Ticarette yeni dönem: Şirket kuruluşları e-imza ile evden yapılacak

Ticarette yeni dönem: Şirket kuruluşları e-imza ile evden yapılacak
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, şirket kuruluşlarından gümrük işlemlerine kadar birçok alanda dijital dönüşümün hız kazanacağını açıkladı. 2025 yılı itibarıyla şirket kuruluş süreçleri tamamen elektronik ortama taşınacak.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin dijitalleşme hedefleri doğrultusunda şirket kuruluş ve gümrük işlemlerinde devrim niteliğinde adımlar atılacağını duyurdu. Bakan Bolat, yeni dönemde girişimcilerin ticaret sicili müdürlüklerine veya odalara gitmelerine gerek kalmadan, elektronik veya mobil imza ile işlemlerini tamamlayabileceklerini söyledi.

Şirket kuruluşları elektronik ortama taşınıyor

Bakan Bolat, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) üzerinden yürütülen şirket kuruluş işlemlerinin 2025’te tamamen elektronik ortamda yapılacağını belirtti. Bu kapsamda, ticaret ve sanayi odalarına yapılacak tüm ödemelerin de elektronik olarak gerçekleştirileceğini ifade eden Bolat, şunları söyledi:

“Girişimcilerimiz, evlerinden veya ofislerinden elektronik ve mobil imza kullanarak şirket kurabilecek. Böylece fiziksel temas ve zaman kaybı olmadan süreçlerin tamamlanmasını sağlayacağız.”

MERSİS Mobil uygulamasıyla firma sorgulama, kısıt koyma gibi işlemlerin yapılabildiğini anımsatan Bolat, 2024 itibarıyla şirket bilgisi değişikliklerine ilişkin başvuruların da mobil platform üzerinden gerçekleştirilebileceğini belirtti.

Gümrüklerde dijitalleşme hız kazanıyor

Gümrük işlemlerine yönelik dijitalleşme çalışmaları hakkında da bilgi veren Bolat, 2023’te 2,5 milyon ithalat ve 4,1 milyon ihracat beyannamesi düzenlendiğini aktardı. Bu dönemde toplam 10,3 milyon araç, 7 milyon konteyner ve 152 milyon yolcu işlemi gerçekleştirildi. Bolat, Türkiye’nin vergi gelirlerinin yüzde 23,7’sinin gümrüklerden tahsil edildiğine dikkati çekti.

Bolat, gümrük hizmetlerinin sade, şeffaf ve dijitalleştirilmiş süreçlerle daha hızlı ve kolay hale getirileceğini belirterek, “Liman Tek Pencere, Serbest Bölgeler Bilgi Sistemi, Kağıtsız Gümrük Projesi gibi uygulamalar sayesinde işlemleri dijital ortamda tamamlayabiliyoruz.” dedi.

Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası yaygınlaşıyor

Ticaret Bakanlığı, güvenilirliği kanıtlanmış firmalara kolaylıklar sağlayan “Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası” uygulamasını genişletmeye devam ediyor. Şu anda bu statüye sahip firma sayısının 750’ye ulaştığını ifade eden Bolat, bu firmaların birçok işlemini kendi tesislerinde gerçekleştirebildiğini söyledi.

“İhracatta Yerinde Gümrükleme, İzinli Gönderici ve İzinli Alıcı gibi uygulamalarla gümrük işlemlerinin hızlanmasını sağlıyoruz. Bu uygulamaları daha da yaygınlaştırmak için özel sektör ve kamu işbirliğiyle çalışıyoruz.”

Pilot uygulamalar başladı

Bakan Bolat, Ortak Transit Sistemi’nin kasım ayında güncellenerek devreye alındığını ve 36 ülke ile entegrasyon sağlandığını ifade etti. Kağıtsız Gümrük Projesi’ni ithalat işlemlerine de yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyleyen Bolat, pilot çalışmaların Esenboğa Gümrük İdaresi ile Ankara ve çevresindeki birçok gümrük müdürlüğünde başlatıldığını duyurdu.

Ayrıca, Hava Yolu İşlemlerinin Dijitalleştirilmesi Projesi kapsamında Havayolu Gümrük Beyan Sistemi’nin pilot uygulaması devreye alındı. Bolat, bu yenilikçi teknolojilerin, dış ticarette dijitalleşmeyi bir adım öteye taşıyacağını belirtti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

Öne Çıkanlar