Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nden Kurban Bayramı için kritik uyarılar

Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nden Kurban Bayramı için kritik uyarılar
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Türk Veteriner Hekimleri Birliği dikkat çekici bir basın açıklaması yaptı. TVHB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, bu bayramın halk sağlığı açısından riskli bir dönem olduğunu belirterek uyarılarda bulundu

Kurban Bayramı’nın her yönüyle önemli ancak halk sağlığı boyutuyla bir o kadar da riskli büyük bir organizasyon olduğuna dikkat çeken TVHB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan şunları dile getirdi:

"Kurban Bayramı'nda kesilen hayvan sayısı, yıl boyunca kesilen hayvanların dörtte birine tekabül ediyor"

Prof. Dr. Murat Arslan, Kurban Bayramı’nın sıcak hava koşullarına denk gelmesinin ek önlemler almayı gerektirdiğini vurguladı. Arslan, “Kurban Bayramı süresince hayvan varlığımızın yaklaşık %5'i kesilmekte, bu da ülkemizde bir yıl boyunca kesilen hayvanların yaklaşık dörtte birine denk gelmektedir. Bu kadar çok sayıda hayvanın yer değiştirmesi, barındırılması, hijyenik ortamlarda kesilmesi ve kesim sonrası atıkların usulüne uygun alınması toplum sağlığı açısından oldukça önemlidir” dedi.

Sağlıklı ve huzurlu bir bayram için kurallar sıralandı

Prof. Dr. Arslan, bulaşıcı hastalıkların riskini en aza indirmek için dikkat edilmesi gereken kuralları sıraladı:

  • Kurbanlıklar yalnızca resmi olarak belirlenen yerlerden satın alınmalı.

  • Hayvanlar sağlıklı, besili ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen koruyucu aşıları yapılmış olmalı.

  • Kesim, resmi kurumlar tarafından izin verilen yerlerde yapılmalı ve kesimler belgeli kasaplar tarafından hayvan refahına uygun şekilde gerçekleştirilmeli.

  • Kesim öncesi ve sonrası veteriner hekim muayenesi yapılmalı ve tüketime uygun olmayan etlere el konulmalı.

  • Kesim sonrası hayvansal atıklar çevreye gelişi güzel atılmamalı.

"Belediyeler atık yönetimini çok dikkatli yapmalı"

Türkiye'de kesimin önemli bir kısmının uygun olmayan alanlarda yapıldığını belirten Arslan, kurban atıklarının çevreye gelişi güzel atılmasının zoonotik hastalıklar açısından büyük tehlike oluşturduğunu ifade etti. Arslan, “Bu riskleri azaltmak için belediyelerin atık yönetimini çok dikkatli yapması önem arz etmektedir” dedi.

Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklara karşı uyardı

Özellikle riskli bölgelerden gelen hayvanlara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Arslan, zoonotik hastalıkların hala ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve tüm kurumların ortak hareket etmesinin önemini vurguladı.

"Hayvanlar en az acı çekecek şekilde kurban edilmeli"

Prof. Dr. Arslan, kurban kesiminin ehil kişilerce ve hayvanların en az acı çekeceği şekilde yapılmasının bayramın ruhuna uygun olacağını belirtti. Ayrıca çocukların kurban alanlarından uzak tutulmasının önemine değindi.

Bulaşıcı hastalıkların yayılmasına karşı önlemler

Kurban satış yerlerinde farklı coğrafi bölgelerden hayvanların bir araya geldiğini belirten Arslan, bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek amacıyla satılamayan hayvanların geri dönüşlerine izin verilmemesi gerektiğini, bu hayvanların Et ve Süt Kurumu tarafından değerinde satın alınmasının önemini vurguladı.

Öne Çıkanlar