TÜRKİYE YASTA
Türkiye dün Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde art arda meydana gelen ve 10 ili etkileyen şiddetli depremlerle sarsıldı. AFAD depremlerin büyüklüklerini, Pazarcık’ta sabaha karşı 04.17’de 7.7, Elbistan’da 13.24’te 7.6 olarak açıkladı. Depremlerde 2921 kişi yaşamını yitirdi, 15 bin 834 kişi yaralandı, 6 bin 217 bina yıkıldı. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi Pazarcık depreminin büyüklüğünü 7.8 olarak açıkladı. Depremler Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay illerinde yıkıma neden oldu. Depremin ardından en büyüğü 6.6 olan onlarca artçı kaydedildi.
YÜZYILIN EN BÜYÜK İKİNCİ DEPREMİ
Deprem uzmanları, 1939’da meydana gelen 7.9 büyüklüğündeki Erzincan depreminin ardından son 100 yıldaki en büyük ikinci depremin yaşandığını vurguladı. Dondurucu soğukta hayatta kalma mücadelesi veren vatandaşlar, saatlerce yardım ekiplerini bekledi, sosyal medyada yardım çığlıkları yükseldi.
HAVALİMANLARI KAPATILDI, YOLLAR ÇÖKTÜ
Depremin ardında bölgeye kurtarma ekiplerinin ve yardımların ulaştırılmasında hayati öneme sahip olan havalimanları ve karayolları hasar aldı. Hatay Havalimanı pistinde çökme meydana geldiği için uçuşlara kapatıldı, Kahramanmaraş ve Gaziantep havalimanları da sivil uçuşlar durduruldu. Depremden etkilenen bölgelerde karayolları çöktü, yollar trafiğe kapandı.
7 GÜN MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremler sebebiyle 7 gün süreyle milli yas ilan edildiğini duyurdu. Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen depremler sebebiyle yedi gün süreyle millî yas ilan edilmiştir. Bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 12 Şubat 2023 Pazar günü güneşin batışına kadar bayrağımız yarıya çekilecektir” ifadelerini kullandı.
OKULLAR TATİL, ETKİNLİKLER İPTAL
Milli Eğitim Bakanlığı, tüm yurtta okulların 13 Şubat’a kadar tatil edildiğini duyurdu. Bakanlıklara bağlı tüm kültür sanat etkinlikleri ve ulusal spor organizasyonları ikinci bir açıklamaya kadar durduruldu.
AFAD: ULAŞILAMAYAN BÖLGE YOK
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, “Bölgede 10 bin 176 personel, 10 bin 409 AFAD gönüllüsü ve destek ekipleri, 4 bin 470 Mehmetçiğimiz görev yapmakta. Arama kurtarma ekibi sayısı yaklaşık 25 bin” açıklamasını yaptı. Bölgeden yardım çığlıkları yükselirken AFAD Başkanı Yunus Sezer ise ulaşılamayan bölgelerin olmadığını öne sürdü.
YARALILAR İÇİN GEMİ
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay’da açıklamalarda bulundu. Akar, “Bölgedeki yaralıların hasardan dolayı TCG İskenderun gemisini görevlendirdik. Limana yanaşacak. Bütün yaralılarımızı Mersin’deki daha donanımlı hastaneye sevk edeceğiz” ifadelerini kullandı. Akar, deprem bölgesinde yeniden sayım yapıldığını, 3 askerin depremde şehit olduğunu açıkladı.
HASTALAR SEVK EDİLİYOR
Bakan Koca, “İskenderun’dan yaralıları Mersin Şehir Hastanesi’ne, Hatay’dakileri yaralıları ise Adana Şehir Hastanemize naklediyoruz” diye konuştu.
BARAJLAR İNCELENDİ
Bakanı Kirişci, “140 barajımız var. 34 tanesi kritik önemi haiz barajlar olduğu için ayrı bir dikkat kesildik. Sorun oluşturmaması için gerekli incelemeler yapıldı” diye konuştu.
ELEKTRİK VE DOĞALGAZ ŞEBEKESİNDE HASAR
Elektrik ve doğalgaz şebekesinde hasar olduğunu açıklayan Dönmez “5-6 tane BOTAŞ hattında oluşan hasardan dolayı başta Maraş olmak üzere Antep, Kilis ve Hatay’da doğalgaz kesintileri yaşanmaktadır” ifadelerini kullandı.
SOYLU: DÖRDÜNCÜ SEVİYE ALARM
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ‘’Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdı’’ açıklamasını yaptı.
KAMU BİNALARINDA BÜYÜK HASAR
Kahramanmaraş depremi, kamu binalarının durumunu da gözler önüne serdi. İskenderun ve Antakya’daki devlet hastaneleri, Adıyaman Belediyesi’nin binası, Hatay’daki polis evi, öğrenci yurtları yıkıldı. Hatay Havalimanı pistinde çökme, Malatya Havalimanı terminal binasında hasar oluştu. Otobanlarda çökme ve yarıklar meydana geldi. Hatay’da AFAD binasının da yıkıldığı ileri sürüldü ancak resmi açıklama yapılmadı. İskenderun KYK yurdu yıkılırken, Beyazıd-ı Bestami Erkek Öğrenci Yurdu’nda da göçük ve hasarlar meydana geldi.
HALK KAN BAĞIŞI İÇİN SEFERBER OLDU
Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, depremin ardından vatandaşları tüm Türkiye’de kan bağışına davet etti. Çağrının ardından Türkiye’nin farklı şehirlerinden vatandaşlar deprem bölgelerine iletilmek üzere kan vermek için seferber oldu. Yoğun başvuru üzerine yapılan yeni açıklamada “Kan uzun süre saklanamayan miadlı bir üründür. Kan bağışının önümüzdeki günlere yayılmasının stok ve test süreçleri açısından daha uygun olacağını hatırlatıyoruz” denildi.
DEPREM 3 MİLYON KİŞİYİ VURDU
Depremin etkilediği on ilin nüfusu 13 milyonu geçiyor. TÜİK verilerine göre 2021’de en çok göç veren on il arasında depremde büyük yıkımın yaşandığı Şanlıurfa (26 bin 616), Diyarbakır (20 bin 347), Hatay (13 bin 72), Adana (11 bin 979) ve Kahramanmaraş (8 bin 401) da yer alıyor. Deprem, bölgede akrabalarını bırakarak göç eden tüm yurttaki milyonlarca vatandaşı etkiledi.
2022 nüfus sayımına göre etkilenen illerin nüfusu şöyle:
Hatay: 1 milyon 685 bin 331
Kahramanmaraş:1 milyon 178 bin 619
Gaziantep: 2 milyon162 bin 388
Kilis: 147 bin 831.
Diyarbakır: 1 milyon 791 bin 373
Şanlıurfa: 2 milyon 180 bin 523
Adana: 2 milyon 263 bin 373
Adıyaman: 633 bin 728
Malatya: 810 bin 714
Osmaniye: 557 bin 160