TMMOB: Depremde can kayıplarına dair gerçek rakam açıklanmadı

TMMOB: Depremde can kayıplarına dair gerçek rakam açıklanmadı
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen bölgede başta barınma olmak üzere pek çok sorun yaşanmaya devam ediyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) depremin 6. ayına ilişkin yayınladığı...

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen bölgede başta barınma olmak üzere pek çok sorun yaşanmaya devam ediyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) depremin 6. ayına ilişkin yayınladığı 554 sayfalık raporda yaşanan sorunları inceledi.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre raporda, iktidarın depremin nedeninin ve sonucunu gizlemeyi bir politika haline getirdiği, depreme müdahalenin “parti reklamı”na dönüştürüldüğü ve bu durumun afetin yol açtığı yıkımın olumsuz sonuçlarını daha da büyüttüğüne dikkat çekildi.

Rapora göre 6 Mart tarihi itibarıyla 1 milyon 712 bin 182 binada hasar tespit çalışması yapıldığı, 35 bin 355 binanın yıkıldığı, 17 bin 491 binanın acil olarak yıkılması gerektiği ve 179 bin 786 binanın ağır, 40 bin 228 binanın orta hasarlı olduğu tespit edildi.

TMMOB raporunda bölgede yapılan inceleme çalışmaları ve bölge halkının aktarımlarından, depremde yaşamını yitirenlerin gerçek sayısının resmi olarak açıklanan sayıdan çok daha fazla olduğunun anlaşıldığına vurgu yapıldı.

‘Geç başlayan çalışma nedeniyle kayıplar arttı'

Depremden etkilenen kentlerde ilk iki gün hiçbir alanda organize bir çalışma yürütülemediğine dikkat çekilen raporda, “Kriz merkezi kurulmamış, arama-kurtarma çalışmalarına başlanmamıştır. Arama-kurtarma çalışmalarının geç başlaması ve iyi yönetilememesi can kaybının artmasına neden olmuştur” ifadelerine yer verildi.

Deprem öncesi hazırlık çalışmaları kapsamında deprem öncesinde kurulacak çadır kentler için gereken çadırların tedarik edilmesi, geçici barınma alanı olarak kullanılabilecek alanların belirlenmesi ve altyapı çalışmalarının tamamlanmış olması gerektiğinin altı çizilirken yaşanan depremlerin bu bağlamda hiçbir çalışmanın yapılmadığını ortaya çıkardığı kaydedildi.

Tarım arazisine bina

Deprem hasarlarının yaygın olduğu bölgelerin, verimli tarım arazileri üzerinde planlanmış şehirler olduğu belirtilen raporda, “Ana kayanın derinde olduğu zayıf zemin koşullarında, hatta sıvılaşma potansiyeli olan zeminlerde yapılan 10-15 katlı ve taşıyıcı sistemi esnek yapılar ağır hasar almış veya toptan göçmüştür” denildi.

TMMOB, molozların döküldüğü yerlerin çoğunlukla yerleşim alanları, tarımsal üretimde kullanılan tarla ve bahçeler, hayvan otlatma alanları, dere yatakları vb. olduğuna da işaret etti.

Öne Çıkanlar