TUSAŞ saldırısını kimin gerçekleştirdiği ortaya çıktı: 5 şehit, 22 kişi yaralı

Ankara'da Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'nin Kahramankazan'daki tesislerine terör saldırısı düzenlendi. BRICS Zirvesi için Rusya'da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Saldırı sonucu 4 şehidimiz var" dedi.

Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde bulunan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi (TUSAŞ) önünde patlama ve silahlı çatışma meydana geldi. Terör saldırısında üç patlama gerçekleştiği belirtildi.

Saldırı sonucunda 2 terörist etkisiz hale getirilirken tesis personellerinden 4 kişi hayatını kaybetti. Olayda 14 kişi yaralandı. Yaralıların 3'ünün durumunun ağır olduğu ifade edildi.

Saldırı anındaki gelişmeler

Tesise saldırı 15.26 saatinde gerçekleşti. Olay yerine bir taksi ile gelen teröristlerin görüntüleri kameralara yansıdı. Saldırının gerçekleşmesiyle olay yerine çok sayıda ekip ve güvenlik gücü sevk edildi.

1kapak-14-001.png

Siyasilerden tepki ve açıklamalar gelirken BRICS Zirvesi için Rusya'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, olaya ilişkin "Ankara'daki menfur saldırı sonucu 4 şehidimiz var. Şehitlerimize Allahtan rahmet diliyorum" dedi.

İşte anbean yaşananlar

20.00: TUSAŞ'a terör saldırısını gerçekleştiren teröristlerin PKK'lı olduğu ortaya çıktı. Erkek olan teröristin 1992 doğumlu ve Beytüşşebap nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi.

18.22: İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son gelişmelere dair "Saldırı 15.26 saatinde gerçekleşti. Saldırı sonucu 4 şehidimiz, 14 yaralımız var. Yaralılardan 3'ünün durumu ağır" dedi.

18.15: BRICS Zirvesi'nde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bi araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ankara'daki menfur saldırı sonucu 4 şehidimiz var. Şehitlerimize Allahtan rahmet diliyorum" dedi. Görüşmede Putin de saldırıyı kınayan bir açıklama yaptı.

17.50: İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, açıklama yaparak "Terör saldırısında 2 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Saldırıda maalesef 3 şehidimiz, 14 yaralımız var" dedi.

17.50: TUSAŞ'ta yaşanan saldırıya ilişkin yayın yasağı sonrasında X'e ve Instagram'a erişim sorunları yaşanıyor.

17.40: Aktarılan bilgiye göre güvenlik güçleri, rehinelerin tahliyesi için harekete geçti

17.30: Etkisiz hale getirilen teröristin üstünden çıkanlar görüntülendi.

ustundencikan.jpeg

17.30: TUSAŞ'a saldırı anları kamerada. Saldırmak için ticari taksi ile geldiler.

17.23: TUSAŞ'ta teröristler ile çatışma sürerken Jandarma Özel Harekat, helikopterle bölgeye geldi.

17.20: Kahramankazan Belediye Başkanı Selim Çırpanoğlu, yaptığı açıklamada "3 şehidimiz, 5 yaralımız var" dedi.

17.25: DEM Parti Grup Başkenvekili Sezai Temelli, TBMM'de saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, "Provokasyon her tarafından belli olmaktadır" diyerek hayatını kaybedenler için başsağlığı mesajını iletti.

17.08: RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, mahkeme kararı ile saldırıya ilişkin yayın yasağı getirildiğini duyurdu.

17.05: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yaptığı açıklamada "Terör saldırısını kınıyorum. Teröre boyun eğmedik, eğmeyeceğiz" dedi.

17.05: TUSAŞ'ta bazı personellerin rehine alındığı iddialar arasında yer aldı.

17.03: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da "TUSAŞ yerleşkesinde bir silahlı saldırı olduğu yönünde bir haber aldım. Savunma Sanayi Başkanımızı aradım kendisi haberi doğruladı ama henüz detaylarla ilgili bir bilgi paylaşma imkanı bulunmuyordu. Biz asla savunma sanayinden, milli teknoloji hamlesi yolculuğundan geri adım atmayacağız" açıklamasını yaptı.

16.54: Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Tunç, açıklamasında "Hain terör saldırısıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatılmış olup, 1 Başsavcıvekili ve 8 Cumhuriyet savcısı görevlendirildi" dedi.

16.50: CHP lideri Özgür Özel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Terörü kimden ve nereden gelirse gelsin lanetliyorum" dedi.

16.46: İşte saldırganın ve saldırı anlarının fotoğrafı.

yeni-proje-2-002.png

16.40: Şu an itibarıyla güvenlik güçleri olay yerine gidiyor. Bu da içerideki saldırı ve çatışmaların halen devam ettiğini işaret ediyor.

16.38: RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

"Terör olayları durumunda medyanın sorumluluğu bellidir.

Gerek yasamız gerekse basın meslek ilkeleri göz önüne alındığında bu tip olaylar sonrasında vatandaşı paniğe sevk edebilecek, halkta infiale yol açabilecek sansasyonel, kaynağı belirsiz bilgi ve iddiaların medyada yer almaması son derece önemlidir.

Sadece resmî bilgilerin haberlere yansıtılması gerekmektedir.

Aksi halde sorumlu olan yayıncılar hakkında gerekli müeyyideler uygulanacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

16.30: TBMM Başkanvekili ve MHP İstanbul milletvekili Celal Adan, "Bu hain terör saldırısını kınıyoruz. Hiçbir terör eylemi ülkemizi yolundan döndüremez. Döktükleri kanda da boğulacaklardır" değerlendirmesinde bulundu.

16.22: Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "Terörü lanetliyoruz. Başımız sağ olsun" dedi.

Bakan Yerlikaya: Şehit ve yaralılarımız var

16.12: İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yaptığı açıklamada "Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ. (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırısı gerçekleştirilmiştir. Saldırı sonrası maalesef şehit ve yaralılarımız bulunmaktadır. Şehitlerimize Allah’tan rahmet; yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Gelişmelerden kamuoyu bilgilendirilecektir. Resmi kaynaklardan yapılacak açıklamaları dikkate alınız" ifadeleri yer aldı.

harita.png

Dünyadan saldırıya tepkiler

Ankara'da TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. yerleşkesine düzenlenen terör saldırısı uluslararası medyada da yer buldu.

NATO Genel Sekreteri Rutte: "(TUSAŞ yerleşkesine terör saldırısı) NATO müttefikimiz Türkiye'nin yanındayız. Terörün her türlüsünü şiddetle kınıyoruz"

CNN International: Türkiye'de büyük bir savunma şirketine ölümcül 'terör' saldırısı düzenlendi.

Euronews: TUSAŞ merkez yerleşkesine canlı bomba saldırısı: Personele binadan ayrılmamaları söylendi.

Reuters: Türkiye havacılık sahasında düzenlenen saldırıda çok sayıda kişi öldü, yaralandı.

Le Monde: Türkiye'de, Ankara'da meydana gelen patlamada çok sayıda ölü ve yaralı; Hükümet "terör saldırısını" kınadı.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar