Topbaş şimdi değerli oldu: 2017'de görevden el çektirilmişti, kırgındı
Gazete Pencere Haber Merkezi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 14 Mayıs genel seçimlerimde sinyalini verdiği eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, seçim çalışmalarına çorba dağıtarak başladı. Aday olarak yaptığı ilk konuşmasında eski İBB Başkanı Kadir Topbaş’ı anarak ‘Kadir abinin bıraktığı yerden devam edeceğiz’ ifadelerini kullandı.
Kurum’un ifadeleri Topbaş’ın istifa etmesinin ardından yaptığı açıklamaları da akıllara getirdi.
Eyyüpsultan’da vatandaşlara çorba dağıtan Kurum, seçim çalışmalarına eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Kadir Topbaş’ın ismini anarak “Kadir abinin bıraktığı yerden devam edeceğiz” dedi.
Ancak Topbaş sonrası göreve gelen Mevlüt Uysal’ın Topbaş dönemine ilişkin yönetimine ilişkin müdahaleleri çok tartışılmıştı.
Kurum’un Mevlüt Uysal’dan söz etmeden Topbaş’ı anarak seçim çalışmalarına başlaması dikkat çekti.
Peki Topbaş neler yaşamıştı?
2004 yılında göreve gelen Kadir Topbaş, AKP'nin İBB Başkan adayı olarak girdiği seçimlerde partisinin oy oranını hep belli bir düzeyin üzerinde tuttu. 3 dönem üstlendiği görevinden, 2017 yılında istifa etmek zorunda kaldı.
Topbaş'ın 2017 Eylül ayında İBB Başkanlığı'ndan istifasının, AKP içerisindeki tartışmaların sonucu olarak gerçekleştiği ileri sürüldü.
‘Metal yorgunluğu’
15 Temmuz darbe girişimi sonrası Gülen Cemaati’ne yakın olduğu iddiası ile sürekli muhalefet tarafından eleştirilere maruz kalan Topbaş'ın istifası, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2017 Mayıs ayında yaptığı "Teşkilatlarımızın tamamını güncelleyeceğiz. Çünkü ortada bir metal yorgunluğu var. Bunu aşmamız lazım" açıklamasından birkaç ay sonra geldi.
Topbaş’ın istifası istendi tartışmaları
Ayrıca o dönem Erdoğan’ın AKP MKYK toplantısında İstanbul, Ankara, Bursa , Balıkesir, Uşak, Niğde ve Nevşehir Belediye Başkanlarının istifasını istediği iddia edilmişti. Dönemin hükümet sözcüsü Bekir Bozdağ iddiayı yalanlamadan “Ben hükümet sözcüsüyüm. Parti sözcüsü değilim. Şu anda bu konuda bir bilgim yok. Parti sözcümüze sorarsanız daha iyi bilgiler alırsınız” dedi.
İstifa eden diğer belediye başkanları
Topbaş’ın haricinde- bu tartışmalardan sonra aralarında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin de olduğu birçok yerel yönetici görevini bıraktı.
‘İnsan adam yerine konulmamayı affetmez’
Topbaş istifasını açıkladığı basın toplantısında, "Partimi bırakmıyorum. Buradan muhalefete ekmek çıkmaz. İnsan her şeyi affeder ama adam yerine konulmamayı affetmez" demişti. Kurum o dönem istifaya dair herhangi bir yorum yapmamıştı.
Topbaş’ın reddettiği imar planları
O dönem İBB Meclisi toplantısında Topbaş'ın daha önce veto ettiği 5 imar planı AKP'li üyelerin oylarıyla yeniden geçmiş, Topbaş'a istifa çağrısı yapılmıştı.
Topbaş, belediye meclisinden AKP grubunun oylarıyla geçen Pendik, Beşiktaş, Kartal, Sarıyer ve Bayrampaşa ilçelerindeki beş araziyle ilgili imar planı değişikliği dosyalarını iade etmişti.
Topbaş neden istifa ettiğini net olarak açıklamasa da, "İnsan her şeyi affeder, adam yerine koyulmamayı affetmez" ve "Hatayla ihanet birbirine karıştırılmamalı" demesi dikkat çekti.
Topbaş’ın ardından Uysal göreve gelmişti
Kadir Topbaş'ın istifasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na Mevlüt Uysal geldi. Uysal, İBB Meclisi'nde 28 Eylül 2017 yapılan seçimde CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu'nu geride bırakarak seçildi.
Uysal Topbaş’ın metro ihalelerini durdurmuştu
Öte yandan Topbaş döneminde ihaleye açılan 4 metro hattına ilişkin projeler, Topbaş'ın ardından göreve gelen Mevlut Uysal tarafından durdurulmuştu. İhalelerin durdurulmasının ardından eski CHP'li İBB Meclisi üyesi Taner Kazanoğlu, Topbaş ve Uysal hakkında "tahmini 1 milyar liralık kamu zararına yol açtıkları" gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.
Uysal 31 Mart 2018 yılında yapılan seçimlere kadar görevini sürdürmüş yerel seçimlerde Ekrem İmamoğlu belediye başkanı sçeilmişti.
Topbaş hakkında FETÖ suçlaması
Kadir Topbaş'ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı, 8 Eylül 2016'da Fethullah Gülen yapılanmasının iş dünyasındaki ayağıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanmıştı. Damadının tutuklanmasının ardından istifa edene kadar Topbaş hakkında Gülen Cemaati iel ilişkili olduğu iddia edildi.
Topbaş’ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı, 3 Mayıs 2017'de sağlık sorunları gerekçe gösterilerek tahliye edilmiş, haziran ayında ise yeniden tutuklanmıştı.
Kavurmacı, yargılandığı davada 2020 Şubat ayında açıklanan kararda, Gülen yapılanması üyeliğinden 8 yıl 9 ay hapis cezası aldı. Kavurmacı'nın tutuklu kaldığı süre gözetilerek tahliyesine karar verildi.