Türkiye ile Yunanistan arasında tansiyon yükseliyor
Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'deki gerilimin giderilmesi için ön koşulsuz görüşme önerisini Atina'nın kabul etmediğini açıklarken Yunanistan Başbakanı da Türkiye'ye "tehditlere" son verme çağrısı yaptı.
Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan arasında gerilimi giderme çabaları sürerken her iki ülkeden tekrar karşılıklı suçlamalar geldi. Türkiye, ön koşulsuz görüşme önerisini Yunanistan'ın kabul etmediğini açıkladı. Yunanistan ise görüşmelere başlanması için Türkiye'nin "tehditlere" son vermesi gerektiğini savunuyor.
Ankara'da gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'deki gerilimin giderilmesi konusunda ön koşulsuz görüşme önerisini Yunan mevkidaşı Nikos Dendias'ın kabul etmediğini söyledi.
‘DİYALOGTAN YANAYIZ’
NATO'nun Doğu Akdeniz'de istenmeyen bir kaza meydana gelmesini riskini azaltmak için başlatmaya çalıştığı inisiyatife değinen Çavuşoğlu, Yunanistan'ın NATO arabuluculuğu konusunda yalan söyleyerek "bir kez daha diyalogtan yana olmadığını" gösterdiğini dile getirdi. "NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bir çatışmanın yaşanmaması için teknik düzeyde Yunanistan ve Türkiye'nin içinde olduğu görüşmelerin başlaması konusunda görüşümüzü sordu" diyen Çavuşoğlu, Türkiye'nin "her zaman görüşmeden yanayız" yanıtını verdiğini söyledi.
Yunanistan'ın olumlu yanıt vermesinin ardından NATO'nun açıklama yaptığını belirten Çavuşoğlu, "Maalesef Yunanistan, NATO Genel Sekreteri'ni yalanladı. NATO Genel Sekreteri yalan söylemedi. Yalan söyleyen Yunanistan'ın kendisi" ifadesini kullandı. Yunanistan'ın "esasen haksız olduğunu bildiğini" belirten Çavuşoğlu, Yunanistan'ı "en çok kışkırtan ülke Fransa" dedi.
‘TEHDİTLERE SON VERİN’
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis ise Stoltenberg'in açıklaması sonrası Doğu Akdeniz'de tansiyonun düşürülmesi için görüşmelere başlanabilmesi için Türkiye'nin "tehditlerine" son vermesi gerektiğini söyledi.
NATO’NUN GİRİŞİMİ
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in Doğu Akdeniz'de istenmeyen "kaza ve olay" riskini azaltmaya yönelik Türkiye ile Yunanistan'ın teknik görüşmelere hazır olduğunu açıklamasına Türkiye destek vermişti. Yunanistan ise teknik görüşmelere hazır olunduğu yönündeki ifadenin "gerçeği yansıtmadığını" belirterek NATO'nun açıklamasını yalanlamıştı. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında "Gerilimin azaltılması ancak bütün Türk gemilerinin Yunan kıta sahanlığından derhal çekilmesi ile mümkün olur" ifadesi kullanılmıştı. Sonrasında NATO henüz anlaşma sağlanmadı dedi.
‘OLUMLU YAKLAŞIYORUZ’
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, NATO'nun Doğu Akdeniz'de tansiyonun düşürülmesine yönelik girişimine olumlu yaklaştıklarını söyledi. Çelik, bölgede güçler arası bir çatışmanın tarafı olmak istemediklerini de kaydetti.
İki ülke arasında "yürüyen mekanizmalar" olduğunu söyleyen Çelik, "Bu askeri ve teknik bir yaklaşım. İkili sorunların çözülmesine yönelik bir yaklaşım değil. NATO bu gerilimin düşürülmesi için zemin oluşturmaya çalışıyor. Buna olumlu yaklaşıyoruz" dedi.
AB’DEN ÇÖZÜM İÇİN KONFERANS TEKLİFİ
Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, basın mensuplarına Doğu Akdeniz gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.
AB Konseyi Başkanı Charles Michel, "Doğu Akdeniz'de gerilimi azaltmak için çok taraflı konferans teklifinde bulunduk" ifadelerini kullandı.