler kazanıyor” diye konuşuyor. Bazı üst düzey bürokrat ve milletvekillerinin, VIP kaçakçılık yaptığı iddiası durumun vahametini ortaya koyuyor.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar