Türkiye’den bir NAVTEX daha!
Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilim artarak devam ediyor. Karşılıklı NAVTEX’ler art ardına geliyor. Avrupa Birliği’nden de bir gün önce Ankara’ya karşı güçlü bir yaptırım sinyali gelmişti. Çok geçmeden Türkiye cevap niteliğinde bir açıklama yayınladı. Türkiye, Anamur açıklarına yönelik yeni bir NAVTEX ilan ettiğini duyurdu.
Ankara’dan AB’ye: Hakkaniyetli Olun!
Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilim sürerken Türkiye bölgeye yönelik yeni bir NAVTEX ilan etti. Dünden itibaren geçerli olacak ve 11 Eylül’e kadar sürecek olan duyuru, Anamur’un güneyinde gerçekleşecek olan atış talimini kapsıyor. Bölgede yükselen tansiyona ilişkin Almanya’nın başkenti Berlin’de gayriresmi olarak toplanan AB dışişleri bakanları, Yunanistan’ın Türkiye’ye yönelik yaptırım talebini karara bağlamamıştı. Ancak Türkiye’ye yaptırım ise hala masada.
Gelinen son nokta: ‘İT DALAŞI’
Öte yandan dün Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye’nin NAVTEX bildirimi yaptığı bölgeye girmeye çalışan altı Yunan F-16’sının Türk jetleri tarafından engellendiğini duyurdu. Yaşanan bu olay havacılık camiasında ‘it dalaşı’ olarak biliniyor.
Fuat Oktay: Yunanistan kara sularını 12 mile çıkaracağım diyor,
BU SAVAŞ SEBEBİ OLMAYACAK DA NE OLACAK?
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilimle ilgili yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın kara sularını 12 mile çıkarmak istemesini "savaş sebebi" olarak değerlendirdi. Oktay, "Bunu kabul etmemizi mi bekliyorsunuz? Bu savaş sebebi olmayacak da ne olacak? Elimizden kaza çıkmaz. "Kazara falan" diyorlar ya gerekeni yaparız" dedi.
Oktay, "Yunanistan'ın kara sularını12 mile çıkardık, çıkarmadık, olayı var ya. Bizim de hadi çıkarın nasıl çıkarıyorsunuz? 12 mile çıkardığınızda, Meclis'imizin çıkardığı bir yetki var, savaş sebebidir. Bugün de arkasında durduğumuz ve bugün de o yetkinin hâlâ geçerli olduğu bir yapıdır" dedi. Oktay ayrıca "AB'den hakkaniyet bekliyoruz. Bu hakkaniyet çerçevesinde de Türkiye'nin geri adım atmasını kimse beklemesin." ifadelerini kullandı.
Yunanistan’dan Oktay’ın açıklamalarına cevap:
TÜRKİYE'NİN, EGEMENLİK HAKLARIMIZ ÜZERİNDE VETO HAKKI YOK
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın, Yunanistan'ın karasularını 12 mile çıkarmak istemesiyle ilgili, "Bu savaş sebebi olmayacak da ne olacak?" ve "Türkiye'nin hak ve menfaatlerini korumaya gelince gereğini yapmakta tereddüt etmeyiz” ifadelerini değerlendirdi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin 'benzeri görülmemiş' tehditlerinin günümüz siyaset kültürü ve uluslararası hukuk ile çeliştiğini belirterek, "Yunanistan'ın egemen haklarını hayata geçirmesini veto etme hakları yok" dedi.
TÜRKİYE DIŞİŞLERİ’NDEN YUNANİSTAN DIŞİŞLERİ’NE JET YANIT:
BU SAVAŞ NEDENİDİR
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ‘’(Yunan kara suları) Ege'de 12 mile çıkaramazlar, Meclisimizin yıllar önce aldığı karar geçerlidir, bu savaş nedenidir’’ dedi. NAVTEX’lerin devam edeceğinin sinyalini verdi.
BAHÇELİ: YUNANİSTAN’IN DENİZE DÖKÜLME İŞTAHI YENİDEN KABARMIŞ
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Yunanistan’ın 12 mil dayatmasının savaş sebebi olduğunu savunarak, “Anlaşılan odur ki, Yunanistan’ın denize dökülme istek ve iştahı yeniden kabarmıştır” dedi.
Yunanistan’ın ateşle oynadığını belirten Bahçeli, “Türkiye’nin Oniki Ada üzerinde hakkı vardır, anıları vardır. Bu adalar haksız, hayasız ve hukuksuz şekilde elimizden alınmıştır. Oniki Ada’nın statüsü tekrar değerlendirilmelidir” dedi. Sıcak çatışmaya dikkat çekti, ‘’Peşpeşe yapılan askeri tatbikatlar, Navtex ilanları, havada ve denizde vahim dalaşmalar sıcak çatışma riskini günbegün tırmandırmaktadır. Anlaşılan odur ki, Yunanistan’ın denize dökülme istek ve iştahı yeniden kabarmıştır.”
Vatandaş ne diyor?
‘’YÜZDE 60 MÜZAKEREDEN, YÜZDE 32 ASKERİ GÜÇTEN YANA’’
Metropoll Araştırma ‘’Türkiye’nin Nabzı Ağustos 2020’’ raporunu yayımladı. Doğu Akdeniz gerilimini vatandaşa sordu. Metropoll, ‘’Türkiye – Yunanistan arasındaki sorunların nasıl çözümlenmesi gerektiğini düşünüyorsunuz?’’ dedi. Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunların müzakere ve diplomasi ile çözülmesi gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 60 iken ‘’Gerekirse askeri güç kullanılsın’’ diyenlerin oranı ise yüzde 32.
Müzakereyi tercih eden partili dağılımlarına bakıldığında yüzde 90 ile HDP ilk sırada geliyor. Ona en yakın ikinci parti ise yüzde 75 ile CHP olurken üçüncü sırada yüzde 70 ile İYİ Parti yer alıyor. Ak Parti ve MHP ise müzakere ve diplomasi tercihinde yüzde 50’nin altında kalıyor. Tüm parti dağılımlarına bakıldığındaysa ‘Fikrim yok ya da cevap yok’ diyenlerin ortalaması ise yaklaşık yüzde 9.