İmralı görüşmesi, Özel'in ziyareti, Erdoğan'ın BRICS toplantısı: Saldırı tesadüf mü?

İmralı görüşmesi, Özel'in ziyareti, Erdoğan'ın BRICS toplantısı: Saldırı tesadüf mü?
Dün Ankara'da TUSAŞ'a yönelik terör saldırısında 5 kişi şehit oldu. Saldırının zaman ayarlı provokasyon olduğu yorumları yapılıyor. Zira saldırı anında hem Özel hem Erdoğan'ın ziyaretleri ile Ömer Öcalan'ın İmralı'ya gitmesi dikkat çekici.

Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde bulunan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi (TUSAŞ) ait tesise dün 15.26 saatinde terör eylemi gerçekleştirildi. Eylemde el bombası ve uzun namlulu silahlar kullanıldı.

Saldırı sonucunda 5 kişi şehit oldu. Olayda 22 kişi yaralanırken 3'ünün durumu ağır. Yaralılar arasında biri komiser olmak üzere toplam 5 polis var.

Saldırı tesadüf mü?

Eylemin düzenlendiği saatlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan Kazan'da BRICS toplantısına katılmıştı.

CHP Genel Başkanı Özel ise Bahçeli'nin Öcalan'a yönelik sözlerinin üzerine CHP'nin Kürt sorununa yönelik çözüm mesajlarını vereceği Diyarbakır'da ziyaretteydi. Özel Diyarbakır'dan sonra bölge illerini kapsayacak bir dizi ziyaret planlamıştı.

Asıl dikkat çekici durum ise DEM Parti Milletvekili Ömer Öcalan amcası olan PKK Lideri Abdullah Öcalan'ı İmralı Adası'ndaki hapishanede ziyaret ediyordu.

Bahçeli, Öcalan üstündeki "tecrit kalksın, Öcalan örgütünün lağvedildiğini açıklasın umut hakkı için yasal düzenleme yapılsın" ifadelerini kullanmıştı.

İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre eylemi düzenleyen kişilerden biri PKK üyesi.

Eylemi hangi örgüt düzenledi?

Türkiye'de 'yumuşama', 'yeni çözüm süreci' olarak da adlandırılan bir döneme girilirken yapılan terör saldırısı beraberinde birçok soruyu da gündeme getirdi.

Saldırının hangi örgüt tarafından düzenlendiği netleşmezsen yetkililer PKK'ya işaret etti. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada PKK'yı işaret ederek, "Bu PKK'lılara hak ettikleri cezayı her seferinde veriyoruz, fakat bir türlü akıllanmıyorlar" ifadelerini kullandı.

Eylemi düzenleyen biri erkek, biri kadın iki saldırgan olay yerinde öldürüldü.

Teröristlerin kullandığı silah ve izledikleri saldırı stilleri de örgüt olarak PKK mensubu olduklarına dair kanıyı güçlendirdiği belirtildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya "Başından beri oluş stili ve izlemiş olduğumuz görüntüler büyük ihtimalle PKK'nın yaptığıyla ilgili" dedi.

Saldırganların kimlikleri belli oldu

Yerlikaya daha sonraki açıklamasında eylemi düzenleyen kişilerin kimliklerini tespit ettiklerini duyurdu.

yeni-proje-2.png

Saldırganların terör örgütü PKK üyeleri "Rojger" kod adlı Ali Örek ve Mine Sevjin Alçiçek olduğu tespit edildi.

Saldırı nasıl gelişti?

Saldırganların, sırt çantalarıyla TUSAŞ'a 12 kilometre uzaklıkta bulunan bir taksi durağına gelerek şehir merkezine gitmek istediklerini söyledikleri, bir saldırganın sigara içme bahanesiyle aracı durdurup çantadan çıkardığı silahla taksi şoförünü vurduğu, diğer saldırganın direksiyon başına geçerek yola devam ettiği iddia edildi.

TUSAŞ önünde inen saldırganların etrafa gelişi güzel ateş ederek içeriye doğru ilerledikleri ve giriş kapısında da bombalı saldırı düzenledikleri öne sürüldü.

'Barış isteyenlerin sesinin bastırılmasına izin vermeyeceğiz'

Siyasilerden gelen açıklamalarda terör lanetlenirken barış ve kardeşlik vurgusu da öne çıktı. DEM Parti, eylemi bir 'provokasyon' olarak değerlendirirken tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yaptığı bir açıklama ile "Barış isteyenlerin sesinin, kimden gelirse gelsin bu defa bastırılmasına asla izin vermeyeceğiz. Öcalan bir inisiyatif alır ve siyasetin önünü açmak isterse tüm gücümüzle arkasında olacağız" ifadelerini kullandı.

Erdoğan yurt dışı programını yarıda kesecek

BRICS Zirvesi nedeniyle Rusya'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugünkü oturumun ardından programını yarıda keserek Türkiye'ye dönecek.

Saldırı sonrası sınır ötesi operasyon

Milli Savunma Bakanlığı, Irak ve Suriye'nin kuzeyinde PKK'ya karşı hava harekatının düzenlendiğini duyurdu. Açıklamada 32 hedefin imha edildiği ve çok sayıda teröristin etkisiz hale getirildiği belirtildi.

Şehitlerin kimlikleri belli oldu

Saldırı sonucu, TUSAŞ Makine Mühendisi Zahide Güçlü ile TUSAŞ kalite kontrolcü Cengiz Coşkun, Yenimahalle Eğitim Araştırma Hastanesi'nde hayatını kaybetti. TUSAŞ çalışanı Hasan Hüseyin Canbaz ve güvenlikçi Atakan Şahin Erdoğan ise TUSAŞ revirinde hayatını kaybetti. Taksi şoförü Murat Arslan ise olay yerinde taksinin bagajında ölü bulundu.

Hayatını kaybeden TUSAŞ Makine Mühendisi Zahide Güçlü'nün, eşinin gönderdiği evlilik yıl dönümü çiçeğini almak için nizamiyeye indiği sırada öldüğü öğrenildi. Güçlü’nün kızının 3 yıl önce kanser tedavisi gördüğü ortaya çıktı.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar